Cauta
Oferit de Sfatul Medicului

Apidra

Compozitie
Apidra este o solutie injectabila care contine substanta activa in sulina glulizina. Este distribuit in flacoane, cartuse si stilouri injectoare preumplute de unica folosinta (OptiSet si SoloStar).

Actiune terapeutica
Apidra se utilizeaza pentru tratarea pacientilor cu varsta minim 6 ani cu diabet, la care este necesara administrarea de insulina. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta.

Indicatii
Diabetul este o boala in care organismul nu produce suficienta insulina pentru a controla nivelul glucozei in sange. Apidra este o insulina de substitutie foarte asemanatoare cu insulina produsa de organism. Substanta activa din Apidra, insulina glulizina, este produsa prin metoda cunoscuta sub denumirea de „tehnologia ADN-ului recombinant”: aceasta este produsa de o bacterie care a primit o gena (ADN), care o face capabila sa produca insulina glulizina. Insulina glulizina este foarte putin diferita de insulina umana. Diferenta este ca insulina glulizina actioneaza mai repede si are o durata mai scurta de actiune decat insulina umana cu durata scurta de actiune. Insulina de substitutie actioneaza in acelasi mod ca insulina produsa in mod natural si ajuta glucoza sa patrunda din sange in celule. Prin controlarea nivelului glucozei in sange, se reduc simptomele si complicatile diabetului.

Doze si mod de administrare
Apidra se administreaza sub piele, prin injectare in peretele abdominal (burta), coapsa sau umar sau sub forma de perfuzie continua folosind o pompa de insulina. Locul injectari trebuie schimbat la fiecare injectare pentru a se evita modificarile cutanate (cum ar fi ingrosarea pieli) care pot determina o eficacitate mai mica a insulinei decat cea asteptata. Nivelul glucozei (zaharului) din sange al pacientului trebuie testat cu regularitate pentru a identifica doza minima eficace. Apidra trebuie administrat cu cel mult 15 minute inainte de masa sau imediat dupa masa. Apidra este o insulina cu durata scurta de actiune, care se administreaza in asociere cu insuline cu durata medie sau lunga de actiune sau cu analogi de insulina (forme modificate de insulina). Poate fi utilizata, de asemenea, in asociere cu medicamente antidiabetice administrate pe cale orala.

Contraindicati
i
Apidra nu se administreaza persoanelor care pot prezenta hipersensibilitate (alergie) la insulina glulizina sau la oricare dintre celelalte ingrediente ale acestui medicament. Este interzisa utilizarea sa la pacienti care sufera deja de hipoglicemie. Poate fi necesara ajustarea dozelor de Apidra atunci cand se administreaza impreuna cu alte medicamente care pot afecta concentratile glucozei din sange.

Reacti adverse

Cel mai frecvent efect secundar asociat cu Apidra (observat la mai mult de 1 din 10 pacienti) este hipoglicemia (nivel scazut al glucozei din sange).

< Inapoi la dictionar

Cauta un termen medical care incepe cu litera:

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z