Anestezii folosite la nastere, optiuni

/ / Modificat: 2011-01-25
Anestezii folosite la nastere, optiuni

Nasterea copilului este echivalenta cu durerile chinuitoare in mintea oricarei gravidute. Anestezia de la momentul nasterii este singura speranta a lor de a mai scapa de aceste temeri si de o experienta traumatizanta intr-unul dintre cele mai minunate momente din viata unei femei. Afla cate tipuri de anestezii exista si particularitatile fiecareia!

Anestezia epidurala 

Probabil tipul de anestezie de care ai auzit cel mai adesea si cea mai utilizata la nasteri. Ea este un tip de anestezie locala si presupune injectarea unui analgezic intre 2 vertebre ale coloanei vertebrale printr-un mic cateter.

De obicei, aceasta se face in momentul in care cervixul este dilatat cam la 5 cm. Ea are avantajul ca permite gravidei sa participe la toata experienta nasterii, fara a suporta durerile, cel putin nu in totalitate.

Anestezia spinala


Este tot un tip de anestezie locala, extrem de asemanatoare celei epidurale. Are acelasi mod de administrare a medicatiei, dar are avantajul ca are un efect mai rapid. Medicatia calmanta nu mai este introdusa treptat printr-un cateter, ci printr-un ac direct intre cele 2 vertebre. Ea este folosita mai ales in cazurile de cezariana sau cand apare urgenta nasterii prin utilizarea forcepsului (cand apar complicatii).

Anestezia locala 

Acest tip presupune injectarea in tesuturi a unui medicament numit anestezic cu rolul de a amorti zona vizata. Exista mai multe tipuri de anestezii locale:

  • anestezia nervului rusinos (injectarea anestezicului prin peretele vaginal - col uterin);

  • infiltrarea perineala sau anestezia spinala;

  • anestezia parcervicala.

Fiecare dintre ele are avantaje si dezavantaje, insa medicii o vor alege intotdeauna pe cea mai potrivita pentru conditia medicala in care se afla gravida la momentul nasterii. Aceasta este folosita in special in cazurile care necesita facerea epiziotomiei.

Anestezia generala

Anestezia generala este din ce in ce mai putin folosita la nasteri. Ea presupune pierderea totala a cunostintei si implica prea multe riscuri, care sunt inutile pentru ca medicii sa le asume.

Ea presupune administrarea medicatiei prin perfuzii intravenoase sau prin inhalare pe toata perioada nasterii. Medicii monitorizeaza in tot acest timp atat semnele tale vitale, cat si pe cele ale fatului. Dupa terminarea nasterii se opreste medicatia, si, in cazuri rare se administreaza medicatie cu efect advers (de trezire din anestezie). In general, odata cu intreruperea ei, mamica isi revine treptat.

Spinal block sau rahianestezia

Este un tip de anestezie locala cu efect aproape imediat. Metoda administrarii este aceeasi, medicatia fiind introdusa direct in lichidul cefalorahidian. Avantajul este ca are efectul cel mai rapid, dar si trece la fel de repede, astfel ca medicii trebuie sa actioneze prompt in cazul acesteia.

Entonoxul

Este o metoda de anesteziere care presupune inhalarea unui gaz special format din oxigen si oxid nitric printr-o masca speciala asezata la gura. Prin aceasta metoda durerile nu dispar in totalitate, dar se amelioreaza considerabil, nasterea devenind suportabila. Ea presupune inhalarea gazului timp de 20 de secunde la inceputul fiecarei contractii, pentru ca acesta sa poata atenua durerea. Gravida controleaza astfel durerile, iar fatul poate beneficia de pe urma oxigenului inhalat de mama.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Anestezii nastere Anestezie epidurala Dureri nastere

Articole recomandate

Citeste si despre