Saptamana Scoala Altfel 2013

/ / Modificat: 2013-03-29
Saptamana Scoala Altfel 2013

Saptamana Scoala Altfel 2013

Parteneri: Saptamana "Scoala Altfel" 2013


Saptamana 1 - 5 aprilie 2013 este dedicata activitatilor educative extracurriculare si extrascolare, in cadrul programului national "Sa stii mai multe, sa fii mai bun!", organizat de  Ministerul Educatiei Nationale. in aceasta saptamana nu se organizeaza cursuri conform orarului obisnuit al unitatii de invatamant, ci dupa un orar special.

Scopul programului este sa implice toti elevii si cadrele didactice care sa raspunda intereselor si preocuparilor acestora, sa le puna in valoare talentele si capacitatile lor in diferite domenii, nu neaparat in cele prezente in curricumul national si sa stimuleze participarea lor la actiuni diverse, in contexte nonformale.


Junior Achievement Romania a pregatit pentru aceasta saptamana mai multe activitati interactive pe care le puteti derula la clasa cu elevii dumneavoastra, oferindu-le experiente utile si instructive.  

Activitati

Clasele 0 - 4

Cheia Succesului


Scurta descriere: Un program complet (kit: materiale cu activitati, instruire si consultanta gratuite - ONLINE) care ofera celor mici oportunitatea de a desfasura activitati interactive practice in scoala si de a intra in contact cu comunitatea locala. Prin program se dezvolta: abilitati de rezolvarea unor probleme reale, creativitate, spiritul inovativ si lucru in echipa.
Cine poate participa: elevi din clasele 0-IV si invatatori coordonatori pe clasa
Termene limita: 21 martie – inscrieri; feedback – 13 aprilie
Inscriere: invatatorii care doresc sa urmeze programul in Saptamana 1-5 aprilie cu elevii lor trebuie sa aiba un cont activ pe jaromania.org, sa se inscrie (dupa logarea in cont) la sectiunea Evenimente-> Cheia Succesului 2013 si sa descarce materialele disponibile dupa inscriere din contul lor de profesor.
Mai multe informatii: Prezentare
Contact: alice.dutu@jaromania.org

Primar Gimnaziu Liceu

JOB SHADOW DAY la parinti (clasele 0-X)


Scurta descriere: Un proiect care urmareste familiarizarea tinerilor cu locul de munca al unuia dintre parinti . Aflat la a XI-a editie in Romania, programul se desfasoara in 16 tari din Europa si in SUA, Canada, Hong Kong si Japonia. Elevii din clasele I-X vor petrece cateva ore in "umbra" unuia dintre parinti si au parte de o experienta concreta, invatand mai multe despre activitatile, indatoririle si responsabilitatile de la locul de munca. Programul ii ajuta pe tineri sa inteleaga diverse optiuni de cariera si sa gaseasca mai usor un raspuns la intrebarile: "Ce vreau sa devin dupa ce termin scoala? Unde vreau sa lucrez? Care este cel mai potrivit loc de munca pentru mine?"
Cine poate participa: elevi din clasele 0-X
Termene limita: 14 februarie: inscrieri; 19 februarie - training online; una din zilele 1-5 aprilie - shadowing; (Bucuresti: 3 aprilie); feedback - 13 aprilie
Inscriere: cadrele didactice care doresc sa se inscrie trebuie sa aiba un cont activ pe jaromania.org (sectiunea Profesori) si in cont la sectiunea Evenimente, sa se inregistreze pentru acest proiect. Dupa inregistrare, completati  acordul de parteneriat (descarcabil din sectiunea Evenimente - > apasati pe “Job Shadow Day la parinti”) si trimiteti-l prin fax (021-315 6043) sau e-mail la loredana.poenaru@jaromania.org
Mai multe informatii: Anunt, Prezentare; web: www.jobshadow.ro
Contacte: daniela.staicu@jaromania.org; loredana.poenaru@jaromania.org

Gimnaziu

Fabrica de Aer Curat


Scurta descriere: Prin competitia "Fabrica de aer curat" derulata in parteneriat cu Mega Image, elevii vor intelege cum pot deveni consumatori mai responsabili pentru a reduce impactul schimbarilor climatice generate de emisiile de CO2. Evenimente speciale in cadrul competitiei care pot fi desfasurate in saptamana 1-5 aprilie includ activitati care duc la reducerea emisiilor cu impact asupra climei prin reciclarea de diverse tipuri de deseuri sau plantarea de puieti de copaci. Evenimentele vor primi puncte pentru reducerea emisiilor conform punctajelor din activitatea Fabrica de aer curat, cat si puncte suplimentare pentru vizibilitatea lor in comunitate.
Cine poate participa: scolile din Romania cu clase de ciclu gimnazial: elevi cu varsta intre 11 si 15 ani, cadrele didactice coordonatoare
Termene limita: 1 martie – inscrieri; 1 mai – anuntarea castigatorilor; 29 mai - premiere
Inscriere: profesorii trebuie sa aiba un cont activ de profesor pe jaromania.org, sa se inscrie la sectiunea Competitii -> Competitia GIMNAZIU: Fabrica de aer curat. in campul Nume echipa, introduceti un nume pentru echipa sau numele clasei.
Mai multe informatii: Regulament; web: www.resursele.jaromania.org
Contacte: lucian.gramescu@jaromania.org; alice.dutu@jaromania.org

Liceu

Activitati de Educatie Financiara


In cadrul acestora va propunem o competitie pentru liceeni (1 aprilie - 1 iunie 2013) si un set de activitati pentru Saptamana 1-5 aprilie care pot fi urmate impreuna cu sau independent de programul national de educatie financiara BaniIQ pentru care am lansat inscrierile pentru formele de implementare non-CDS.

BaniIQChallenge: 101 Feluri de a Strange Bani


Scurta descriere: Competitia stimuleaza tinerii sa se gandeasca la mai multe feluri de a strange bani, punand accent pe creativitate si comportament responsabil. Fie ca renunta la ceva inutil, fie ca recicleaza un produs, fie ca economisc prin diverse metode, competitia pune liceenii in situatia de a gasi impreuna o metoda fezabila si creativa de a economisi si investi bani, pentru ca pe viitor sa dezvolte independenta financiara de care au nevoie in viata adulta.
Cine poate participa: elevii de liceu
Termene limita: perioada de desfasurare este 1 aprilie - 1 iunie 2013
Inscriere: profesorii care doresc sa participe cu elevii lor in competitie se pot inscrie in contul lor de profesor la sectiunea Evenimente -> BaniIQ Challenge: 101 feluri de a strange bani. La apasare pe titlu gasiti descrierea, detaliile fiind comunicate tuturor celor inscrisi pe email si pe site-ul programului www.baniiq.ro
Mai multe informatii: vor fi publicate de la 29 martie
Contact: dorin.calin@jaromania.org


Studii de Caz BaniIQ


Scurta descriere:
Profesorii au la dispozitie un set de 5 studii de caz in care elevii sunt pusi in diferite situatii financiare (ex: buget deficitar, card cu dobanda ridicata, dorinta de a achizitiona un produs pe care nu si-l pot permite cu bani cash) in care trebuie sa gaseasca solutii si argumente pro si contra pentru fiecare.
Cine poate participa: elevii de liceu
Termene limita: 1 aprilie – inscrieri, 30 aprilie: raportul de participare se incarca la sectiunea Evenimente, sub numele evenimentului
Inscriere: profesorii de stiinte socio-umane, dirigintii, dar si alti profesori interesati se pot inscrie in contul lor de profesor la sectiunea Evenimente -> Studii de caz BaniIQ. La apasare pe titlu gasiti descrierea si materialele (de la 1 martie) continand studiile de caz pe care tinerii le pot lucra in echipe si impreuna cu alti membri ai familiei.
Mai multe informatii: in contul de profesor, apasand pe titlul evenimentului cu acest nume
Contact: dorin.calin@jaromania.org

Auditul Familiei BaniIQ


Scurta descriere: in cadrul activitatii, elevii au sarcina de a-si “audita” propria familie, stabilind bugetul pe o luna, consulandu-se cu parintii/rudele cu care locuieste si sugerand modalitati de a economisi. Prin lucrul la clasa si temele pentru acasa, elevii invata cum sa realizeze un buget lunar (dupa un model dat) si propun modalitati de a reduce nevoile/dorintele si de a economisi, aratand cat ar putea salva daca familia ar lua decizii mai chibzuite luna viitoare.
Cine poate participa: elevii de liceu
Termene limita: 1 aprilie – inscrieri, 30 aprilie: raportul de participare se incarca la sectiunea Evenimente, sub numele evenimentului
Inscriere: profesorii de stiinte socio-umane, dirigintii, dar si alti profesori interesati se pot inscrie in contul lor de profesor la sectiunea Evenimente -> Auditul familiei - BaniIQ. La apasare pe titlu gasiti descrierea si materialele (de la 18 martie) continand modelul de buget dupa care tinerii pot lucra impreuna cu alti membri ai familiei.
Mai multe informatii: in contul de profesor, apasand pe titlul evenimentului cu acest nume
Contact: dorin.calin@jaromania.org

Quiz BaniIQ


Scurta descriere: Un quiz cu intrebari de educatie financiara care provoaca elevii sa-si testeze cunostintele. Cei care raspund corect la 80% dintre intrebari primesc certificatul digital BaniIQ.
Cine poate participa: elevi de toate varstele
Termene limita: 7 aprilie – inscrieri, 1 iunie: trimiterea certificatelor digitale
Inscriere: Elevii completeaza direct quiz-ul - disponibil si pe site-ul programului, www.baniiq.ro
Contact: dorin.calin@jaromania.org

Social Innovation Relay - Studiu De Caz Pe Tema Inovarii Sociale


Scurta descriere:
Social Innovation Relay este o competitie care ii stimuleaza pe liceeni sa propuna noi idei de afaceri care rezolva o problema sociala. in cadrul fazei nationale a competitiei, membrii cele mai bune echipe si profesorul coordonator vor castiga cate un laptop HP. Ca activitate speciala in cadrul Saptamanii Sa stii mai multe, sa fii mai bun, profesorii pot prezenta si analiza impreuna cu elevii studii de caz actuale, pe tema inovarii sociale. Astfel, elevii au oportunitatea sa-si dezvolte cunostintele in domeniul inovarii si antreprenoriatului social si abilitatea de a rezolva probleme sociale si a gandi creativ.
Cine poate participa: elevi de liceu si profesorii coordonatori
Termene limita: 1 martie – inscrieri profesori coordonatori; 1-5 aprilie – derularea studiului de caz la clasa (pe baza materialelelor disponibile in contul de profesor dupa inscriere) si inscrierea de catre echipele de elevi a unor idei de inovare sociala in competitia Social Innovation Relay; 13 mai – anuntarea echipei castigatoare; 29 mai – premiere
Inscriere: Profesorii se pot inscrie pana pe 1 martie din contul lor de profesor de pe jaromania.org la sectiunea Evenimente -> Social Innovation Relay - Studii de caz pentru a avea acces la materialul educational suport pentru derularea studiului de caz la clasa. Elevii, grupati in echipe de 3-5 persoane isi deschid un cont de echipa pe platforma SIR si inscriu ideea lor de inovare sociala.
Mai multe informatii despre competitie: Regulament
Contact: alice.dutu@jaromania.org

Quiz-Uri Social Innovation Relay (SIR), Global Enterprise Project (GEP), Sci-Tech Challenge (SCI-TECH)


Scurta descriere: Elevii de liceu care doresc sa isi testeze cunostintele generale despre globalizare, economie, antreprenoriat si inovare sociala pot completa QUIZ-urile din cadrul celor trei programe educationale internationale: SIR, GEP si SCI-TECH. Toti cei care raspund corect la minim 80% dintre intrebari primesc un certificat digital.  
Cine poate participa: elevi de liceu
Termene limita: 1 martie - inscrieri profesori coordonatori; 6 aprilie – completare QUIZ-uri
Cadrele didactice pot organiza o sesiune de de testare in laboratorul de informatica al liceului (cu o durata de aproximativ 50 de minute pentru o clasa de 25-30 elevi).
Inscriere: profesorii se pot inscrie din contul de pe jaromania.org, sectiunea Evenimente -> QUIZ: SIR, GEP, SCI-TECH.
Mai multe informatii: Pentru a accesa quiz-urile si resursele informative pentru fiecare program, elevii Trebuie sa se inregistreze la urmatoarele link-uri:
Website SIR
Website GEP
Website SCI-TECH
Contact: alice.dutu@jaromania.org

Job Shadow Day la companii si institutii (clasele XI-XII)


Scurta descriere: Elevii din clasele XI-XII vor petrece cateva ore in "umbra" unui angajat dintr-o companie/institutie si au parte de o experienta concreta, invatand mai multe despre activitatile, indatoririle siresponsabilitatile de la locul de munca. Programul ii ajuta pe tineri sa inteleaga diverse optiuni de cariera si sa gaseasca mai usor un raspuns la intrebarile: "Ce vreau sa devin dupa ce termin scoala? Unde vreau sa lucrez? Care este cel mai potrivit loc de munca pentru mine?"
Cine poate participa: elevi din clasele XI-XII
Termene limita: 14 februarie - inscrieri; 19 februarie - training online; una din zilele 1-5 aprilie - shadowing; in Bucuresti - shadowing si gala: 3 aprilie; feedback – 13 aprilie
Inscriere: cadrele didactice care doresc sa se inscrie trebuie sa aiba un cont activ pe jaromania.org (sectiunea Profesori) si in cont la sectiunea Evenimente, sa se inregistreze pentru acest proiect. Dupa inregistrare, completati  acordul de parteneriat (descarcabil din sectiunea Evenimente - > Job Shadow Day la parinti) si trimiteti-l prin fax (021-315 6043) sau e-mail la loredana.poenaru@jaromania.org
Mai multe informatii: Anunt, Prezentare; web: www.jobshadow.ro
Contacte: daniela.staicu@jaromania.org; mariuca.morariu@jaromania.org

Cluburile I Heart Sport


Scurta descriere: Cluburile I sport din toata tara pot organiza un eveniment special in saptamana 1-5 aprilie cu tema "Sportul ca forma de antreprenoriat social in comunitatea mea". In functie de implicarea membrilor, numar de participanti si creativitate, fiecare club primeste un punctaj specific care va conta in departajarea finalistului competitiei Clubul Anului 2013.
Cine poate participa: cluburile I heart sport inscrise pe site (elevi de liceu si profesori coordonatori)
Termene limita: 6 aprilie – descriere eveniment si poze pe site-ul programului
Inscriere: profesorii coordonatori care au deschis un cont de club pe site-ul programului (www.iheartsport.ro) inscriu direct pe site evenimentul (scop, numar participanti, desfasurare, activitati, rezultate, opinii) si urca pozele de la activitate.
Mai multe informatii: Anunt; web: www.iheartsport.ro
Contact: mariuca.morariu@jaromania.org

Sursa: www.jaromania.org

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scoala altfel Scoala altfel 2013 Programul Sa stii mai multe, sa fii mai bun!

Articole recomandate

Citeste si despre