Copilul are paduchi? Cum iti poti da seama si cum sa actionezi

/ / Modificat: 2024-02-10
Copilul are paduchi? Cum iti poti da seama si cum sa actionezi

 

Ai observat ca micutul tau se scaprina des in cap? Ei bine, este posibil ca acesta sa aiba paduchi.

Paduchii sunt insecte mici, fara aripi, care se hranesc doar cu sangele oamenilor. Inainte de a suge sangele, acesta injecteaza o toxina in piele, care provoaca mancarimi. Contaminarea nu are nimic de-a face cu curatenia mediilor frecventate de copii. Pediculoza sau infestarea cu paduchi se transmite de la o persoana la alta si prin intermediul pieptenilor, perilor, palariilor, accesoriilor de par si al pernelor.

Cum iti poti da seama daca micutul tau are paduchi

Verifica-i capul, in special in zona cefei sau in spatele urechilor, unde se adapostesc lauzele, mici oua albe - viitorii paduchi. Adesea, acestea pot fi confundate cu matreata, dar diferenta este ca, atunci cand capul este scuturat, matreata cade, in timp ce paduchii raman atasati pe firul de par, la mai putin de un centimetru de radacina. Larvele eclozeaza dupa aproximativ 7 zile, iar in 15 zile fiecare femela adulta este capabila sa depuna in medie 200 de oua. Acesta este motivul pentru care prevenirea timpurie este atat de importanta.

Cum sa reactionezi daca micutul tau are paduchi

In prezent, exista o serie de produse impotriva paduchilor, care pot fi achizitionate de la farmacie. De regula sunt sampoane de par care omoara paduchii. Insa acestea nu trebuie folosite ca preventie si nu sunt recomandate copiilor cu varsta sub doi ani.

Exista, de asemenea, remedii casnice care, de-a lungul anilor, nu au incetat sa dea rezultate bune. Un clasic foarte eficient este clatirea parului cu otet alb dupa spalare pentru a schimba pH-ul parului si apoi pieptanarea cu un pieptene cu dintii foarte apropiati pentru a indeparta lauzele.

Nu uita ca paduchii pot trai timp de 30 de zile pe capul unui om, dar numai doua sau trei zile in afara capului. Prin urmare, spala lenjeria de pat la 60 de grade pentru a omori insectele cazute si eventualele oua. 

Tratamente pentru prevenirea paduchilor nu exista, insa daca stii ca este o infectie cu paduchi la scoala copilului, cel mai bine este sa te asiguri ca parul este tuns scurt, in cazul baietilor, iar in cazul fetelor, prins in coada impletita.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Paduchi copii

Articole recomandate

Citeste si despre