Ciclul menstrual: ce se intampla in cele 28 de zile?

/ / Modificat: 2013-07-26
Ciclul menstrual: ce se intampla in cele 28 de zile?

Exista oare o legatura intre ciclurile lunii si ciclul menstrual? Iata un raspuns. Inainte sa se descopere electricitatea, organismul femeii era influentat de cantitatea de lumina primita de la luna. Asa cum plantele si animalele cresc si se dezvolta in stransa legatura cu astrele (soarele, luna), tot la fel nivelul hormonal este influentat de ele. Mai mult decat atat, toate femeile aveau menstruatie in acelasi timp. Astazi, lumina artificiala a dereglat complet ciclurile.

Aminteste-ti care au fost circumstantele in care ai auzit prima oara de menstruatie! Cum a fost prima ta experienta? Ce surse de informatii ai utilizat pentru a cunoaste mai multe lucruri? Paragrafele urmatoare sunt menite sa iti dezvaluie principalele aspecte ale ciclului menstrual.

Stiai ca atunci cand o fetita se naste, ovarele contin peste 450.000 de ovule, toate acestea fiind folosite pe parcursul vietii? Fiecare ovul este protejat de un saculet denumit folicul. Pe masura ce atinge varsta pubertatii, corpul incepe sa produca hormoni ce determina maturizarea ovulelor. Acesta este inceputul primului ciclu care se va repeta pana la aparitia menopauzei.

Punctul de plecare in explicatia noastra este hipotalamusul, o parte din creier responsabila cu reglarea setei, foamei, nevoii de odihna, dorintei sexuale, functiilor endocrine.

Aceasta glanda secreta factorul de eliberare a hormonului foliculo-stimulator (FSH) determinand activitatea glandei pituitare, care la randul ei secreta FSH si LH (hormon luteinizant). Acesti hormoni ajung in sange si determina maturizarea foliculilor.

Foliculii maturi elimina apoi un alt hormon: estrogenul. Dupa o perioada de sapte zile, cantitatea de estrogen acumulata determina subtierea uterului. Din acest motiv, mucusul cervical se modifica. Atunci cand nivelul de estrogen atinge o anumita limita, hipotalamusul elibereaza factorul de eliberare a hormonului luteinizant ce stimuleaza glanda sa elimine acest hormon.

Drept urmare, unul dintre foliculii maturi elimina un ovul. Acest proces poarta denumirea de ovulatie. Multe pastile contraceptive blocheaza eliberarea ovulului din folicul.

Discuta in Comunitatea Copilul.ro despre:

Masuri pentru diminuarea durerilor la ciclu si reducerea hemoragiei

Cauzele amenoreei secundare

Naturiste si homeopate

Menstruatia dupa nastere

Ovulatia

Pe masura ce se apropie ovulatia, cantitatea de sange care ajunge la ovare creste, contractand ligamentele si ridicandu-le pana la nivelul tubului falopian. In acest mod, ovulul poate patrunde in acest tub.

Inainte de ovulatie, mucusul cervical are o consistenta apoasa pentru a permite spermei sa ajunga la ovul. Unele femei testeaza zilnic compozitia mucusului pentru a determina perioada favorabila conceperii unui copil. Temperatura corpului creste si, in unele cazuri, femeile prezinta usoare crampe abdominale.

In tubul falopian, ovulul este transportat catre uter prin miscarea unor "cili", formatiuni asemanatoare unor perisori. In cazul unei sarcini ectopice, ovulul este fertilizat inauntrul acestui tub, punand in pericol viata mamei.

Daca embrionul incepe sa creasca va rupe membrana acestui tub, cauzand sangerari majore.

In acest caz este necesara operatia insa, daca problema este descoperita la timp, ea poate fi evitata printr-un tratament medicamentos.

Modificarile din uter

Inainte de menstruatie, foliculul care elimina ovulul se transforma in corpul galben, secretand astfel progesteronul, un hormon esential in dezvoltarea fatului. Daca ovulul nu este fecundat, acest corp devine alb.

Estrogenul si progesteronul sunt deseori denumiti hormoni feminini, insa atat femeile cat si barbatii au in sange aceste substante dar in concentratii diferite.

Progesteronul determina acoperirea membranei uterului cu mucus secretat de glandele mici din peretele sau. Daca nu are loc fertilizarea, capilarele membranei acumuleaza sange si il elibereaza in uter impreuna cu mucusul respectiv. Astfel apare menstruatia, o perioada de sangerari care dureaza intre 4 si 8 zile.  

Sangerarile - o teorie noua

Unii cercetatori considera ca sangerarile apar in urma fenomenului de autocuratare a vaginului de sperma si bacterii acumulate in perioada anterioara.

Crampele si alte simptome

Femeile au diferite senzatii inainte de menstruatie, in timpul ei sau dupa ea. Printre cele mai cunoscute reactii sunt durerile de burta, ameteala, durerile de sani, diareea sau constipatia, durerile de cap, iritabilitatea, proasta dispozitie.

Exista femei care simt insa o energie mai mare, euforie, apetit sexual ridicat, revigorarea organismului.
Crampele reprezinta cea mai intalnita senzatie de disconfort. Exista doua tipuri de crampe: spasmele, cauzate de tensiunea musculara, si crampele congestive.

O dieta bogata in peste si legume poate sa va ajute organismul si sa elimine aceasta senzatie neplacuta. Pentru a evita crampele congestive este indicat sa nu consumati alcool, cafeina, zahar si produse lactate.

Metode de atenuare a durerilor abdominale

- Cresterea numarului de exercitii. Sportul contribuie la marirea cantitatii de oxigen din sange asigurand o imbunatatire a circulatiei la nivelul pelvisului.

- Nu folositi tampoane interne. Multe femei au constatat ca tampoanele interne intensifica durerile menstruale.

- Evita consumul de carne rosie, zahar rafinat, lapte sau grasimi.

- Mananca din abundenta legume, cereale, nuci si fructe.

- Evita cafeina. Aceasta substanta creste tensiunea si subtiaza vasele de sange.

- Mergi la un salon de masaje.

- Inspira adanc, relaxeaza-te, elibereaza-te de energia negativa.

- Acorda mai mult timp ingrijirii corpului tau!

Stilul de viata

Hormonii din organismul tau sunt foarte sensibili la dieta.

Crampele indica deseori o alimentatie necorespunzatoare. De aceea este necesar sa mananci sanatos si sa faci cat mai multa miscare.

Sindromul premenstrual

Acest sindrom este foarte cunoscut in prezent. De-a lungul a zeci de ani, multe companii farmaceutice au incercat sa gaseasca un tratament care sa elimine aceasta "problema".

Sindromul premenstrual reprezinta o combinatie de simptome fizice si psihice aparute in urma nivelului ridicat de hormoni secretati si care se manifesta atat inainte cat si de-a lungul menstruatiei.

Exista un tip de SPM care se caracterizeaza prin anxietate, iritabilitate, oboseala accentuata. Cauza este echilibrul dintre cantitatile de estrogen si progesteron eliberate in sange. Daca predomina estrogenul poate aparea anxietatea; in sens contrar, apare depresia accentuata.

Pofta de dulciuri, oboseala si durerile de cap sunt specifice unui alt tip de SPM.

Femeile simt nevoia sa manance zahar, paine, orez sau paste. Aceasta dorinta apare ca urmare a influentei hormonilor asupra insulinei, simptomele respective sugerand un nivel scazut al glicemiei.

O dieta bogata in carbohidrati este cea mai indicata solutie de a conferi organismului energia de care are nevoie.

Mituri despre menstruatie

- Orice femeie trebuie sa aiba un ciclu de 28 de zile.
- Orice femeie are sangerari o data pe luna.
- Orice femeie are ovulatie o data pe luna.
- Daca o femeie are menstruatie atunci nu este insarcinata.
- O femeie nu poate sa ramana insarcinata in timpul menstruatiei.
Propozitiile de mai sus sunt doar mituri. Toate femeile sunt diferite.
Este adevarat ca majoritatea femeilor se incadreaza in aceste modele dar exista si femei sanatoase care au menstruatie doar de 3-4 ori pe an.

Uneori insa variatiile mari intre cicluri indica o problema de sanatate, motiv pentru care este recomandat controlul unui medic specialist.

Ovulatia apare intre ziua a 14-a si a 16-a inainte de urmatoarea menstruatie.

A doua jumatate a ciclului este comuna femeilor insa in prima parte, organismul fiecarei persoane reactioneaza diferit. In cazuri rare, o femeie poate sa aiba chiar si doua ovulatii intr-o luna.

Fertilizarea unui ovul apare doar in urma ovulatiei. Ovulul supravietuieste timp de 24 de ore dupa ce este eliminat din folicul. Spermatozoizii traiesc in organismul femeii 3-4 zile, cel mult 6-7. Doi parteneri care tin cont de perioada ciclului au mai multe sanse sa conceapa un copil.

Exista in prezent diferite teste care indica perioada propice conceperii unui copil. Desi este nevoie de rabdare si atentie, multe femei sunt multumite de rezultate.

Unele dintre ele incearca aceste metode pentru a preveni o sarcina nedorita. Au existat insa cazuri in care femeile erau insarcinate desi continuau sa aiba menstruatie.

Menopauza

Menopauza este perioada care urmeaza ultimului ciclu menstrual. In majoritatea cazurilor, menopauza apare in jurul varstei de 45 de ani si dureaza de la cateva luni pana la trei ani.

Ciclul menstrual trece prin diferite modificari pana sa dispara definitiv. Cele mai elocvente schimbari sunt reducerea cantitatii de sange eliminat, prelungirea perioadelor dintre menstre, lipsa ovulatiei.

Menopauza este insotita si de alte simptome: bufeurile, insotite frecvent de transpiratii abundente, astenie, tulburarile de dispozitie, cresterea in greutate, subtierea pielii si, mai grav, scaderea volumului (atrofie) tesutului genital, care antreneaza tulburari sexuale, osteoporoza si alterarea vaselor sanguine, care favorizeaza bolile cardiovasculare.

Curiozitati

- Femeile elimina intre 30 si 60 de grame de sange in timpul unei menstruatii normale.

- Unul din sase ovule fertilizate nu are sansa de a se dezvolta, de cele mai multe ori fiind reabsorbit de organism; femeia nici nu banuieste ca a ramas insarcinata.

- Perioada ciclului menstrual este determinata de timpul necesar ovarului de a elimina un ovul. Dupa eliberarea lui, mai dureaza in medie 14 zile pana la aparitia menstruatiei.

Recomandari in timpul menstruatiei

1. De curand au aparut pe piata tampoanele biodegradabile din bumbac 100% fara substante pe baza de cloruri. Exista studii care au arata o legatura subtila intre aceste substante si cancer. Evita pe cat posibil folosirea unor tampoane neadecvate.



2. Unele femei folosesc tampoane din bureti naturali oceanici. Dupa introducerea in vagin, acestia absorb sangele iar dupa scoaterea lor, pot fi spalati si refolositi.

3. Exista capsule speciale care se introduc in vagin si dupa ce absorb sangele pot fi scoase pentru a fi spalate si refolosite.

Pentru a invata mai multe despre ciclul tau, pastreaza un jurnal in care sa povestesti modul in care te simti, atat la nivel fizic cat si psihic.

Luna si efectele sale. Obiceiusi si traditii

In multe culturi, reproducerea era adesea explicata pe baza influentelor misterioase ale lunii. Sangele avea o putere magica.

Primele ritualuri in privinta menstruatiei au constituit cea mai buna dovada a interesului umanitatii asupra acestui aspect.

Obiceiuri si traditii

- Indienii din America de Sud considerau ca toti oamenii au fost creati din "sangele lunii".

- In Mesopotamia, Marea Zeita crea oameni din lut si ii insufletea cu sangele vietii. Aceasta le invata pe femei sa construiasca papusi din lut si sa le ude cu sangele eliminat in timpul menstruatiei.

- Grecii credeau ca inteligenta unui barbat provine din sangele pe care l-a primit de la mama lui in timpul sarcinii.

- Faraonii egipteni obisnuiau sa bea din sangele zeitei Isis. Simbolul acestuia era asemanator unei vulve.

- Intre secolele 8 - 11, bisericile crestine interziceau femeilor ce aveau menstruatie orice legatura cu locasurile sfinte.

- In perioada antica, sangele menstrual simboliza autoritate, legatura profunda din cadrul tribului sau clanului.

- Chinezii credeau ca sangele menstrual este esenta Pamantului, principiul Yin creator.

- Unele triburi africane considerau ca sangele menstrual tinut 9 luni intr-un pocal se poate transforma intr-un copil.

- O ceremonie din Australia pastreaza credinta ca sangele menstrual este o renastere a organismului.

- Femeile la menopauza erau considerate cele mai destepte pentru ca retineau sangele menstrual. In secolul 17 aceste femei erau persecutate pentru ca sangele lor ramanea in organism.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Despre ciclu Despre menstruatie Ciclu forum

Articole recomandate

Citeste si despre