Varsta la care ai avut prima menstruatie afecteaza fertilitatea?

/ / Modificat: 2010-09-07
Varsta la care ai avut prima menstruatie afecteaza fertilitatea?

Multe femei care incearca sa ramana insarcinate se intreaba daca varsta la care au avut prima menstruatie afecteaza fertilitatea. 

Fertilitatea la femei este o problema foarte complexa si delicata ce poate fi afectata in mod negativ de factori evidenti ca fumatul, alcoolul, cofeina, drogurile, alimentatia sau factori mai putin evidenti ca folosirea laptopului sau locul in care muncesti.

In general, varsta la care ai avut prima menstruatie nu afecteaza fertilitatea. 

Majoritatea femeilor au avut prima menstruatie in jurul varstei de 12-13 ani. Chiar daca ai avut primul ciclu menstrual mai devreme sau mai tarziu decat atat, acest lucru nu ar trebui sa iti afecteze fertilitatea.



In majoritatea cazurilor, faptul ca ai ai avut primul ciclu menstrual mai devreme sau mai tarziu de 12-13 ani inseamna doar ca te-ai dezvoltat mai devreme sau mai tarziu decat alte fete. 

Daca ai avut primul ciclu menstrual mai devreme nu inseamna ca vei avea probleme cu fertilitatea sau ca vei ajunge la menopauza (cand nu vei mai avea menstruatie), mai devreme.

Cu toate acestea, exista cateva conditii medicale (ca unele afectiuni tiroidiene, probleme cu ovarele sau "mostenirea" genetica) care pot intarzia aparitia primului ciclu menstrual. Aceste afectiuni pot afecta mai tarziu capacitatea ta de a ramane insarcinata. 

Daca ciclul tau menstrual a inceput fara probleme dar la un moment dat s-a oprit, acest lucru poate fi un semnal ca suferi de sindromul ovarian polichistic, ce ar putea sa-ti influenteze in mod negativ sansele de a ramane insarcinata.

De asemenea, un ciclu menstrual neregulat poate cauza probleme cu fertilitatea daca se intampla din urmatoarele motive: stres, anxietate, consumul de droguri, afectiuni fizice sau psihice sau activitate sexuala. Daca suspectezi ca una dintre aceste cauze ar putea fi motivul pentru care nu ai mai avut ciclu menstrual cel mai bine ar fi sa consulti un medic.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Despre ciclu Primul ciclu menstrual

Articole recomandate

Citeste si despre