Exercitii de respiratie in travaliu

/ / Modificat: 2016-11-24
Exercitii de respiratie in travaliu

Exercitiile de respiratie in travaliu sunt deja recunoscute de multe femei ca fiind o cale foarte bune de relaxare. Respiratia ritmica in timpul travaliului maximizeaza nivelul de oxigen de care tu si bebelusul tau aveti nevoie.

Tehnicile de respiratie te pot ajuta sa rezisti mai bine atat in travaliu cat si la durerile contractiilor.Atunci cand esti stresata si speriata, respiratia devine rapida si superficiala. Umerii ti se ridica spre urechi si muschii gatului si umerilor sunt tensionati si rigizi. Daca intri intr-o stare de panica, incepi sa respiri prea mult, inspirand si expirand in reprize scurte.

Respiratia provocata de panica reduce considerabil nivelul de oxigen pe care il inspiri pentru tine si pentru bebelusul tau.

Te simti ametita si ca si cum nu ai avea control asupra situatiei. Simti "ace" in degete si gura iti este amortita.

Respiratia rapida provocata de panica este o reactie normala in situatii stresante sau infricosatoare. Este normal ce se intampla, dar corpul tau nu poate continua prea mult asa pentru ca se va suprasolicita. In timpul travaliului, tinta ta este sa iti conservi cat mai mult energia si sa ii dai bebelusului cat mai mult oxigen pentru a-l ajuta sa treaca mai usor peste stresul de a se naste. Respiratia ritmica te poate ajuta sa faci asta.

Tu detii controlul asupra tehnicii de respiratie, nefiind necesare medicamentele sau supravegherea medicala. Respiratia ritmica te va ajuta sa iti distragi atentia de la durere si sa iti relaxezi muschii.

Este recomandat sa inveti tehnici de respiratie inainte de travaliu, prin cursuri prenatale (de Lamaze sau alte metode de relaxare prin respiratie. Ia-l la cursuri si pe partenerul tau, pentru ca el sa te ajute in travaliu. Tine minte ca, cu cat exersezi mai mult, cu atat ti se va parea mai natural. Tehnicile de respiratie nu au efect asupra tuturor gravidelor, pentru ca depind de reactia lor la durere.

Principii de baza

 Inchide ochii pentru un moment si incearca sa te concentrezi pe respiratie. Observa cat de ritmica este. Inspiri si apoi faci o pauza inainte sa expiri. Inspiratia si expiratia ar trebui sa fie la fel in lungime si profunzime. Mai faci o pauza scurta inainte sa mai inspiri o data si sa o iei de la capat.

Mentine-ti respiratia ritmica. Nu lasa ca inspiratia sa fie mai lunga decat expiratia. In cel mai rau caz, expiratia ar trebui sa fie mai lunga decat inspiratia.

Atunci cand ai contractii mai lungi, respiratia va deveni mai superficiala. Nu este nimic rau in asta, cat timp respiratia nu devine din ce in ce mai rapida si devine respiratie in regim de panica.

Tehnici simple de respiratie

 Daca urmezi un curs prenatal vei invata si exersa diferite tehnici de respiratie (cea mai cunoscuta fiind tehnica Lamaze).

Poti incerca si urmatoarele tehnici de respiratie:

• Gandeste-te la un cuvant simplu, din doua silabe. De exemplu "pace". Este format din doua silabe "pa" si "ce". Apoi incearca urmatorul exercitiu. Atunci cand inspiri, gadeste-te la "pa". Nu-ti lasa mintea sa rataceasca de la repetarea cuvantului "pace" odata cu respiratia. Atunci cand expiri incearca sa elimini toata tensiunea din corp, gandindu-te la silaba "ceeeee". Concentreaza-te pe muschii care stii ca devin tensionati atunci cand tu esti stresata.

• Poti incerca sa respiri numarand. Atunci cand inspiri, numara incet pana la trei sau patru si cand expiri, numara tot pana la trei sau patru. S-ar putea sa descoperi ca este mai confortabil sa sa inspiri numarand pana la trei si sa expiri numarand pana la patru.

• Incearca sa inspiri pe nas si sa expiri pe gura. Nu iti tine gura incordata atunci cand expiri. Multe femei cred ca este foarte folositor si sa faca un sunet atunci cand expira, ca "oooooooh" sau "aaaaaah". Intre contractii, bea putina apa pentru a preveni uscarea gurii.

Poate fi foarte greu sa iti mentii respiratia ritmica si sa te relaxezi de fiecare data cand ai contractii dureroase, esti obosita si travaliul pare ca nu se mai termina. Aici intervine ajutorul primit de la partenerul tau. El te poate ajuta sa iti mentii ritmul daca respira odata cu tine.

Trebuie sa mentii contactul vizual cu el tot timpul, si el poate sa te tina de maini sau sa isi puna mainile pe umerii tai. Apoi poti sa ii urmaresti modul de a respira.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Travaliu

Articole recomandate

Citeste si despre