Educatia fara LIMITE: o alta forma de ABUZ asupra copilului

/ / Modificat: 2019-06-07
Educatia fara LIMITE: o alta forma de ABUZ asupra copilului

Traim intr-o societate in care parintii doresc sa aiba copii educati, dar uita ca regulile si limitele sunt absolut necesare pentru a avea rezultate. Acestea merg, insa, mana in mana cu flexibilitate si mai ales cu respectul si dragoste pentru micut.

"Ordinul, comanda si pedeapsa, daca nu respecti..." este ceva depasit, insa daca celui mic nu i se impun niste limite, se va simti nesigur si neprotejat, astfel incat aceasta neglijenta din partea parintilor poate fi considerata abuz asupra copilului, dupa cum spune psihopedagogul Maria Jose Roldan.

Maltratarea copilului

In general, atunci cand te referi la maltratarea copilului, ai in vedere agresiunea si bataile fizice, dar nu trebuie uitat faptul ca abuzul are mult de-a face cu agresiunea psihologica. Maltratarea prin neglijenta este un abuz psihologic si fizic in unele cazuri (dieta necorespunzatoare sau neglijenta igienei). Chiar si supra-protectia poate fi considerata abuz prin faptul ca nu permite celui mic sa se dezvolte in mod corespunzator pentru a se putea apara in viata.

Parintii au obligatia de a arata respect si dragoste copilului, de a-l proteja, de a-i asigura hrana, adapost, resurse etc.

Mediu violent pentru copil

Un mediu violent va avea intotdeauna consecinte negative in dezvoltarea micutului. Orice tip de maltratare fata de copil genereaza stres toxic care dauneaza organismului in ansamblu. Si nu numai ca afecteaza nivelul psihologic, ci si conditiile de sanatate fizica si psihica.

Consecintele unui mediu violent sau al unui copil care este maltratat vor depinde de diferiti factori cum ar fi tipul de abuz, perioada in care a fost exercitat, cine a fost agresorul, tipul de ajutor pe care l-a primit, indiferent daca are sau nu suport, forta interioara a copilului etc. Acestea pot aparea pe termen scurt sau pe termen lung, cand circumstantele toxice au incetat.

Maltratare fara sa-ti dai seama

Exista parinti care ar putea sa-si maltreze copiii fara sa-si dea seama, astfel incat constientizarea este esentiala pentru a se asigura ca toate circumstantele se schimba. Limitele in educatie sunt necesare si de aceea lipsa lor este o forma de abuz, dar limitele impuse cu violenta, este tot maltratare.

Este necesar ca adultii sa fie constienti de faptul ca limitele nu ar trebui niciodata sa fie impuse prin orice fel de maltratare ... intotdeauna prin respect si iubire fata de copil. Poti impune limite fara violenta, dar cu afectiune. De asta ar trebuie sa aiba parte toti micutii.

Nu trebuie sa urmezi un comportament violent

Este adevarat ca o persoana care a crescut intr-un mediu violent poate prelua acest comportament mult mai usor, dar nu este o justificare pentru a-ti maltrata copilului. Odata ce ti-ai dat seama de acest lucru, trebuie sa schimbi rolurile si sa stii ca acest tip de educatie fara limite sau abuzul nu este o optiune acceptabila.

Cand constientizezi situatia, poti gasi solutiile cele mai potrivite pentru cresterea unui copil de succes. Nu exista nicio scuza pentru a-l trata rau pe cel mic, trebuie sa aiba o copilarie fericita, iar adultii sunt responsabili pentru acest aspect. Fericirea nu inseamna daruri materiale, ci afectiune, dragoste, timp petrecut impreuna, respect, limite sanatoase acasa.

Limitele in educatie sunt necesare, deoarece este singura modalitate prin care copilul stie ce poate face si ceea ce nu este potrivit. In felul acesta, va invata din exemplul parintilor si, mai presus de toate, se va simti protejat si in siguranta intr-un mediu normal.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Educatie fara limite Disciplina Abuz copii

Articole recomandate

Citeste si despre