Limite fata de straini pe care copiii trebuie sa le cunoasca, pentru a fi in siguranta

/ / Modificat: 2018-01-15
Limite fata de straini pe care copiii trebuie sa le cunoasca, pentru a fi in siguranta

"Sa nu vorbesti cu strainii", este una dintre regulile pe care copiii o invata de la parinti, atunci cand acestia se afla la varsta la care pot iesi singuri pe strada. Si nu este de mirare, in contextul in care sub masca unor oameni aparent nevinovati se pot ascunde persoane care le pot face rau copiilor nostri.

Reguli de siguranta pentru copii

Iata ce trebuie sa stie copiii despre regulile care ii ajuta sa fie in siguranta!

Sa nu urce cu strainii in lift

Copilul trebuie sa stie ca nu are voie sa nu se urce in lift cu nicio persoana straina, chiar daca este vorba despre un vecin. Daca vine singur de la scoala si locuiti la un etaj superior, invata-l sa urce numai pe scari.

De asemenea, daca blocul are interfon, iar la intrare este si un strain, spune-i copilului sa se intoarca un pic din drum si sa lase persoana respectiva sa intre in bloc. Este bine sa intre si el la cateva minute dupa ce strainul a intrat in bloc.

Sa nu plece de la scoala cu nimeni

O alta regula importanta: el trebuie a stie ca nu are voie sa plece de la scoala decat cu tine sau cu tatal sau ori cu o persoana despre care stie ca vine sa il ia (unul dintre bunici, un prieten de familie).

Si in cazul in care trimiti un cunoscut dupa copil, nu un membru al familiei pe care il cunoaste bine, este bine sa iti iei masuri de siguranta si sa creezi un cod de recunostere. Ii spui copilului si persoanei care vine sa il ia un cuvant sau o expresie, pe care persoana respectiva sa i-o zica micutului cand il ia de la scoala. Este mai sigur asa, caci paza buna trece primejdia rea.

Sa nu se urce in nicio masina

Copilul trebuie sa stie clar ca nu are voie sa se urce in nicio masina straina pe strada, sa nu merga pe marginea de langa carosabil a unui trotuar. In plus, daca i se pare ca o masina il urmareste, spune-i sa mearga imediat in directia opusa sau sa intre intr-un magazin.

Sa nu deschida usa strainilor

O alta regula importanta, pe care si adultii din ziua de astazi o respectau cu sfintenie in perioada copilariei este a nu deschida usa niciunei persoane straine, indiferent ce ar spune aceasta.

Discuta cu copilul si spune-i care sunt pericolele la care s-ar putea expune in cazul in care deschide usa unui necunoscut.

Alte reguli de siguranta pe care sa le stie copilul

- sa nu ia dulciuri, sucuri, jucarii de la niciun strain;

- sa fuga cat mai repede, chiar sa strige dupa ajutor daca un strain s-a apropiat de el si l-a invitat la o plimbare sau l-a prins de manuta;

- daca simte ca il urmareste cineva este bine sa stie ca poate sa ceara ajutorul persoanelor care poarta uniforma: jandarmi, politisti, paznici;

- sa nu se lase ademeniti de persoane care au animale de companie, ei trebuie sa stie, de exemplu, ca daca o persoana cu un caine il invita sa se joace cu catelusul, el nu trebuie sa faca asta si in niciun caz sa plece cu persoana respectiva;

- daca se rataceste invata-l sa abordeze o mama cu un copil de mana sau un jandarm, un politist, in cazul in care este pe strada; copilul trebuie sa stie numarul de telefon al parintilor, dar si adresa de acasa si numar lor de telefon.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Siguranta copii Pericole straini copii

Articole recomandate

Citeste si despre