Cariile dentare afecteaza 78% dintre copii


Dent Estet a prezentat concluziile campaniei de constientizare si educare a elevilor de gimnaziu cu privire la importanta sanatatii dentare, care a avut loc in perioada martie-mai 2010. Campania, intitulata "New moon smile revolution", a vizat initial circa 3.000 de elevi din clasele V -VIII din 10 scoli generale bucurestene insa, datorita interesului manifestat si de alte scoli, in final numarul acestora a ajuns la 18.

Campania a avut drept obiectiv tragerea unui semnal de alarma in legatura cu importanta educatiei si prevenirii problemelor dentare care afecteaza mare parte din populatia tanara. Astfel, statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca, pana la varsta de 8 ani, aproximativ 52% dintre copii au avut o experienta cu cariile, iar pana la varsta de 17 ani, cariile dentare afecteaza 78% dintre copii.In cadrul campaniei, cei 10 medici specializati in stomatologie pentru copii au vorbit deschis cu elevii de gimnaziu despre alimentatie, respiratie, aparatele ortodontice, riscurile aduse de fumat etc.

"Experienta noastra (...) ne arata ca circa jumatate din copii au nevoie de aparat dentar si ca majoritatea lor sunt afectati de carii inca de la varste fragede (3-7 ani), iar, in urma acestor intalniri, realitatea din teren ne-a confirmat acest lucru. De aceea, vrem inca o data sa tragem un semnal de alarma legat de faptul ca lipsa unui tratament corespunzator in acest caz duce la probleme de sanatate care afecteaza nu numai cavitatea bucala, ci si organe vitale ca stomacul, inima sau rinichii", a declarat Catrinel Hagivreta, Director de Comunicare Dent Estet.

Potrivit specialistilor Dent Estet, intalnirile din scoli le-au confirmat faptul ca adolescentii din ciclul gimnazial ajung mult prea rar in cabinetul stomatologic si de multe ori nu sunt constienti de efectele negative ale netratarii problemelor dentare la timp.

"Am pus accentul in aceasta campanie pe prevenire, un lucru care in alte tari se face de foarte mult timp. Desi prezentarile au fost unele adaptate stilului de viata al adolescentilor, subiectul a fost unul care ar trebui sa priveasca orice parinte si orice copil - tratarea la timp a problemelor dentare care, altfel, pot duce la afectiuni grave ale gingiilor si cavitatii bucale si unori, din pacate, chiar la cancerul oral", adauga Catrinel Hagivreta.

"Impactul intalnirilor din scoli a fost unul extrem de pozitiv de ambele parti. Adolescentii au aflat mai multe despre ce pot face acum pentru a evita ca pe viitor sa aiba probleme cu dantura, iar noi am inteles inca o data ca reticenta lor in a merge la dentist poate fi eliminata printr-o abordare interactiva in cadrul unor astfel de activitati de educatie extrascolara", a declarat unul din medicii Dent Estet care a luat parte la campanie.

17 mai 2010

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul