ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote si monede

| | Modificat: 2014-07-15 00:00:00

Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" impreuna cu Banca Nationala a Romaniei inaugureaza joi, 12 iunie 2014, expozitia temporara ZooMonetar – Fauna lumii pe bancnote si monede. Expozitia este gazduita in Sala Multimedia a Muzeului "Grigore Antipa" si va fi deschisa publicului in perioada 13 iunie – 31 octombrie 2014.

zoomonetar

Evenimentul expozitional este centrul unui proiect educational interdiciplinar amplu, care are in vedere cresterea nivelului de cunoastere a insemnelor monetare in randul publicului larg si cunoasterea faunei heraldice numismatice care a decorat monedele si bancnotele de-a lungul vremii. Expozitia este „nucleul” in jurul caruia, vor fi organizate toate celelalte evenimente ale proiectului, dedicate tuturor categoriilor de varsta: prezentari, spectacole cu papusi, spectacole de teatru, atelier de heraldica si numismatica practica pentru elevi.

Imbinand caracterul educational cu divertismentul cultural, expozitia constituie o invitatie la o „calatorie” in jurul lumii, prin intermediul faunei reprezentata pe bancnotele si monedele mai multor tari. Peste 100 de specii si subspecii din fauna lumii pot fi admirate pe cele 300 de insemne monetare expuse – de la monede din Antichitate, Evul Mediu si Epoca Moderna, emise in 18 state, pana la bancnote moderne din 59 de tari si teritorii de pe 6 continente.

"ZooMonetar" promite vizitatorilor o experienta unica, provocatoare prin tematica, raritatea si valoarea pieselor expuse, precum si prin dimensiunea globala a provenientei insemnelor monetare. Vizitatorii beneficiaza totodata de o experienta 3D inedita, avand posibilitatea de a interactiona cu continutul propriu-zis al informatiei prin aplicatiile multimedia.

Specialistii celor doua muzee au structurat expozitia pe urmatoarele sectiuni: animale marine, mamifere, animale domestice, pasari, si animale mitologice, piesele fiind expuse in vitrine cu un design indraznet, care permite privitorilor sa aiba acces rapid la esenta informatiei.

Dintre piesele care au circulat pe teritoriul actual al Romaniei expuse, se remarca monedele din argint histriene si dacice – drahma (Histria, sec. IV i.Hr) si tetradrahma (Dacia, tip Aninoasa-Dobresti, sec. III-II i.Hr.), precum si monedele din aur de 12,5 lei si 50 lei (1906) sau medalia „Ardealul nostru” (1944), exponate care marcheaza autentice repere ale istoriei statului roman modern. Dintre bancnotele romanesti expuse publicului, le semnalam pe cele de 1 leu din 1915, de 5.000 lei din 1943 si de 5.000.000 lei din 1947. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Expozitii copii

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA