Trombofilia, cum influenteaza fertilitatea

/ / Modificat: 2016-07-27
Trombofilia, cum influenteaza fertilitatea

Trombofilia este o afectiune ereditara sau dobandita despre care se vorbeste prea putin, dar care afecteaza o multime de femei. Se caracterizeaza printr-un grup de boli care determina aparitia cheagurilor de sange (trombozelor). Boala iti afecteaza fertilitatea, pentru ca declanseaza o multime de probleme care impiedica nidatia in conceptie sau complicatii de sarcina - avorturi recurente, preeclampsie, nasterea unui copil mort care pot duce la aparitia infertilitatii.

Cum afecteaza trombofilia fertilitatea?

Multe femei care au o predispozitie genetica de a face tromboza sau alte forme de trombofilie pot avea sarcini normale si pot naste copii sanatosi. Dar sarcina le poate predispune mai mult la aparitia acestei afectiuni, ceea ce poate provoca o multime de complicatii din cauza cheagurilor de vene sau emboliilor.

Asadar, in cazul diagnosticarii cu trombofilie, sansele tale de a duce o sarcina la termen sunt foarte scazute. Nu numai ca schimbarile hormonale si fizice din sarcina pot declansa boala, dar pot inrautati modul ei de manifestare. Una dintre cele mai periculoase forme, cauzatoare de moarte, este embolia pulmonara (blocarea unei artere pulmonare cu un cheag de sange).

Problemele de fertilitate cauzate de trombofilie apar chiar si inainte de instalarea unei sarcini. Chegurile pot impiedica nidatia sau implantarea embrionului in endometru, ceea ce duce la infertilitate.

S-a constatat ca afectiunea contribuie la dezvoltarea unor complicatii periculoase de sarcina, care pot pune in pericol fertilitatea, dar si viata fatului si a mamei:

  • avorturile recurente;
  • nasterea unui copil mort;

Medicii sustin ca problemele din timpul sarcinii care te pot impiedica sa duci la termen sarcina sunt cauzate de cheagurile de sange din vasele placentare care reduc fluxul sanguin catre fat.

Care sunt cauzele trombofiliei si cum se manifesta?

Trombofilia determina formarea cheagurilor de sange si probleme de circulatie a sangelui din cauza faptului ca organismul produce:

  • prea multe proteine numite factori de coagulare a sangelui;
  • prea putine proteine anti-coagulare care impiedica formarea cheagurilor.

Una dintre principalele cauze ale trombofiliei dobandite este sindromul antifosfolipidic (niveluri crescute de anticorpi impotriva fosfolipidelor anionice membranare si a proteinelor plasmatice asociate) care determina aparitia trombozelor venoase sau arteriale si avortul sau alte complicatii care pot duce la intreruperea sarcinii.

Boala poate fi asimptomatica, dar cel mai adesea cheagurile de sange formate in vene apar in partea inferioara a picioarelor si determina aparitia unei dureri usoare, disconfort si inrosire locala. Conditia medicala se numeste tromboza venoasa profunda si poate fi tratata cu anticoagulante.

Sfaturi de la gravide care au suferit de trombofilie

Sfaturi de la gravide care au suferit de trombofilie

Andreea_p: Si eu am trombofilie. Toata sarcina am luat Aspenter, vitamina c, acid folic si magneziu! Cu ajutorul lui Dumnezeu am dus sarcina la capat, adica pana la 36 de saptamani. Putini sunt doctorii care recomanda aceasta analiza gravidutelor, desi indicat ar fi sa le facem inainte de a ramane insarcinate.

Joita Iulia Andreea: Am pierdut o sarcina din cauza trombofiliei. La urmatoarea am facut tratament si asa am reusit sa am un puiut sanatos. Am luat Arefam, No-Spa, Asperten, acid folic, omega 3, magneziu cu B6, si Clexan injectii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Trombofilie Fertilitate femei Infertilitate femei

Articole recomandate

Citeste si despre