Sfaturi pentru siguranta copilului pe strada

/ / Modificat: 2011-09-23
Sfaturi pentru siguranta copilului pe strada

Siguranta copilului pe strada este una dintre preocuparile cele mai importante ale parintilor. Ingrijorarea si teama ca ceva rau i s-ar putea intampla cresc atunci cand copilul incepe sa faca diferite trasee singur pe strada. Iata cateva sfaturi esentiale prin care il inveti pe cel mic sa se protejeze de pericole!

Invata-l pe unde se traverseaza strada!

E printre primele lectii pe care trebuie sa i le "predai" copilului pentru a te asigura ca este in siguranta cand circula singur in public. El trebuie sa stie inca de mic ca se traverseaza doar pe culoarea verde a semaforului (pentru pietoni) sau pe zebra, asteptand ca masinile sa opreasca inainte.
siguranta_strada_copii

Foto: www.cityofbartlesville.org

Trateaza din timp problema strainilor!

Discutia despre straini si interactiunea cu ei trebuie sa aiba loc inca de la cativa anisori. Spune-i ca nu trebuie sa vorbeasca cu acestia si cu atat mai putin sa le dea datele personale. Daca o persoana straina incearca sa il acosteze, invata-l sa mearga la prima femeie pe care o intalneste in cale si sa ii spuna sau sa plece repede de langa el.

Asigura-te ca stie sa sune la 112 si isi cunoaste toate datele personale!

Copilul se poate rataci atunci cand este lasat singur pe strada. Din aceasta cauza el trebuie invatat cum sa sune dupa ajutor, la cine sa mearga pentru a cere sfaturi si sa aiba la el sau memorate toate datele personale. Acestea includ numele complet, un numar de telefon si adresa de acasa.
telefon_mobil_copii

Incearca sa il integrezi in grupuri de copii!

Nu este indicat ca micutul sa se terzeasca brusc singur pe strada. Ar putea deveni dezorientat si speriat si s-ar putea pierde. Cand te hotarasti sa il lasi sa vina singur de la scoala, lipeste-l de un grup de copii care trec prin zona si vorbeste cu ei sa mearga impreuna. Copilul se va simti in siguranta si tranzitia va fi mai usoara. In plus, invata-l sa vina direct acasa dupa terminarea orelor.

Invata-l sa nu intervina cand vede ca se intampla lucruri rele sau ciudate!

Spune-i copilului sa evite zonele pe unde i se pare ca vede ca se intampla ceva dubios sau periculos. Pur si simplu, daca are impresia ca cei de acolo nu sunt de incredere, sa o ia in partea opusa, chiar daca ocoleste un pic.

Invata-l sa mearga prin zone aglomerate si sa evite zonele pustii!

Cel mai indicat este sa il inveti tu o ruta sigura pe care sa mearga zilnic la scoala si inapoi. Zonele pustii sunt periculoase si infricosatoare pentru cel mic. El se simte mai in siguranta atunci cand exista mai multe persoane in jur.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Siguranta copii strada Pericole strada copii Traversare strada copii Discutie straini copii

Articole recomandate

Citeste si despre