Scoala Altfel 2023-2024, prezenta obligatorie. Teme prioritare: prevenirea consumului de droguri si a violentei in scoli

/ / Modificat: 2023-10-10
Scoala Altfel 2023-2024, prezenta obligatorie. Teme prioritare: prevenirea consumului de droguri si a violentei in scoli

Prezenta elevilor si a profesorilor la programul Scoala Altfel 2023-2024 va fi obligatorie, iar temele prioritare vor fi prevenirea consumului de alcool/ droguri, prevenirea faptelor de violenta in scoala, precum si promovarea reactiilor adecvate in situatii de urgenta (cutremur, pandemie, incendiu, etc), a anuntat Ministerul Educatiei, intr-un mesaj publicat pe Facebook. 

Activitatile din programul „Scoala Altfel” au rolul de a contribui la dobandirea cunostintelor, abilitatilor si atitudinilor necesare pentru:

- prevenirea consumului de alcool, droguri si alte substante psihoactive in randul copiilor si tinerilor;

- prevenirea si reducerea faptelor de violenta verbala, fizica, psihologica - bullying, emotionala, sexuala, sociala, culturala, cibernetica in randul copiilor si tinerilor;

- reactii adecvate in situatii de urgenta: accidente, cutremur, incendiu, pandemie etc., inclusiv notiuni de prim-ajutor.

- prevenirea si reducerea faptelor de discriminare in functie de statutul social, economic sau cultural, nationalitate, etnie cetatenie, greutate, dizabilitate, varsta in randul copiilor si tinerilor;

- reducerea obiceiurilor alimentare nesanatoase, sedentarismului si utilizarii excesive a tehnologiei.

Elevii si profesorii sunt obligati sa participe la acest program si toate activitatile educative aprobate se inscriu in condica de prezenta a cadrelor didactice, iar absentele elevilor se inscriu la rubrica Purtare din catalog.

Activitatile din cadrul programului se vor putea desfasura atat in unitatea de invatamant, cat si in afara acestei, numai prin respectarea sigurantei elevilor. 

De asemenea, pentru desfasurarea activitatilor decise, cadrele didactice, elevii, parintii si partenerii unitatilor de invatamant asigura resursele necesare, avand acces la infrastructura si logistica scolii. In implementarea programului pot fi utilizate si resurse extrabugetare.

Fara excursii pe banii parintilor 

In noua metologie se precizeaza clar ca activitatile desfasurate in programul Scoala Altfel nu se vor desfasura pe banii parintilor, iar unitatile de invatamant trebuie sa ofere, in mod obligatoriu, alternative gratuite. 

"Orice deplasare in afara unitatii de invatamant trebuie sa aiba un pronuntat caracter educativ. Nu sunt permise deplasari ale elevilor pe durata intregului program (5 zile sau mai mult) si deplasarile in afara localitatii care presupun costuri si pentru care unitatea de invatamant nu a identificat surse de finantare", se mai arata in proiect.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scoala altfel

Articole recomandate

Citeste si despre