Prima menstruatie

/ / Modificat: 2016-08-02
Prima menstruatie

Prima menstruatie  in viata unei fete poate fi un moment destul de dificil, de aceea este bine sa fie pregatita din-nainte pentru a face fata situatiei delicate. Un lucru este sigur, orice fata va trece prin aceasta experienta la un moment dat, dar momentul poate fi mai putin dramatic daca stie la ce sa se astepte. Citeste mai departe pentru a afla cateva sfaturi pretioase pentru a trece mai usor peste socul primei menstruatii.

Prima menstruatie. Nu mai vine!

Poate deveni o situatie foarte frustranta cand ti se pare ca dintre toate prietenele tale tu esti ultima careia nu i-a venit inca prima mentruatie. Nu tine cont de miturile despre menstruatie care circula prin toate grupurile de fete.

Ideea este ca fiecare persoana este diferita din punct de vedere fizic si este foarte improbabil ca tie si prietenelor tale sa va vina menstruatia in exact aceeasi perioada.

Exista cateva semne care iti pot indica faptul ca ciclul menstrual ar putea veni in curand: par pubian, par la subrat, cresterea sanilor si scurgeri vaginale. Media de varsta la care apare primul ciclu menstrual este 12 ani, dar poate aparea oricand intre 9 si 15 ani. Daca ti se pare ca este ceva in neregula cu organismul tau, nu ezita sa te consulti cu medicul de familie pentru a fi sigura ca totul este ok.

Ziua zero

Desi nu poti sti cu exactitate cand va veni prima menstruatie, poti face aceasta experienta ceva mai suportabila daca te pregatesti inainte. Asta inseamna ca este bine sa vorbesti din timp cu mama ta sau cu un alt adult in care ai incredere despre la ce sa te astepti inainte sa se intample. Poti sa incepi sa iti tii in geanta doua absorbante pentru orice eventualitate, pentru ca atunci cand iti va veni menstruatia, sa nu pierzi vremea cautandu-le la magazine. Daca totusi iti vine menstruatia la scoala si esti nepregatita, nu intra in panica, du-te si discuta cu asistenta medicala. Cu siguranta te va ajuta. De obicei, venirea ciclului menstrual este precedat de crampe abdominale.

O vizita lunara

Prima data cand iti vine menstruatia s-ar putea sa nu dureze foarte mult. Nu te ingrijora prea tare daca se intampla acest lucru pentru ca este nevoie de cateva luni sau chiar ani pentru a se regulariza. Ciclul menstrual vine de obicei la 28 sau 30 de zile si tine intre trei si sapte zile. Daca la tine nu respecta aceste valori, nu inseamna ca este neaparat ceva in neregula cu tine. Te poti consulta cu medicul de familie totusi, pentru a fi 100% sigura ca esti sanatoasa.

Un alt lucru folositor pe care trebuie sa-l stii este ca pe absorbant culoarea sangelui poate varia. Uneori poate fi mai inchis la culoare, aproape ruginiu, iar alta data poate fi rosu deschis. Nu este un lucru de care sa iti faci griji. Culoarea poate fi diferita in functie de perioada mentruatiei in care te afli (la inceput, la sfarsit) sau in functie de cantitatea de sange.

Momente jenante

O parte din aventura de a fi femeie o reprezinta si capacitatea de a face fata momentelor jenante. Daca de exemplu esti la scoala si te patezi cheama-ti parintii sa-ti aduca un schimb de haine. Daca ai la scoala un dulapior al tau iti poti tine acolo o pereche de schimburi, pentru orice eventualitate. In saptamana in care crezi ca iti va veni menstruatia, nu te imbraca cu pantaloni sau fuste albe sau foarte deschise la culoare.

Ce sa ai la tine?

Menstruatia vine si cu cateva dureri abdominale si evenimente neasteptate, asa ca este bine sa te inarmezi cu urmatoarele produse pentru menstruatie:

  • Absorbante
  • Pastile pentru dureri

Discuta in Comunitatea Copilul.ro despre:

Masuri pentru diminuarea durerilor la ciclu si reducerea hemoragiei

Cauzele amenoreei secundare

Naturiste si homeopate

Menstruatia dupa nastere

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Despre ciclu Despre menstruatie Ciclu forum Primul ciclu menstrual

Articole recomandate

Citeste si despre