Cat tine, de fapt, lauzia. Ce este mit si ce este realitate

/ / Modificat: 2021-07-05
Cat tine, de fapt, lauzia. Ce este mit si ce este realitate

Lauzia este perioada de refacere prin care trece orice mama dupa nasterea unui copil. In teorie, ea dureaza 40 de zile, insa practica difera de multe ori. Pentru unele femei starea de lauzie se intinde mult dincolo de acest prag.

Cat dureaza lauzia, de fapt, si prin ce trece mama

Lauza se numeste o mama care a nascut de curand si se recupereaza dupa schimbarile fizice si emotionale din sarcina si din timpul nasterii. Cele sase saptamani care reprezinta perioada de lauzie, in mod conventional, sunt, insa, doar inceputul schimbarilor profunde prin care o proaspata mamica trece la nivel fizic si emotional, iar acest lucru a fost dovedit de un studiu.

Medicul Julie Wray, de la Universitatea britanica Salford, a condus o cercetare ale carei concluzii au fost ca ca perioada de recuperare de sase saptamani este insuficienta si ca proaspetele mamici au nevoie de cel putin un an pentru a iesi complet din lauzie. Motivul? Toate schimbarile emotionale carora trebuie sa le faca fata o femeie ce tocmai a nascut nu pot fi asimilate intr-un timp atat de scurt.

Mama se cunoaste din nou pe ea insasi

Sunt multe lucruri in viata care te transforma, dar niciunul nu o face ca nasterea. Totul se reconfigureaza, prioritatile si pereptia se schimba radical, la fel si imaginea ta despre tine insati. Sarcina si nasterea lasa urme fizice pe care trebuie sa le iubesti: vergeturi, colacei, varice, poate cicatricea de la cezariana.

Emotional semnele sunt si mai adanci. Te trezesti in mijlocul unui vartej de sentimente pe care nu stii cum sa le gestionezi. Iti iubesti neconditionat copilul, iti iubesti si partenerul, dar relatia cu el capata o noua dimensiune; ai o pozitie noua in familie (acum esti mama, nu mai esti fiica), o multime de noi responsabilitati care te cam sperie; simti nesiguranta, frustrari, poate chiar tristete. Esti o "bomba" emotionala cu ceas si chiar si cel mai nesemnificativ lucru te poate face sa izbucnesti in plans. Totul pentru ca schimbarile hormonale post partum te fac mai sensibila si mai vulnerabila intr-un moment in care ti-ai dori sa fii puternica pentru puiul tau.

Ce este gestatia externa

Sarcina tine 9 luni, timp in care bebelusul se dezvolta in uterul mamei, insa cum pruncul nu este independent cand vine pe lume urmeaza asa numita perioada de gestatie externa. Aceasta tine tot 9 luni, timp in care mami si bebe se obisnuiesc unul cu altul, se cunosc si se bucura impreuna de relatia pe care o construiesc clipa de clipa.

Asa cum bebelusul se adapteaza la viata extrauterina, mama se adapteaza la tot ce inseamna noua sa misiune si la schimbarile pe care ea le aduce. Somnul se fragmenteaza si se imputineaza considerabil, ziua te intrebi de ce toata lumea crede ca esti fericita ca poti sta permanent acasa cu copilul si ca nu faci altceva decat sa il privesti si sa stai, cand tu de fapt nu iti vezi capul de treburi si nu reusesti sa te organizezi.

Da-ti timp! Realitatea materinatii este ca toata lumea ta se invarte acum in jurul nevoilor bebelusului. El este cel care canta, iar tu trebuie sa dansezi pana cand veti intra amandoi intr-o rutina sanatoasa si convenabila.

Reluarea activitatii sexuale dupa lauzie

Cartile spun ca lauzia dureaza 40 de zile, iar dupa aceasta perioada multi barbati se asteapta ca partenerele sa fie pregatite pentru reluarea vietii intime dupa nastere.

Este adevarat ca in primele 6 saptamani post-partum uterul se contracta pentru a reveni la forma normala; in aceasta perioada este normal sa ai sangerari si sa nu iti arda de relatii intime. Dar cine spune ca dupa acele 40 de zile poti, efectiv, sa faci sex? Ca la comanda?

Singura care poate sti cand este pregatita din toate punctele de vedere pentru reluarea vietii sexuale dupa nastere este femeia.

Pentru a va asigura ca in cuplu nu apar frustrari, este ideal sa discutati despre momentul reluarii vietii sexuale si sa nu uitati ca si pe acest palier al vietii de cuplu micul "dictator" va fi, uneori, tot bebelusul pe care il iubiti atat de mult amandoi.

Foto: Pixabay

Taguri Lauzie

Articole recomandate

Citeste si despre