Rahianestezia (spinal block) la nastere
 

Rahianestezia presupune o anestezie regionala a abdomenului si membrelor inferioare prin injectarea unui anestezic in canalul rahidian.

Aceasta are un efect mult mai rapid decat anestezia peridurala, dar, spre deosebire de ea, nu poate fi practicata pentru operatii cu durata mai mare de doua ore si jumatate.

 Cum se procedeaza

Se injecteaza un anestezic local in lichidul cefalorahidian, la nivelul coloanei vertebrale lombare (acul strabate meningele), printr-o singura injectie, fara sa mai fie nevoie de plasarea unui cateter. Dupa cateva minute se instaleaza un blocaj senzitiv si motor complet al partii de jos a corpului, intinzandu-se pe o regiune mai mare sau mai mica, neurcand mai sus de partea inferioara a abdomenului.


Rahianestezia este realizata dupa instituirea unei perfuzii intravenoase. Gravidal este asezata pe marginea mesei de operatie sau culcata pe o parte. Dupa introducerea prin piele, intre doua vertebre lombare, a unui trocar (ac gos tubular destinat sa ghideze traiectul) se infige usor prin trocar un ac fin pana cand lichidul cefalorahidian refuleaza, apoi se injecteaza anestezicul prin acul fin cu ajutorul unei seringi.

Avantaje ale rahianesteziei comparativ cu epidurala

Anestezia epidurala isi va face efectul cam in 30-40 de minute, iar rahianestezia in doar 5-10 minute.

De aceea este preferata combinarea celor doua tehnici, rahiperianestezia, care asigura instalarea rapida a anesteziei, iar epidurala permite, prin cateterul lasat pe loc, un control de durata al durerii.

Efecte nedorite

Acestea sunt foarte rare si pot surveni in timpul anesteziei sau in orele urmatoare: greturi si varsaturi, ameteala (cauzata de scaderea tensiunii arteriale), retentia pasagera a urinei.

Dureri de cap apar din cauza scurgerii de lichid cefalorahidian prin gaura facuta de ac in meninge. In ultimii ani insa, acele folosite sunt atat de fine, incat scurgerea este infima.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Loredana Apostol

Redactor Copilul.ro

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Calculeaza data nasterii

Data de inceput a ultimei menstruatii:

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul