3 tehnici de disciplinare pentru copilul de 2 ani

/ / Modificat: 2018-12-03
3 tehnici de disciplinare pentru copilul de 2 ani

Nu este usor sa ai 2 ani, sa nu te poti abtine sa atingi, sa gusti, sa posezi aproape tot ce te inconjoara, chiar si atunci cand nu este sigur, respectuos sau sanatos sa o faci. Si pentru ca la aceasta varsta cei mici au o natura impulsiva, este deosebit de dificil sa ii multumesti.

Din fericire, ca adult, ii poti oferi micutului tau tot felul de variante de a se manifesta, asigurandu-te ca este in afara oricarui pericol. Copilul tau are nevoie ca tu sa empatizezi cu starea sa actuala de spirit, sa ii trasezi limite foarte clare, sa modelezi comportamentul pe care el trebuie sa il adopte si sa intervii astfel incat sa ii incurajezi nou gasita independenta si nu sa o previi.

Uite cum sa disciplinezi un copil de 2 ani:

1.Spune-i "da"

Cat de des restrictionezi activitatile si comportamentele prichindelului tau pentru ca nu sunt rezonabile, sunt iritante sau haotice? Daca nu esti sigura de raspuns, ia o foaie de hartie si bifeaza de fiecare data cand raspunsul tau este "nu". Daca bifele par a fi prea excesive la finalul zilei, ar trebui poate sa reevaluezi cum poti raspunde cu "da".

De multe ori, esti capabila sa oferi o alternativa pozitiva, creand o noua oportunitate sau redirectionand activitatea celui mic.

De exemplu, daca copilul pune mana pe un obiect fragil si incepe sa il loveasca de podea, in loc sa ii spui "nu", confirma-i nevoia de a-si exersa musculatura bratelor, spunandu-i "Este distractiv sa lovesti ceva de podea. Ai voie sa faci asta, dar hai sa gasim un obiect care nu este atat de fragil".

Spunandu-i "da" cat mai des posibil, chiar si atunci cand face lucruri care te-ar putea irita, copilul va invata sa aiba incredere ca ii vrei binele, chiar daca ii impui anumite limite.

2.Ofera-i un numar limitat de variante

O tehnica de disciplina eficienta este daca iti lasi copilul sa aleaga intre doua variante acceptabile; cand ii oferi variante simple de alegere, cum ar fi daca sa poarte fustita rosie sau pe cea violet, ii incurajezi luarea deciziilor pe cont propriu.

Sa ceri parerea cuiva nu este numai respectuos dar este si un semn de consideratie. Sa nu fi insa surprinsa daca toddlerul tau nu oscileaza rapid intre cele doua variante oferite.

Cu toate acestea, prea multa libertate va avea efectul opus, facandu-l pe copil sa se simta stresat si nesigur pe el; daca ii oferi mai mult de doua variante de alegere, nu va fi capabil din punct de vedere cognitiv sa gesioneze toate optiunile.

Pe cat de multa nevoie are copilul tau sa isi exprime opiniile si preferintele, tot asa are nevoie sa i se arate ca tu esti cea care detine controlul. Acest lucru il ajuta sa se simta in siguranta si protejat, in timp ce el exploreaza luarea deciziilor si rezolvarea problemelor.

3.Nu ceda si respecta ceea ce spui

Pentru ca cel mic invata limitele acceptabile social, este datoria sa sa te forteze sa te razgandesti, asa ca nu crede ca prichindelul te manipuleaza, pentru ca el nu face decat sa incerce sa isi dea seama de ce se intampla in jurul sau.

Asa ca este treaba ta sa te asiguri ca atunci cand ai stabilit o rutina, o pastrezi. Daca cel mic te intreaba in speranta ca te vei razgandi si raspunsul tau este "nu", atunci nu ar trebui sa existe nici negocieri, nici vaicareli si nici nu ar trebui sa te dai batuta. Copilul tau are nevoie ca tu sa spui ce gandesti si sa te comporti in consecinta, cu calm si fara a ceda, mentinandu-ti pozitia initiala.

Toate familiile sunt diferite asa ca tu esti cea care trebuie sa decizi care sunt limitele pe care vrei sa le impui copilului tau, si ce vei face pentru a le implementa.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Disciplina Disciplina copii mici

Articole recomandate

Citeste si despre