Copiii si sportul: alegeri pentru toate varstele

/ / Modificat: 2008-05-19
Copiii si sportul: alegeri pentru toate varstele





 

Sportul este un factor important pentru dezvoltarea armonioasa si sanatoasa a copilului. Este cea mai la indemana metoda pentru a evita ca puiul tau sa se confrunte mai tarziu cu obezitatea.

Practicarea unui sport ajuta la oxigenarea creierului, creand conditiile potrivite pentru ca cel mic sa poata invata mai usor. In plus, copiii care practica sporturi sunt mai sociabili.

Competitiile sportive organizate ar trebui evitate totusi pana in jurul varstei de 8-10 ani. Aceasta este varsta la care ei sunt pregatiti din punct de vedere emotional si psihic pentru acest lucru. Pastrarea acestei limite de varsta este foarte importanta pentru ca un copil sa poata face fata invingerilor si stresului si sa poata lucra bine cu colegii sai de echipa.

Copiii sub 8 ani trebuie sa aiba libertatea de a experimenta aruncatul si prinsul mingiilor, lovitul lor, saritul, alergatul sau inotul, astfel incat sa devina lucruri pe care sa le faca cu placere.

Parintii joaca un rol important in dezvoltarea pasiunilor pentru sport a celor mici. Jocul cu mingea in curte sau in parc inca din primii ani de viata il vor face pe copil sa-si doreasca sa invete mai multe sporturi si sa inteleaga o competitie.

Intre 8 si 10 ani pot incepe participarile la competitiile sportive, dar trebuie sa ai mare grija la dezamagirile pe care cel mic le poate intampina. E important sa-i explici ca nu intotdeauna o sa castige. Daca se intampla sa piarda prea des este foarte probabil sa renunte, asa ca cel care se ocupa de competitie trebuie sa aiba si acest lucru in vedere. Aceasta este, in general, varsta la care copiii experimenteaza diferite sporturi si il aleg pe cel care le place si li se potriveste cel mai bine.

Un alt aspect de care trebuie tinut cont este genul copiilor care participa la competitie. Exista copii care se bucura de joaca si de sport in compania oricarui copil, fie el fetita sau baiat. Daca insa cel mic prefera sa se joace doar cu copii de acelasi gen, se pot organiza competitii de genul fetele contra baietilor.

Dintre regulile de care trebuie sa tii cont cand copilul tau face sport, este foarte important ca sesiunile sa nu fie mai lungi de jumatate de ora. Tine cont si de temperatura: daca aceasta depaseste 30 de grade celsius, nu e recomandat sa va apucati de facut miscare.

Asigura-te ca cel mic bea suficienta apa inainte, in timpul si dupa ce termina sesiunea de miscare.

Ai grja ca sportul practicat de copilul tau sa nu fie unul care sa puna in pericol dezvoltarea oaselor sau a musculaturii celui mic.

Un alt lucru important pe care nu trebuie sa-l uiti atunci cand copilul tau incepe sa practice un sport este echipamentul. Acesta este creat pentru a proteja copiii si pentru a preveni ranirea celor mici in timpul practicarii sportului respectiv.

Sigur ca nu este intotdeauna chiar atat de simplu, multe orase sau cartiere nu ofera o paleta prea larga de activitati din care sa poti alege, iar sporturile organizate in competitii nu sunt potrivite oricarui copil, cu siguranta nici oricarei varste.

Daca iti incurajezi copilul si daca esti chiar tu un exemplu in sensul acesta, copilul tau s-ar putea sa inceapa sa-si doreasca chiar sa practice un anumit sport. Ii poti insufla aceasta dorinta mergand cu el la evenimente sportive, explicandu-i cum se joaca diferitele sporturi si ca poate si el sa le urmeze daca isi doreste asta.

Daca tu ai o pasiune pentru un sport, impartaseste-o copilului tau, este foarte probabil sa-ti urmeze exemplul.

Care activitati se potrivesc carei varste?



 

In functie de varsta si de personalitate, copiii au diferite preferinte in materie de sport. Unii pot sa adore apa de la primul contact, altii pot reactiona prin teama. Sotul tau se poate sa fi fost vedeta echipei de fotbal din scoala, iar celui mic sa-i placa mai mult sa danseze.

Toate astea sunt lucruri perfect normale, avand in vedere ca fiecare avem personalitati si preferinte diferite. Tu trebuie doar sa intelegi aceste preferinte si sa-l lasi sa practice sportul care il atrage.

Copiii nu au nevoie de sport intr-un cadru organizat pentru a se dezvolta asa cum ne dorim cu totii. Este suficient sa mearga la plimbare cu rolele sau cu bicicleta cu familia sau sa joace fotbal, sau orice altceva cu fratele sau cu copiii vecinilor.

Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare, asa ca cel mai bine este sa lucrezi cu el in functie de maturitate si de capacitatile pe care si le insuseste.

Intre 2 si 3 ani

Copiii foarte mici incep sa deprinda diferite activitati alergand, aruncand lucrurile, sarind, dar sunt prea mici pentru majoritatea exercitiilor structurate. Ce poti incerca:

- Sa alergati sau sa va plimbati prin curte sau in parc;

- Sa va jucati in apa;

- Sa urmati cursuri profesioniste de gimnastica pentru bebelusi.

Intre 4 si 6 ani

- Dansul;

- Jocuri precum sotron sau leapsa;

- Mersul pe tricicleta sau pe bicicleta cu roti ajutatoare;

- Saritul corzii.

Dupa varsta de 6 ani, capacitatile motrice ale copiilor incep sa se dezvolte mai bine. Copilul tau s-ar putea chiar sa fie pregatit pentru sporturi de echipa.

Intre 7 si 10 ani

- Basebal;

- Gimnastica;

- Fotbal;

- Inot;

- Tenis;

- Ciclism.

Peste 10 ani

- Jocuri de echipa organizate;

- Antrenamente supravegheate pregatitoare pentru diferite sporturi;

- Jocuri ce presupun alergare.

In ceea ce priveste jocurile tip competitie organizata, asigura-te ca cel mic chiar vrea sa le urmeze. Nu-l forta niciodata sa participe la un joc sau sa intre intr-o echipa.

Fii atenta si la programul celui mic. Daca copilul tau pe langa programul de la gradinita sau de la scoala ia deja si lectii de muzica, un program de sport adaugat s-ar putea sa duca la suprasolicitarea lui.

Daca vrei sa-ti implici copilul in practicarea unui sport, ia in considerare si aspectele care diferentiaza un sport de altul: echipamentul si costurile pe care acesta le presupune, contactul fizic care se stabileste in diferite sporturi, ce poate invata cel mic de pe urma sportului ales, performantele pe care le-ar putea obtine, marimea echipei, oportunitatea de a participa la activitatea echipei.

Este bine ca un copil sa experimenteze mai multe sporturi si sa-si aleaga chiar el pe cel sau cele care ii plac si i se potrivesc mai bine. Cu cat copiii se implica in mai multe activitati si gasesc una care sa le faca intr-adevar placere, cu atat o sa se bucure mai mult de ea.

E bine sa experimentati atat sporturile de echipa, precum fotbalul, cat si sporturile individuale, precum tenisul sau alergatul.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Activitati copii varsta

Articole recomandate

Citeste si despre