10 notiuni de siguranta pe care orice copil trebuie sa le stie

/ / Modificat: 2017-11-28
10 notiuni de siguranta pe care orice copil trebuie sa le stie

Orice parinte isi doreste sa isi stie copiii in siguranta, astfel incat acestia sa creasca fericiti si, mai presus de toate, sanatosi.

De aceea, este normal sa iti faci griji cu privire la copil, fie ca este la scoala, in vizita la un prieten ori intr-o excursie. Chiar si in cazul in care copilul este singur acasa. Atat pentru sanatatea, cat si pentru bunastarea copiilor, este important ca micutii sa stie masurile de siguranta in diferite situatii, sa stie cum sa se fereasca de pericole sau cum sa se protejeze in situatia in care parintele nu este langa ei.

Iata cateva notiuni de siguranta pe care orice copil trebuie sa le stie:

Sa traverseze doar cand semaforul arata culoarea verde

O regula de aur pe care orice copil trebuie sa o stie este ca trebuie sa traverseze numai cand semaforul arata culoarea verde. Invata-ti copilul sa traverseze numai prin locuri permise, adica unde vede o trecere de pietoni. In cazul in care trecerea de pietoni nu este semaforizata, spune-i copilului ca inainte sa paseasca pe zebra sa se uite in partea stanga, apoi in dreapta.

Invata-l sa se joace prudent

Desi vremurile in care copiii se jucau foarte mult in fata blocului au cam apus in fata gadget-urilor, asta nu inseamna ca micutul tau nu trebuie sa stie cateva reguli pe care sa le respecte atunci cand se joaca in aer liber.

Spune-i cat este de important sa nu alerge niciodata pe trotuar si sa iasa in graba pe partea carosabila, pentru ca il poate lovi o masina.

Sa nu deschida usa cand este singur acasa

Asigura-te ca micutul tau stie ca nu trebuie sa deschida in niciun caz usa atunci cand este singur acasa. Regula este valabila chiar si in cazul in care copilul intreaba "cine este" si cunoaste persoana care suna la usa, pentru ca asta nu inseamna ca trebuie sa deschida, ci este mai bine ca micutul sa ii spuna respectivei persoane sa revina la o anumita ora, cand unul dintre parinti este acasa.

De asemenea, copiii trebuie sa stie ca nu trebuie sa dezvaluie nimic despre ei sau despre parinti niciunei persoane straine care suna la telefon, ci doar sa il roage pe cel care a sunat sa revina mai tarziu, cand sunt si parintii lui acasa. 

Sa nu intre in vorba cu necunoscutii

Daca pleaca singur in parc, stabileste cu el ca nu are voie sa intre in vorba cu persoane necunoscute si in niciun caz sa nu plece cu o persoana straina, indiferent ce i-ar spune aceasta.

In cazul in care merge singur la scoala si i se pare ca o persoana il urmareste, invata-l sa te sune imediat si sa intre in cel mai apropiat magazin sau in orice loc unde se simte in siguranta.

Asigura-te ca stie sa te contacteze

Este important ca micutul tau sa stie sa ia legatura cu tine pe telefon, fie de pe telefonul fix, fie de pe telefonul mobil (daca are). De asemenea, este important ca micutul sa stie numarul de telefon al parintilor, adresa, dar si numele sau complet, inainte sa il lasi sa iasa singur din casa.

Sa nu se apropie de o masina care se opreste

Un alt lucru important pe care trebuie sa il stie copilul tau este acela ca, in cazul in care o masina opreste langa el, iar soferul sau o alta persoana din masina i se adreseaza, sa nu se apropie de masina si sa nu le raspunda acelor necunoscuti. 

Sa nu accepte mancare de la straini

In cazul bauturilor si al alimentelor, nu trebuie sa primeasca nimic de la niciun necunoscut, oricat de tentant ar arata. Invata-l sa refuze politicos!

Sa nu se joace cu focul

Copiii pot fi tentati sa se joace cu focul, unul dintre cele mai periculoase lucruri pe care il pot face. Asigura-te ca micutul tau stie ca nu are voie sa se joace cu focul, nici macar sa aprinda o lumanare decorativa cat este singur acasa.

Sa nu se catere pe garduri sau in copaci

Micutul tau poate sa se joace fotbal in parc alaturi de alti copii sau in curte, iar mingea sa sara peste gard. I se poate parea tentant si usor sa sara gardul ca sa recupereze mingea. Insa, daca este avertizat dinainte de parinti ca este periculos sa escaladeze orice gard sau zid, pentru ca poate sa cada sau sa se raneasca, atunci nu va face lucrul acesta.

Un alt exemplu pe care sa i-l dai: daca se joaca badminton si fluturasul ramane suspendat intr-un copac, spune-i copilului sa nu se urce dupa el, pentru ca exista pericolul sa cada.

Daca se pierde, sa ramana unde este

Copiii se pot pierde usor, cand sunt la cumparaturi la mall cu parintii, dar chiar si in drumul spre casa, daca sunt la inceputul perioadei in care se duc sau se intorc singuri de la scoala. In cazul in care se pierde si are telefon mobil, spune-i ca trebuie sa te sune, pe tine ori pe tatal lui si sa nu intre in panica.

Daca nu are telefon, copilul trebuie sa stie ca atunci cand se pierde este important sa ramana in locul unde este si sa astepte sa treaca pe langa el o mama cu un alt copil de mana sau un tata care este insotit de un copil si sa ii roage sa il duca la un angajat al magazinului. In cazul in care se pierde intr-un magazin si din locul in care este vede un angajat al magazinului, sa mearga sa il anunte ca s-a pierdut.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Siguranta copii Siguranta copii strada

Articole recomandate

Citeste si despre