Lauzia de 40 de zile, un mit. In cat timp te recuperezi dupa nastere

/ / Modificat: 2019-02-04
Lauzia de 40 de zile, un mit. In cat timp te recuperezi dupa nastere

Lauzia este, in teorie, perioada de 40 de zile de dupa nastere in care mama se recupereaza dupa schimbarile fizice si emotionale din sarcina si din timpul nasterii pentru a reveni la normal. Dar asta e teoria, iar pe noi practica ne omoara mai tot timpul.

In realitate, lauzia dureaza mult mai mult, poate chiar spre un an. Iar primele 40 de zile de dupa nastere sunt doar inceputul, o etapa in care femeia experimenteaza schimbari profunde la nivel fizic si emotional. Nu e ca si cum dupa acele 40 de zile nu se mai intampla nimic nou. Din contra.

Stiinta a stabilit cat de importanta este lauzia pentru mama si nou nascut. Un studiu realizat de medicul Julie Wray, de la Universitatea Salford, din Marea Britanie, arata ca perioada de recuperare de sase saptamani este insuficienta si ca proaspetele mamici au nevoie de cel putin un an pentru a iesi complet din lauzie. Tocmai de aceea au nevoie de atentie, ajutor si empatie din partea celor din jur si dincolo de cele 6 saptamani de care stiam pana acum.

Toate schimbarile care se petrec si carora trebuie sa le faca fata o femeie dupa ce aduce pe lume un copil nu pot fi asimilate intr-un timp atat de scurt.

Mama si copilul au nevoie de timp pentru a se cunoaste unul pe altul

Bebelusul se dezvolta in uterul mamei timp de 9 luni, iar la nastere nu este o fiinta independenta.

Are nevoie de grija tuturor, in special de a mamei, pentru a supravietui. Aceasta il hraneste si il inconjoara cu dragoste, cu mangaieri si cu caldura ei, care ii sunt atat de familiare din timpul vietii intrauterine. Primele 9 luni dupa nastere sunt supranumite gestatie externa - o perioada cheie pentru mami si bebe, care invata sa sa (re)cunoasca, sa se bucure unul de altul si sa stabileasca o relatie.

Mama are nevoie de timp pentru a se cunoaste din nou pe ea insasi

Sunt multe lucruri in viata care te transforma, dar niciunul nu o face ca nasterea. Intreaga ta perceptie despre viata si lume se reconfigureaza, iar prioritatile se schimba radical.

Fizic, dupa nastere trebuie sa inveti sa te iubesti pe tine insati cu toate imperfectiunile pe care le-au lasat in urma sarcina si nasterea: vergeturi, colacei, varice, poate cicatricea de la cezariana.

Emotional semnele sunt si mai adanci. Te trezesti in mijlocul unui vartej de sentimente contradictorii, pe care nu stii cum sa le gestionezi: iti iubesti neconditionat copilul; iti iubesti si partenerul, dar relatia cu el capata o noua dimensiune; ai o pozitie noua in familie (acum esti mama, nu mai esti fiica); ai o multime de noi responsabilitati care te cam sperie; simti nesiguranta, frustrari, poate chiar tristete. Devii un cocktail Molotov emotional si orice, dar absolut orice, te poate face sa izbucnesti. Si pentru a asimila toate astea e nevoie de timp.

Mama are nevoie de timp pentru a se adapta la noul ritm al vietii

Asa cum bebelusul se adapteaza la viata extrauterina, asa ai nevoie si tu, mamico, sa te adaptezi la noua viata. Noaptea vei dormi in reprize (daca ai un bebelus care sa doarma cate 2-3 ore legate pe noapte te poti considera norocoasa), iar ziua vei avea multe de facut prin casa si va fi greu sa le dai de cap cum o faceai inainte.

Dar nu intra in panica. E normal, pentru ca acum toata lumea se invarte in functie de nevoile nou-nascutului, iar ritmul vietii este dictat de el. Tu nu ai altceva de facut decat sa ai rabdare pana vei reusi sa gasesti o rutina convenabila.

Reluarea vietii sexuale este si ea o chestiune de timp

In primele 6 saptamani post-partum uterul se contracta pentru a reveni la forma si in pozitia normale. In aceasta perioada este normal sa ai sangerari si nu prea se pune problema de relatii intime. Dar cine spune ca dupa acele 40 de zile poti, efectiv, sa faci sex? Singura care poate sti cand este pregatita din toate punctele de vedere pentru reluarea vietii sexuale dupa nastere este femeia.

Pentru a va asigura ca in cuplu nu apar frustrari, este ideal sa discutati despre momentul reluarii vietii sexuale si sa nu uitati ca si pe acest palier al vietii de cuplu micul "dictator" va fi, uneori, tot bebelusul pe care il iubiti atat de mult amandoi.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Recuperare nastere Recuperare nastere naturala Lauzie

Articole recomandate

Citeste si despre