Copiii vor citi mai mult daca le alegi carti potrivite. Trucuri pentru a incuraja lectura

/ / Modificat: 2021-10-26
Copiii vor citi mai mult daca le alegi carti potrivite. Trucuri pentru a incuraja lectura

Copiii citesc putin nu neaparat pentru ca nu le place sa o faca, ci pentru ca de multe ori nu li se pun la dispozitie cartile potrivite pentru varsta lor, pentru gusturile lor si pentru ca nu se creeaza contextul potrivit. Acestea sunt conditii esentiale pentru a incuraja lectura, intr-o lume in care cei mici sunt inconjurati de gadgeturi, jucarii si activitati care le pot distrage foarte usor atentia si ii pot "intretine" cu mult mai putin efort.

Cititul deschide usa catre cunoastere si fantezie, ne permite sa intelegem mai bine lumea sau ne transporta in alte realitati. Beneficiile lecturii pentru copii si adulti sunt nenumarate, insa din pacate mai ales cei mici ajung sa il perceapa ca pe o obligatie e care vor face tot posibilul sa o evite. Iar asta se intampla, in mare parte, pentru ca nu s-a stiut cum sa se aleaga o carte buna, pe care copilul sa o imbratiseze si sa isi doreasca sa o citeasca.

Trucuri pentru a alege o carte buna pentru copiii tai

In multe familii exista conflicte constante atunci cand copiii refuza sa citeasca regulat. Pentru a preveni acest lucru este important sa ai o atitudine flexibila ca parinte si sa ii incurajezi pe cei mici sa citeasca, in loc sa ii fortezi sa o faca, sa le impui lecturi, numar de pagini sau termene limita.

Vrei sa faci copilul sa citeasca? Foloseste puterea exemplului. Gasiti impreuna carti pe care sa le cititi in acelasi timp si despre care sa puteti discuta. Si, cel mai important, nu uita ca o carte trebuie sa il atraga pe copil, in primul rand, pentru a deprinde “lectia” cititului. Daca ii pui la dispozitie carti care il motiveaza, va fi mult mai usor sa citeasca, apoi, si ceea ce trebuie pentru la scoala.

Cunoaste-i gusturile

Fundamental pentru a alege o carte corespunzatoare pentru copilul tau este sa stii care sunt gusturile si preferintele lui. Unii copii se bucura sa viziteze lumi imaginare in carti fantastice (de fantezie) si altii se bucura de aventurile din romanele de fictiune. Curiozitatea unora este trezita, in schimb, de domeniul SF, de astronomie, de planete, ori poate de istorie, razboaie, dinozauri. Nu uita ca atunci cand alegi o carte pentru copil trebuie sa fie pentru el, chiar daca tie poate ti se pare plictisitoare sau inutila. Important este s ail incurajezi sa citeaca, asa ca asigura-te ca ii cunosti gusturile si interesele.

Ofera-i optiuni

La inceput este posibil sa nu fie asa usor sa definiti gusturile micutului, mai ales daca nici el insusi nu este sigur in privinta lor. Din acest motiv, este indicat sa ii oferi alternative, sa lasi copilul sa aleaga ce vrea sa citeasca. Doar asa isi va da seama ce ii place si ce nu.

Puteti merge impreuna la o biblioteca sau intr-o librarie in care sa poata rasfoi carti. Va lua, astfel, contact cu diferite genuri si teme literare, iar intr-un final va descoperi ce crede ca i se potriveste. De asemenea, inainte sa cumperi o carte poti sa citesti rezumatul pentru a-ti face o idee despre materialul care te asteapta in interior. In ceea ce priveste cartile electronice, aveti optiunea de a descarca gratuit fragmente din multe dintre lucrari, pe care copilul sa le citeasca si pentru a afla daca sunt sau nu pe placul sau.

Mergi la sigur cu carti clasice si de familie

Daca nu stii de unde sa incepi, cartile clasice pot fi un start bun. „Alice in Tara Minunilor”, „Cronicile din Narnia”, „Calatoriile lui Gulliver” si alte povesti similare au captivat generatii intregi de copii si au toate sansele sa fie si pe placul copilului tau.

De asemenea, poti sa incerci sa iti aduci aminte care erau cartile tale preferate in copilarie si sa le oferi micutilor tai. Simplul fapt de a sti cat de mult ti-au placut si cate ore ai petrecut printre paginile lor poate genera curiozitate si simpatie pentru acele carti.

Cititul ca activitate sociala

Este adevarat ca cititul este, de obicei, o activitate individuala, un moment de calmare si deconectare de care sa te bucuri singur. Dar si sa iti impartasesti pasiunea pentru o anumita poveste cu alte persoane poate fi foarte satisfacator.

Atunci cand un copil citeste aceleasi carti ca fratii sau prietenii lui va putea comenta impreuna cu ei  detaliile, progresul naratiunii sau impresiile cu privire la modul in care va evolua sau se va termina povestea care il fascineaza. In plus, copiii isi pot imprumuta carti intre ei, iar apoi sa le comenteze impreuna.

Copiii care se bucura de acest aspect social al lecturii pot fi inscrisi intr-un club de lectura la care sa poata participa fizic sau online. Intalnirile regulate cu alti copii care sunt pasionati de citit il vor motiva pe copilul tau  sa citeasca acasa si il vor face sa se simta parte dintr-o comunitate care are aceleasi interese.

Alegerea unei carti potrivite incurajeaza lectura din primii ani

Orice carte ai alege pentru a-ti incuraja copiii sa citeasca, este important sa fii sigur ca este adecvata pentru varsta lor. Marimea literelor, cantitatea de text sau prezenta ilustratiilor variaza in functie de grupa de varsta careia ii sunt adresate cartile. Copilul poate “citi”chiar inainte de a sti sa citeasca si il puteti obisnui cu cartile chiar de la varsta de un an. Evident, lectura o vor face mami sau tati, dar cultivarea obiceiului de a sta cu o carte in fata si de a o explora pagina cu pagina este foarte importanta pentru viitor.

Rasfoirea unei carti ilustrate cu parintii sau ascultarea unei povesti citite cu voce tare inainte de culcare sunt actiuni simple care ajuta la generarea unei atitudini pozitive a copilului fata de lectura. In acest fel, pe masura ce creste in varsta, cel mai probabil va vrea sa citeasca de unul singur.

FOTO: Pixabay.com

Taguri Citit copii Carti copii

Articole recomandate

Citeste si despre