Dieta barbatului in preconceptie

/ / Modificat: 2010-07-27
Dieta barbatului in preconceptie

Dieta barbatului in preconceptie ar trebui sa fie foarte echilibrata, variata si sa ii satisfaca nevoile nutritionale. 


Dieta barbatului in preconceptie este similara cu dieta femeii in preconceptie si se bazeaza pe asimilarea vitaminelor si eliminarea factorilor nocivi.

Ce ar trebui sa faci


• Asigura-te ca dieta ta alimentara include zinc, legume verzi cu funze (ex. salata verde) si alimente bogate in antioxidanti (vitamina C). Toate aceste alimente iti vor face organismul sa functioneze bine si sa produca sperma sanatoasa. 

Nivelurile scazute de zinc au fost asociate cu inferitilitatea masculina si studiile au demonstrat ca tratamentul combinat cu sulfat de zinc si vitaminele din legumele verzi pot imbunatati calitatea spermei pentru barbatii infertili cat si cei fertili.

Nu exagera insa, concentratiile mari de zinc pot dauna mobilitatii spermei. Incearca sa consumi cam 12-15 mg de zinc in dieta ta zilnica. Surse bune de zinc sunt carnea de vita foarte slaba, boabele de fasole prajite si carnea de pui inchisa la culoare.

• Vitaminele esentiale din legume poti sa le iei de la legumele verzi, ca brocoli si varza, dar poti sa le iei si din fasole neagra, papaya etc.

• Un pahar de suc de portocala contine 124 de miligrame de vitamina C. Incearca sa ai un aport de cel putin 60 de miligrame de pe zi si mai mult de 100 de miligrame daca esti fumator (fumatorii absorb mai greu vitamina C). Daca fumezi, oricum cel mai bine ar fi sa te lasi.

• Continua sa bei cafea, daca iti face placere. Doua studii braziliene publicate in 2005 au confirmat faptul ca dozele mari de cafeina au legatura cu fertilitatea si ar putea influenta in bine capacitatea spermei de a se misca.

• Redu din consumul de alcool. In timp ce un pahar de alcool baut ocazional este considerat ok, expertii sunt de parere ca bautura in excess diminueaza calitatea spermei. 

Comsumul excesiv de vin, bere sau bauturi spirtoase afecteaza nivelul hormonilor ce rezulta in scaderea nivelului testosteronului si creste numarul de spermatozoizi anormali prezenti in sperma. Nu exista dovezi cum ca un consum moderat de alcool are vreun impact asupra fertilitatii masculine.

• In afara de alcool, exista multi alti factori care pot afecta fertilitatea si care sunt legati de stilul de viata si riscurile de la locul de munca. Din fericire, cei mai multi dintre acesti factori pot fi evitati. 

• Concluzia este ca, daca reusesti sa te tii de aceste reguli (alimentatie bazata pe multe fructe, legume, cereale integrale, lactate cu continut scazut de grasime si carne slaba si un stil de viata mai linistit) timp de cateva luni, vei fi intr-o forma maxima pentru a deveni tatic.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alcool preconceptie Dieta Preconceptie Barbat

Articole recomandate

Citeste si despre