Ion (Baiat) |

Semnificatia numelui

a avea mila, a face favoare

Se poate afirma ca Ion a fost si este inca cel mai popular nume de persoana nu numai la romani, ci la toate popoarele europene (in formele specifice fiecarei limbi). Forma romaneasca Ion reproduce un vechi nume pers. ebraic "Johanan", incadrat in bogata familie a teoioricelor frazeologice. Acesta este format din "Jo", abreviere normala si curenta pentru "Jahve" si verbul "hartan" ce inseamna "a face favoare, a avea mila".

Johanan insemna "Jahve a avut mila, a facut favoare", si era la origine o formula de multumire adresata divinitatii care a favorizat nasterea unui copil mult asteptat de parinti. Variante: Ioan, Ioana, Oana, Ionescu, Onu, Ionel, Ionela, Nelu, Nela, Ionut, Onuta, Ionica, Nica, Onica, Ionita.

Dincolo de originea ebraica, numele Ion are o conotatie religioasa puternic inradacinata in cultura romaneasca. Calendarele crestine celebreaza peste 70 de Sfinti cu acest nume, insa romanii il celebreaza doar pe Sfantul Ioan Botezatorul, sarbatorit anual pe data de 7 ianuarie.

Numele se preteaza la tot soiul de alinturi sau derivate: Ionel, Ionut, Ionica etc.

Principala trasatura de personalitate a persoanelor care poarta acest prenume este adaptabilitatea, o calitate care ii va ajuta sa reuseasca mai usor in tot ce isi propun. Firea si comportamentul le sunt influentate de mediul in care cresc si de educatia pe care o primesc.

Cum ti se pare acest nume? Acorda o nota!

Voteaza Vezi rezultate

Celor carora le place acest nume le mai plac si numele: