Rubeola (pojarelul)

/ / Modificat: 2017-06-30
Rubeola (pojarelul)

Ce este rubeola?

Rubeola, numita si pojar german, pojarel sau "pojar de trei zile", este o boala a copilariei cauzata de un virus care se manifesta printr-o eruptie usoara pe piele si inflamarea nodulilor limfatici. Are o etiologie diferita de a pojarului (rujeolei) si este mai putin severa decat acesta, chiar daca simptomele sunt foarte asemanatoare, iar bolile se confunda adesea intre ele.

Invata sa recunosti manifestarile rubeolei la copilul tau si care sunt masurile terapeutice adecvate pentru a-l scapa rapid de ea!

Cauzele rubeolei

Pojarul german este o boala contagioasa, cauzata de virusul rubeolic, care este diferit de cel care declanseaza rujeola, boala cu care se aseamana foarte mult in ceea ce priveste simptomatologia. Virusul sa raspandeste de la o persoana infectata la una sanatoasa pe calea aerului sau prin contactul cu obiecte infectate prin picaturi de fluide provenite din stranut, tuse, sau mucus nazal.

Daca un copil atinge un obiect infectat sau vorbeste la o distanta foarte mica de o persoana care este contaminata cu virusul rubeolic, are toate sansele sa se infecteze si sa faca boala. O persoana infectata este contagioasa cu zece zile inainte de izbucnirea eruptiei pe piele si 7-8 zile dupa aceea. Asadar, poate raspandi boala inainte ca macar sa stie ca o are.

Rubeola este considerata o infectie usoara, care nu pune probleme mari pentru sanatatea copilului. El face boala o singura data, apoi devine imun toata viata la acest virus. Boala nu predispune copilul la complicatii de sanatate grave. Cel mult, poate favoriza aparitia unei otite medii (infectia urechii). Exista si riscul inflamarii creierului (encefalitei), insa doar in cazuri extrem de rare.

Simptomele pojarelului

Simptomele rubeolei sunt adesea atat de blande, incat multi parinti aproape ca nici nu le baga in seama. Acestea isi fac aparitia cam la 2-3 saptamani dupa expunerea la virus. Boala se manifesta activ in jur de 2-3 zile, timp in care copilul poate prezenta urmatoarele semnalmente:

febra usoara (pana in 38.9 grade Celsius);

    • rinoree usoara;

      • dureri de cap;

        • ochi rosii si inflamati;

          • inflamarea nodulilor limfatici de la baza capului, din spatele gatului si urechilor;

            • eruptie blanda, de culoare rozalie, care debuteaza pe fata si se raspandeste rapid pe abdomen, maini si picioare; papulele dispar in aceeasi ordine in care au aparut.

              Tratamentul rubeolei

              Pojarelul nu se trateaza cu antibiotice sau alte medicamente, deoarece este o infectie virala. In lipsa complicatiilor, rubeola se vindeca de la sine, fara nicio forma de tratament, doar cu ingrijire ambulatorie pentru ameliorarea simptomelor, acolo unde este cazul.

              Este indicat sa se monitorizeze cu atentie febra copilului si sa se ia masuri doar daca aceasta creste foarte mult, situatie in care se vor administra antipiretice, acetaminofen sau ibuprofen, dar doar la recomandarea medicului. Nu se administreaza niciodata aspirina copiilor, din cauza riscului de sindrom Reye, o boala care le poate fi fatala.

              In cele mai multe cazuri, simptomele bolii sunt atat de blande, incat nu este nevoie de nicio masura terapeutica, de natura medicala sau nu. Copilul trebuie doar sa se odihneasca cat mai mult, sa consume din plin lichide si sa stea in carantina aproximativ o saptamana de la momentul aparitiei eruptiei, pentru a evita raspandirea virusului la persoane sanatoase.

              Prevenirea pojarului german

              Rubeola este o boala a copilariei care poate fi prevenita prin imunizare. Este vorba de administrarea unui vaccin, numit MMR, care contine, in aceeasi compozitie, si imunizare impotriva altor doua boli frecvente: pojar si oreion.

              Imunizarea se face in doua etape, corespunzatoare administrarii a doua doze - o data la varsta de 3 luni sau 3 luni si jumatate, iar cea de-a doua in jurul varstei de 4-6 ani, dar niciodata mai tarziu de 12 ani.

              Copilul tau a facut pana acum rubeola? Cum s-a manifestat? A suferit complicatii sau a trecut rapid peste aceasta infectie usoara? Spune-ne sugestiile si sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

              Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

              Taguri Rubeola copii Boli copilarie copii Boli contagioase copii

              Articole recomandate

              Citeste si despre