Invata copilul sa traverseze strada in siguranta

/ / Modificat: 2011-08-04
Invata copilul sa traverseze strada in siguranta

copii_traversare_strada_siguranta

Anual, copiii sunt implicati in accidente rutiere cauzate de traversare neregulamentara. Copiii sunt loviti de masini atunci cand traverseaza strada, se joaca in spatii inadecvate sau cand se plimba cu bicicleta.

Este astfel foarte important ca parintii sa ii invete pe cei mici principalele reguli de circulatie.

Traversarea strazii este una dintre cele mai infricosatoare experiente din viata unui copil.

Inainte insa de aceasta etapa, parintii trebuie sa se asigure ca le-au oferit copiilor informatiile necesare pentru ca aceasta actiune sa se desfasoare in siguranta.

Atunci cand il inveti pe cel mic regulile de circulatie, este foarte important sa ii exemplifici personal. La varste fragede, cei mici invata cel mai repede din ceea ce vad in mediul inconjurator. Copiii invata mult mai repede din modul in care actioneaza parintii lor, decat din ceea ce li se spune sa faca. Este astfel foarte important sa ii oferi un exemplu pozitiv, de urmat.

Inainte de a-l invata pe cel mic cu regulile de circulatie este important sa faci plimbari lungi cu el si sa ii povestesti despre siguranta rutiera. In acest fel, copilul se va familiariza cu sunetele strazii.

 

Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa ii explici celui mic cum sa traverseze strada in siguranta:


invatare_reguli_circulatie_siguranta_strada1. Invata-l pe cel mic regulile de circulatie cat mai devreme


Este indicat sa ii povestesti inca de la varsta de 2- 3 ani, regulile de circulatie, pentru ca cel mic sa le inteleaga. Pentru inceput spune-i ca nu trebuie sa iasa niciodata singur pe strada.

Tine-l de manute de fiecare data cand iesiti la plimbare. De asemenea, ii poti spune sa se uite in amblele parti ale strazii inainte de a traversa si sa se plimbe intotdeauna pe trotuar. Este foarte important ca aceste reguli sa se regaseasca si in comportamenul tau.

2. Incurajeaza-l pe cel mic sa se uite in ambele parti ale strazii inainte de a traversa

Invata-l pe cel mic sa se uite intai in partea stanga a strazii, apoi in partea dreapta. Ajuta-i sa decida atunci cand este bine sa traverseze strada. Atunci cand simti ca este pregatit, arata-i cum sa traverseze o strada linistita de cartier, nesemaforizata.

Aseaza-te impreuna cu cel mic la o intersectie si apoi uitati-va impreuna in cele doua parti ale strazii. Trimite-l apoi sa traverseze singur. Traverseaza apoi si tu, respectand aceleasi reguli de circulatie.

3. Invata-l pe cel mic semnificatia culorilor semaforului

Treptat, familiarizeaza-l pe cel mic cu semnificatia culorilor semaforului. Explica-i ca la culoarea "rosu" trebuie sa stea pe loc, iar la "verde" sa traverseze. Pentru a intelege mai bine ii poti explica sub forma de povesti scurte ce spun culorile semaforului.

Este foarte important sa il inveti pe cel mic si regulile de traversare a strazilor care sunt nesemaforizate. Trebuie sa le explici ca este important sa se asigure si atunci cand strazile sunt semaforizate.

Dupa ce copilul deprinde aceste reguli, trebuie sa il supraveghezi cat mai mult. Chiar daca i-ai invatat regulile, nu trebuie sa ii lasi sa traverseze strada singuri.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Prescolari Pericol copii strada

Articole recomandate

Citeste si despre