Epidurala. 7 intrebari si raspunsuri

/ / Modificat: 2019-08-28
Epidurala. 7 intrebari si raspunsuri

Tot mai des gravidele afla despre avantajele pe care le prezinta nasterea sub anestezie epidurala.

Aceasta le permite femeilor sa gestioneze mai bine durerea in timpul nasterii si in orele care urmeaza.

Din pacate, insa, informatiile pe care viitoarele mame le primesc nu sunt intotdeauna exacte. Una dintre cele mai frecvente inexactitati auzite este ca anestezia epidurala si cea spinala sunt unul si acelasi lucru. Aceasta confuzie provine din faptul ca ambele au acelasi obiectiv: suprimarea durerii. In realitate, exista diferente atat in punctul in care este facuta injectia, cat si a timpului necesar pentru ca aceasta sa isi faca efectul.

1. Ce este anestezia epidurala si la ce se foloseste?

Anestezia epidurala este un medicament anestezic care se administreaza in spatiul epidural (zona lombara), printr-un cateter foarte subtire, femeilor care urmeaza sa nasca. Scopul sau este de a face expulzia mai putin dureroasa.

Spatiul epidural este spatiul dintre dura mater si peretele osos. Este utilizat pentru anestezierea radacinilor nervilor spinali.

2. Cine o administreaza si cum?

Medicul anestezist este profesionistul insarcinat cu administrarea injectiei in zona lombara a coloanei vertebrale. In prima faza, medicul va curata pielea din zona in care urmeaza sa introduca acul cu anestezic. Poate chiar folosi un anestezic local in aceasta zona.

3. La ce foloseste epidurala?

Anestezia epidurala este administrata femeilor aflate in travaliu pentru a bloca temporar capacitatea creierului de a recunoaste stimulii durerosi, facilitand astfel nasterea. Deoarece este injectata printr-un cateter, acesta poate fi administrata si in orele de dupa nastere pentru a mentine durerea sub control.

4. Cat de mare este acul anesteziei epidurale?

In general, acul cu care se administreaza anestezia epidurala are un ecartament foarte subtire.

5. Care sunt complicatiile anesteziei epidurale?

Desi nu sunt foarte frecvente, in unele cazuri, aplicarea anesteziei epidurale poate avea urmatoarele reactii adverse:

  • Dureri de cap;
  • Hipotensiune;
  • Retentie urinara;
  • Durere de spate;
  • Greata, varsaturi;

In cazuri rare se pot manifesta:

  • Convulsii;
  • Reactii alergice;
  • Infectii ale coloanei vertebrale (meningita);

6. Ce trebuie facut inainte de injectie?

- Cu o zi inainte de injectia epidurala, fumatul, consumul de alcool sau orice alte substante daunatoare pentru organism sunt interzise;

- Se pot lua medicamentele prescrise de medic cu putina apa.

7. Cui ar trebui cerute informatii?

Cel mai bun sfat este sa se consulte medicul de familie sau un specialist. Este important ca pacienta sa isi exprime toate preocuparile si toate indoielile inainte de interventie.

Dupa efectuarea injectiei epidurale, cadrele medicale vor indeparta cateterul. In acest moment, femeia trebuie sa se culce si sa se odihneasca pana cand isi recapata sensibilitatea picioarelor si capacitatea de a merge normal. Din acest motiv, este necesar ca pacienta sa fie insotita de o persoana care o poate ajuta inainte, in timpul si dupa nastere sau dupa interventia chirurgicala.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Epidurala nastere Anestezie epidurala Reactii adverse epidurala

Articole recomandate

Citeste si despre