Recuperarea dupa nastere dureaza cel putin un an, nu 40 de zile, potrivit specialistilor

/ / Modificat: 2019-06-05
Recuperarea dupa nastere dureaza cel putin un an, nu 40 de zile, potrivit specialistilor

Se spune ca dupa nastere femeile au nevoie de 40 de zile pentru a se recupera, dar in realitate le trebuie mai mult timp.

Nasterea este o realizare incredibila pentru multe femei. Orice mama poate spune cat este de greu sa se recupereze dupa o sarcina, in timp ce trebuie sa fie la dispozitia nou-nascutului 24 de ore din 24 si sa se intoarca si la viata "normala".

Controalele medicale se incheie cu consultul de la sase saptamani dupa nastere. Dar multe mame spun ca 40 de zile nu sunt suficiente pentru recuperare, iar noi cercetari sustin acest lucru.

Indiferent daca ai nascut prin cezariana sau nastere vaginala, este sigur ca corpul femeii fost pregatit pentru a primi copilul. Dar, indiferent de modul in care ai nascut, corpul a suferit oricum o trauma si va avea nevoie de timp pentru a se recupera.

Ce spun studiile

In timp ce multe femei se simt recuperate dupa 6 pana la 8 saptamani, poate dura mai mult pana ce vor reveni la normal.

Chiar daca o femeie ar fi nevoita sa se recupereze repede pentru a se intoarce la serviciu sau pentru a avea grija de familie, un studiu realizat de Universitatea Salford din Anglia sugereaza ca mamele au nevoie de cel putin un an pentru a se recupera dupa nastere.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, dr. Julie Wray, coordonatoarea studiului, a intervievat femeile la doua sau trei saptamani dupa nastere, apoi la trei luni, la sase luni si pana la sapte luni. Pe parcursul interviului, a reusit sa-si dea seama despre ce experimenteaza femeile in timpul recuperarii postpartum.

"Cercetarile arata ca femeile au nevoie de servicii post-natale mai realiste si mai prietenoase, ele considerand ca recuperarea dureaza mai mult de sase saptamani si ca ar trebui sustinute pana la opt saptamani de la nastere," explica dr. Wray.

In plus, un studiu realizat pe 68 de femei de catre Scoala de Ingrijire medicala de la Universitatea din Michigan a asigurat ca recuperarea podelei pelvine poate dura mai mult de opt luni pentru a se reface pe deplin (tesuturile sunt intinse sau chiar rupte de copilul ce isi croieste drumul afara). Studiul a folosit ecografia prin rezonanta magnetica pentru a evalua vindecarea la sapte saptamani dupa nastere si din nou la opt luni. Asa s-a observat ca starea podelei pelviene nu se imbunatatise.

"Datele noastre arata ca femeile au nevoie de o perioada mai mare de timp pentru a se putea vindeca dupa o nastere intensa. Femeilor nu li se permite sa aiba mai mult timp pentru recuperare," a declarat dr. Miller, cercetatorul principal al studiului, pentru The Guardian.

Legatura dintre recuperarea fizica si depresia postpartum

Un studiu australian a investigat legatura dintre recuperarea fizica dupa nastere si depresia postpartum. Cercetarea a constatat ca femeile, chiar si dupa sase si sapte luni de la nastere, se confrunta cu nivel ridicat de epuizare, dureri de spate, incontinenta urinara, probleme sexuale, probleme intestinale si dureri perineale, in afara de problemele emotionale.

Studiul a confirmat existenta unei legaturi puternice intre bunastarea emotionala a mamei si recuperarea fizica, iar in aceste conditii femeile ar trebui sa primeasca ingrijiri din partea unui specialist timp de un an de la nasterea bebelusului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Recuperare Recuperare dupa nastere Recuperare nastere

Articole recomandate

Citeste si despre