11 lucruri la care sa te astepti in primele ore dupa nastere

/ / Modificat: 2019-03-08
11 lucruri la care sa te astepti in primele ore dupa nastere

Primele ore dupa nastere sunt probabil cele mai intense din viata oricarei femei. Cel putin din viata de pana atunci. Toate reperele ti se schimba intr-un timp extrem de scurt si ai de a face cu o multime de sentimente noi, care vin peste tine in valuri.

Pe de o parte esti inca amortita si epuizata in acelasi timp din cauza travaliului, pe de alta parte esti euforica.

Nu stii daca vrei sa te speli, sa dormi sau doar sa stai sa te uiti la puiul de om caruia tocmai i-ai dat viata (de obicei ultima varianta e cea castigatoare). Si atunci dai piept cu niste adevaruri poate brutale, dar si amuzante intr-un fel, despre care nu prea iti vorbeste nimeni inainte de nastere.

Mai toate mamicile experimenteaza aceste lucruri in primele ore si zile dupa nastere:

Nou nascutul arata oarecum ciudat si s-ar putea sa nu ti se para chiar atat de frumos cum ti-l imaginai.

Nu esti o mama rea daca gandesti asta si nu, nu doar al tau arata asa. Cand vin pe lume toti copiii sunt acoperiti cu o pelicula albicioasa, cu sange, au capsorul ciudat si pielea zbarcita; manutele lor seamana mai degraba cu niste gheare de pui si au ochii umflati de parca ar fi iesit dintr-un ring de box, nu dintr-un uter. Si chiar si asa, sunt atat de dragalasi si de uluitori!

Baieteii se nasc de obicei cu un scrot ce pare supradimensionat pentru cat sunt ei de mici. E ceva normal.

Constati ca durerile de dupa nastere sunt aproape la fel de rele ca acelea din timpul travaliului si al nasterii. Si asta e normal. Uterul se contracta pentru a reveni la dimensiunea normala si va dura o vreme pana cand acest lucru se va intampla. Poti folosi cu incredere analgezicele recomandate de medic. Cel mai puternic s-ar putea sa resimti aceste contractii cand alaptezi.

Primul scaun dupa nastere s-ar putea sa ti se para la fel de rau ca nasterea. Dar nu e obligatoriu.

Primul scaun al bebelusului s-ar putea sa ti se para ceva desprins din filmele SF. Pentru ca nu sunt fecale, ci o pasta inchisa la culoare (meconiu) care de obicei e destul de greu de curatat. Asa ca daca tu esti cea care va schimba primul scutec al bebelusului, succes!

Sangerarile dupa nastere vor fi masive. Daca patezi lenjeria de pat sau lenjeria intima, nu te panica. Se intampla aproape tuturor femeilor care nasc, asa ca lasa rusinea si panica deoparte, schimba-te si treci peste.

Daca nasti natural, notiunea de mers de rata, leganat si cracanat, pe care probabil l-ai experimentat in ultimele saptamani de sarcina, va capata un nou sens.

Daca ai un copil care doarme noaptea in spital, cu siguranta alti nou nascuti nu o vor face. E un fel de lege a lui Murphy pentru maternitati.

O alta lege a lui Murphy aplicabila oricarei mamici este ca atunci cand cineva vine in vizita, cel mai sigur vei avea un san pe afara. Nu te mai obosi sa te acoperi. Oricum se va intampla si la urmatorul vizitator.

Copilul va parea destul de suparat, dar nu o lua personal. Faptul ca plange e singura lui modalitate de a se exprima, de a protesta, de a comunica. Si tu ai plange daca ai sta 9 luni undeva unde e cald si bine si unde nu te deranjeaza lumina, iar apoi ai schimba brusc mediul.

Abdomenul tau va arata ciudat, ca un fel de budinca sau piftie. Iar coastele s-ar putea sa fie atat de departate dupa sarcina, incat te vei intreba daca vei mai avea vreodata o cutie toracica normala. Vei avea, pe cuvant!

Daca te uiti in oglinda si nu te recunosti, nu uita ca tocmai ai dat viata unui pui de om si ca e o treaba al naibii de grea, dar care merita cu varf si indesat toate chinurile.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dupa nastere Aspect fizic dupa nastere

Articole recomandate

Citeste si despre