De ce e important sa vorbesti cu copilul despre fumat?

/ / Modificat: 2013-01-09
De ce e important sa vorbesti cu copilul despre fumat?

Discutia despre fumat cu copilul, inca de la varste fragede, are un rol esential in prevenirea acestui obicei daunator sanatatii. Potrivit statisticilor, in prezent, unul din sapte copii se apuca de fumat inainte de implinirea varstei de 15 ani, iar previziunile specialistilor sunt si mai sumbre. Iata de ce este important sa vorbesti cu copilul despre fumat si cum sa o faci corect!

Discutia despre fumat cu copilul, o arma puternica importiva tigarilor

Stabilirea unei baze puternice de comunicare si mentinerea unor linii deschise in acest sens reprezinta cea mai buna cale prin care poti tine copilul cat mai departe de acest viciu. Informarea copilului cu privire la efectele fumatului si ale pericolului tigarilor poate fi facuta incepand de la varsta prescolara, pe la 4 anisori.

Este important ca de mic sa ii transmiti intotdeauna un mesaj clar, pe intelesul lui, legat de faptul ca fumatul este un obicei rau, care ii distruge sanatatea. Adapteaza intotdeauna limbajul la nivelul lui de intelegere! Pe masura ce creste, poti creste gradul de complexitate a discutiei si poti adapta discursul la nivelul lui de intelegere.

Te poti folosi de exemple, ii poti explica ce se intampla atunci cand fumezi, care sunt riscurile, insa limiteaza-te la cele imediate, nu la cele care apar pe termen lung. Copilul mic nu poate gandi atat de departe si nu poate intelege un risc care poate aparea peste 10 sau 20 de ani.

Vorbeste-i mai degraba de efectele imediate legate de mirosul neplacut, patarea unghiilor, chletuielile mari pe care le implica, stricarea danturii etc. Ai grija sa nu ii vorbesti despre fumat ca despre o problema comportamentala, ci sa te limitezi la a vorbi despre acest viciu in termeni medicali si legat de efectele dezastruoase asupra sanatatii.

In cazul in care ii insufli ideea ca fumatul este un act rebel sau obraznic, un mod prin care copiii incearca sa atraga atentia sau sa se integreze in grupuri sociale, atunci nu vei face decat sa ii dai idei. Insa daca discutia cu el se concentreaza in jurul aspectelor legate de boli si dureri sau alte probleme de sanatate, atunci va fi mai putin tentat sa se apropie de tigari si cu atat mai putin sa fumeze.

Discutia cu copilul despre tigari si fumat reprezinta o arma puternica pe care o ai la indemana pentru a-l tine departe de acest viciu. Comunicarea ajuta copilul sa inteleaga de ce nu este bine sa fumezi si care sunt riscurile, adica cel mai important lucru care-l ajuta sa stea departe de tigari.

Daca doar ii impui sa nu fumeze si il ameninti cu pedepse aspre, fara sa insotesti regula de o explicatie pe intelesul lui, nu vei face decat sa amani momentul in care se va apuca de fumat.

Tu ce masuri iei pentru a preveni riscul ca micutul tau sa se apuce de fumat? Te axezi pe reguli si pedepse aspre sau te folosesti de comunicare pentru a-l tine departe de tigari? Spune-ne care sunt cele mai puternice arme pe care le folosesti pentru a face copilul sa inteleaga efectele nocive ale fumatului, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Discutie tigari copii Fumat copii Tigari copii Comunicare copii

Articole recomandate

Citeste si despre