Copilul la 8 ani

/ / Modificat: 2015-01-08
Copilul la 8 ani

copil_8_aniCopilul la 8 ani va invata din ce in ce mai multe la scoala si astfel va fi mai solicitat astfel ca este foarte important sa te asigur ca beneficiaza de suficient timp pentru odihna pentru a fi in cea mai buna forma la scoala dar si de miscare si de o alimentatie sanatoasa si echilibrata.

Copilul se afla in perioada in care are o capacitate remarcabila de invatare, are o personalitate minunata si isi devzvolta increderea in sine.

Dantura se schimba in continuare, iar dintisorii de lapte sunt inlocuiti cu dintii permanenti. La acesta varsta sunt destul de frecvente problemele cu dintii strambi care trebuie corectati cu ajutorul aparatului dentar fara intarziere.

La 8 anisori, atentia copilului este concentrata pe scoala, intrucat este mediul in care descopera si invata o multime de lucruri esentiale in dezvoltarea lui. Pana la aceasta varsta, educatia "celor 7 ani de acasa" este bine pusa la punct, iar scopul tau, de acum incolo, este acela de a te asigura ca scolarul doarme, mananca si se joaca suficient, dar si ca este activ si se mentine in forma intr-un mod cat mai benefic pentru cresterea si dezvoltarea lui!  

Dezvoltarea vorbirii si problemele de limbaj ale copilului

Cei mai multi copii de 8 anisori trec printr-o faza "guraliva" si sunt mici oratori ai faptelor de peste zi sau ai povestilor. Copilul tau ar trebui sa stapaneasca foarte bine majoritatea abilitatilor de vorbire si limbaj si sa fie dornic sa-ti palavrageasca vrute si nevrute, cat e ziua de lunga, pe diverse subiecte si teme.

Activitatile de la scoala si aventurile prin care trece alaturi de colegi vor fi pe ordinea de zi in agenda de conversatii pe care le porti cu el. Daca micutul tau este sau nu guraliv depinde doar de personalitatea si temperamentul lui. Nu toti copilasii sunt foarte vorbareti, dar acest lucru nu inseamna ca este ceva in neregula cu ei. Problemele de limbaj sau vorbire apar atunci cand copilul nu este comunicativ deloc, abia daca scoti cateva cuvinte de la el si are probleme cu pronuntia.

Dificultatile de vorbire frecvent intalnite la varsta de 8 ani apar in pronuntia cuvintelor lungi si complicate (cu multe consoane alaturate). Insa pana acum, scolarul ar trebui sa fi depasit problemele cu articularea cuvintelor. In cazul in care este balbait sau vorbeste peltic, este recomandat sa fie evaluat de un specialist in probleme de vorbire si sa vedeti daca este cazul sa luati masuri pentru a-i corecta pronuntia.  

Abilitatile deprinse in mediul scolar

copil-8-ani

La 8 anisori, copilul a trecut deja prin primii ani ai scolii si da dovada de o multime de abilitati intelectuale, psihologice si sociale noi, deprinse in tot acest timp. Printre cele mai importante aptitudini de care da dovada scolarul la aceasta varsta, se numara:

  • imbunatatirea cititului;
  • deslusirea unei harti (identificarea unei tari sau a unui continent pe harta sau pe globul pamantesc);
  • cautarea informatiilor pe internet;
  • memorarea tablei inmultirii;
  • invatarea scrisului cursiv;
  • cititul ceasului (mai intai cu sferturi si jumatati de ora si apoi, cu minute);
  • folosirea materialelor de referinta pentru scoala (atlas, enciclopedie, dictionar).

In plus, in timpul orelor de clasa si al timpului petrecut la scoala, copilul isi imbunatateste substantial vorbirea si isi imbogateste vocabularul. Scoala este un mediu competitiv si social, din care copilul deprinde o multime de abilitati esentiale pentru viata.

Pe langa imbogatirea culturii generale, copilul invata sa socializeze si sa coopereze cu colegii lui in diverse contexte si proiecte din care invata ce inseamna spiritul de echipa, competitia, se bucura de succese, dar invata sa infrunte si esecurile etc.

Articole si informatii utile despre copilul de 8 ani

Schimbarile de la pubertate, cum si cand e cazul sa vorbesti cu copilul?

Sporturi de fetite vs. sporturi de baietei

Secrete de supermamici

Copilul meu refuza sa invete!

Masturbarea la 8 ani

Ratia alimentara

De ce trebuie sa stie copilul sa spuna NU?

Rechizite necesare pentru noul an scolar

Copiii si sportul: alegeri pentru toate varstele

Mancatul intuitiv in alimentatia copilului scolar

Pe la varsta de 8 anisori, poti observa cum scolarul incepe sa-si creeze propriul program de masa, pastrand o mare parte din regulile si obiceiurile alimentare de pana acum. Copilul se transforma intr-un "mancator" intuitiv, ceea ce inseamna ca mananca atunci cand simte ca ii este foame si se opreste cand s-a saturat.

Majoritatea copiilor mananca atat cat au nevoie si sunt foarte putine cazurile in care se sub sau supraalimenteaza. In general, copilul de 8 ani isi cunoaste propriile nevoi nutritionale si stie de cata mancare are nevoie pentru a face fata activitatilor de peste zi.

Nici mofturile la mancare nu mai sunt atat de prezente in comportamentul alimentar al copilului. Mananca aproximativ tot ce i se ofera, fara a mai stramba din nasuc, dar are cateva preferinte culinare pe care ti le va cere tot timpul. Chiar daca alimentele lui preferate nu sunt tocmai sanatoase, incearca sa i le introduci in meniu, intr-un mod cat mai echilibrat cu putinta. Nu este indicat sa interzici copilului sa manance un aliment.

Este cel mai bun mod de a-l determina sa il doreasca si mai tare si sa il manance pe ascuns. Important este sa le integrezi intr-un meniu echilibrat si sa informezi constant copilul cu privire la riscurile la care se expune atunci cand exagereaza cu consumul lor. Important este sa inteleaga de ce nu are voie sa le manance.  

Joaca si jucariile preferate ale copilului la 8 ani

Copilul tau a renuntat deja la o buna parte dintre jucariile copilariei timpurii - papusi, zdranganitoare, blocuri de constructie, lego-uri etc. Centrul de interes al copilului se muta pe jucarii ceva mai complexe si adaptate secolului 21:

  • jucarii stiintifice;
  • laptop;
  • console Wi Fi;
  • jocuri de societate;
  • echipamente sportive;
  • carti;
  • seturi artistice.

Este important sa previi dependenta de calculator sau televizor si sa ii trezesti copilului interesul pentru jocuri care il mentin cat mai activ cu putinta: jocuri in aer liber, plimbari cu bicicleta, role etc. Doar in acest fel, poti tine copilul departe de riscul de sedentarism si obezitate.  

Problemele cu eruptia dintilor permanenti

La varsta de 8 ani, copilul se afla in plin proces de tranzitie de la dintii de lapte la cei permanenti. Pana acum, ar trebui sa-i fi dat deja primii dintisori permanenti, in locul celor cazuti si luati in ingrijire de buna Zana Maseluta. Exista insa cazuri in care eruptia dintilor permanenti se lasa intarziata chiar si dupa cateva luni de la caderea celor de lapte, nu reusesc sa sparga gingia si sa iasa.

Conditia medicala se numeste eruptie dentara intarziata si apare atunci cand dintele de lapte a fost spart, ciobit sau s-a cariat inainte de cadere. La aceasta varsta, copilul ar trebui dus la stomatolog o data la 6 luni, pentru prevenirea acestor probleme neplacute si pentru a te asigura ca eruptia dintilor permanenti urmeaza cursul firesc al dezvoltarii lui.

Cu ce achizitii noi te-a surprins copilul la varsta de 8 ani? Povesteste-ne experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dinti strambi copii Incredere in sine copii Scolari Joaca copii Alimentatie scolari Scoala copii Vorbire copii

Articole recomandate

Citeste si despre