Anestezia locala la nastere

/ / Modificat: 2009-10-16
Anestezia locala la nastere





 

Anestezia locala la nastere poate fi de mai multe feluri si este important ca viitorii parinti sa se informeze cu privire la tipurile de anestezie din care pot alege. Asa, mamica va fi mai informata si nu va fi luata prin surprindere in momentul intrarii in travaliu.

Pentru usurarea nasterii se foloseste anestezia, care poate fi generala (intra-venoasa sau cu intubatie orotraheala), rahidiana, peridurala sau locala cu xilina 5 %. Se mai pot administra analegezice sau se poate folosi hipnoza.

 Tipuri de anestezie locala

Printre metode se numara anestezia nervului rusinos, infiltrarea perineala si anestezia paracervicala.

Anestezia nervului rusinos este folosita foarte rar comparativ cu epidurala, presupune injectarea locala a anestezicului prin peretele vaginal (col uterin), astfel incat sa neutralizeze nervul rusinos care trece prin zona ischiala a coloanei vertebrale. Acest tip de anestezie afecteaza partea de jos a vaginului, perineul si vulva posterioara (vulva anterioara este inervata de dermatomi lombari, deci nu este afectata).

Singura complicatie este una minora, de scadere a frecventei cardiace a fatului pentru maxim 10 minute, din cauza cantitatii mici de anestezic ce traverseaza placenta.

Anestezia nervului rusinos este un procedeu sigur si simplu, destinat  nasterilor naturale fara complicatii sau in cazul in care travaliul se afla intr-un stadiu final si nu mai este timp pentru epidurala.

Infiltarea perineala sau anestezia spinala este foarte des folosita, desi aceasta metoda nu este la fel de puternica fata de cea a nervului rusinos.

Anestezia parcervicala nu este mereu potrivita pentru nastere, deoarece creste incidenta scaderii frecventei cardiace (bradicardie) a fatului cu mai mult de 15%. Efectul este acela de a diminua durerile contractiei uterine, pentru expulzie este insa necesara o anestezie suplimentara, asadar se foloseste mai degraba in avorturile din semestrul intai sau inceputul celui de-al doilea. Tehnica presupune injectarea a 5-10ml de lidocaina, iar efectul dureaza foarte putin.

 Anestezia dupa nastere

In cazul in care medicul hotaraste epiziotomia (o incizie a perineului pentru prevenirea ruperii vaginului) sau daca este necesar sa fii cusuta dupa expulzarea fatului se face o anestezie locala in zona perineala si in peretii vaginali.

In cazuri de exceptie se poate intampla ca substanta anestezica sa ajunga intr-unul din vasele de sange, complicatie care duce la convulsii si inhibarea respiratiei mamei.

Majoritatea anestezicelor, pentru ca reduc mobilitatea corpului, sunt folosite in nasterile prin cezariana. Acest tip de nastere nu este indicata decat in cazurile in care nu exista alta posibilitate, cum ar fi proportiile fatului in raport cu dilatatia (fatul este prea mare). Pe cat se poate, incercati o nastere naturala.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre