Nume biblice de copii

/ / Modificat: 2012-07-03
Nume biblice de copii

Numele biblice sunt o sursa de inspiratie pentru multi viitori parinti atunci cand vine vorba de alegerea prenumelui pentru bebelusul lor. Insemnatatea lor si incarcatura spirituala puternica ii fac pe parinti sa opteze pentru nume de sfinti sau de personaje biblice speciale, cu scopul de a-i proteja de pericole si de a le purta noroc in viata. Iata cele mai frecvente nume de fete si baieti care sunt inspirate din Biblie!

Unii parinti isi cauta inspiratia pentru numele copilului in culturi, printre flori, culori sau plante, in timp ce majoritatea ramane fidela numelor traditionale romanesti, dar mai ales celor cu inspiratie biblica.

Nume biblice pentru fete

Maria

Maria este cel mai popular si iubit nume biblic ales de parintii din Romania. Simbolistica lui este atat de puternica, incat aproape toti parintii de fete il prefera pentru botezul copilului lor.

Numele Maria reprezinta puritatea, fiind purtat de Sfanta Fecioara Maria, mama Domnului Iisus Hristos.

Eva

Eva este unul dintre numele biblice extrem de des intalnite printre fetite, dar si unul dintre cele mai frumoase prenume feminine.

Potrivit Vechiului Testament, Eva a fost prima femeie de pe Pamant si se traduce prin "viata".

Elena

Elena este un nume biblic extrem de cunoscut si indragit de romani si este purtat de catre mama Sfantului Constantin, despre care se cunoaste ca ar fi cea care a gasit si Crucea pe care a fost rastignit Iisus Hristos.

Rebeca

Un nume foarte frumos si impozant, Rebeca este un nume biblic destul de frecvent ales de parinti. A fost purtat de Sfanta Rebeca, mama gemenilor Esau si Iacov, si a fost una dintre cele doua sotii ale patriarhului Isaac. In Sfanta Scriptura, apare sub forma de Reveca, in peste 30 de versete.

Sara

Sara este un nume feminin extras din Biblie, care in acceptiunea ebraica se traduce prin "printesa". In Sfanta Scriptura, Sara a fost sotia lui Avraam si mama lui Isaac si este un nume extrem de popular in ziua de astazi printre parintii de fetite.

Magdalena

Magdalena este un alt nume biblic de fete, cunoscut si ca numele caintei. Numele deriva din zona de provenienta a purtatoarei, regiunea Magdala.

Este asociat adesea cu Maria. Numele de Maria Magdalena are o rezonanta biblica puternica, fiind purtat de o femeie-discipol al Mantuitorului si consemnata in Evanghelia dupa Luca drept prima femeie vindecata de Iisus si totodata cea careia i s-a aratat intaia oara Mantuitorul, dupa Inviere.

Elisabeta

Elisabeta este un nume biblic raspandit in toata lumea, cu o insemnatate crestina puternica, deoarece in acceptiunea ebraica inseamna "Dumnezeu este perfectiunea".

Numele isi are originea in ebraicul Elisheba - "El" il indica pe Dumnezeu, iar "Sheba" inseamna cifra sapte, considerata cifra perfectiunii. In Biblie sunt consemnate doua mari Sfinte care au purtat acest nume.

Anastasia

Anastasia este unul dintre cele mai frumoase nume de fete si are si o importanta insemnatate biblica, avand sensul de "inviere din morti", fiind ales si pentru a desemna "invierea lui Hristos".

Este un nume purtat de o multime de sfinti si martiri ai crestinatatii.

Nume biblice de baieti

Adam

Adam este un nume cu o rezonanta biblica puternica, fiind primul barbat care a fost lasat pe Pamant de Dumnezeu. Potrivit mitului biblic, Adam este barbatul prim, creat dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu.

Stefan

Stefan este un nume cu o rezonanta biblica importanta. In religia crestina, Stefan este considerat primul martir si este considerat unul dintre cei mai importanti Sfinti din calendarul ortodox. Numele lui semnifica "purtatorul cununei invingatorului".

Nu este doar un nume biblic important, ci si unul dintre cele mai indragite nume de baietei din Romania.

Andrei

Potrivit Noului Testament, Andrei a fost primul discipol al lui Iisus, iar in acceptiunea greceasca se traduce prin "razboinic".

Este unul dintre cele mai populare nume de baieti din Romania.

Gabriel

Gabriel este un alt nume indragit de parintii romani, si nu numai, pentru baietei. Simbolistica lui este una speciala, iar traducerea numelui s-ar face prin "Dumnezeu este puterea mea".

Gabriel este unul dintre cei sapte arhangheli si numele lui apare atat in Vechiul, cat si in Noul Testament, acesta fiind cel care anunta nasterea lui Ioan si a lui Iisus.

Ion (Ioan)

Ion este, poate, cel mai popular nume crestin printre romani. Este un nume simbol pentru religie, fiind purtat de una dintre cele mai importante figuri ale patrologiei crestine, Sfantul Ioan Gura de Aur, venerat cu titlul de doctor al Bisericii.

Petru

Petru este un nume biblic care este purtat de un Sfant si care se traduce prin "piatra, stanca". Este un prenume care a inceput sa capete din ce in ce mai multa rezonanta printre copiii din Romania.

In general, se aleg derivate ale acestuia pentru numele romanesti - Petre, Petrisor, Petrica etc.

Pavel

Pavel a fost, alaturi de Petru, unul dintre cei 12 Apostoli ai Mantuitorului Iisus Hristos si este autorul mai multor epistole din Noul Testament.

Sfantul Pavel a fost un conducator de vaza al bisericii crestine timpurii si a fost botezat astfel atunci cand a devenit crestin. Numele lui initial a fost Saul.

Pavel se traduce prin "mic" sau "umil" si este ales de multi parinti, insa mai ales sub forma unui derivat - Paul.

Avram

Avram ramane unul dintre numele celor mai importante personaje biblice si personifica ceea ce pentru evrei insemna "promisiunea divina". Avram a fost considerat "tatal" neamului.

Este un nume destul de rar intalnit in ziua de astazi, dar isi pastreaza o rezonanta deosebita si o anumita impozanta.

Mihail (Mihai)

Mihail este un nume biblic masculin extrem de popular in Romania.

Sfantul Arhanghel Mihail, dupa care este preluata varianta de Mihai, este considerat in traditia iudeo-crestina, conducatorul ostilor ceresti.

Tu ai ales un nume biblic pentru copilul tau? Ce parere ai despre aceste nume? Sunt importante sau influenteaza cumva viitorul copil? Spune-ne parerile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nume copii

Articole recomandate

Citeste si despre