Copilul vegetarian, un stil de viata sanatos?

/ / Modificat: 2014-08-13
Copilul vegetarian, un stil de viata sanatos?

Vegetarianismul este un stil de viata extrem de sanatos. Copiii au nevoie de multe vitamine si minerale, proteine sau carbohidrati pentru a creste sanatosi. Multi parinti aleg sa isi creasca si copiii in regim vegetarian. Ei se intreaba totusi daca nu cumva ii lipsesc pe micuti de anumiti nutrienti esentiali cresterii si dezvoltarii lor. Este sanatos sa cresti un copil vegetarian?

Tipuri de vegetarianism

Exista mai multe tipuri de vegetarianism, unele dintre ele chiar extreme:

  • Semi-vegetarianism - se poate manca pasare sau peste, dar nicio alta carne in rest;

  • Ovo-vegetarianism - se pot manca oua, dar nu carne;

  • Lacto-ovo-vegetarianism - lactate si oua, dar nu carne;

  • Vegan - se mananca doar alimente provenite din plante (nu se accepta nici macar mierea, pentru ca e produsa de albine);

  • Vegetarianism macrobiotic – o forma nesanatoasa care exclude carnea, lactatele sau ouale, iar treptat se elimina si pestele, fructele sau legumele, ajungandu-se ca intreaga dieta sa consiste in cereale.

Cum sa cresti un copil vegetarian sanatos?

Copiii au nevoie de cantitati diferite de vitamine si minerale la fiecare varsta. Acestea sunt extrem de importante in sanatatea si dezvoltarea lui si ajuta la combaterea unor probleme grave. Nu conteaza ce fel de vegetarianism alegi pentru copilul tau, important este sa te asiguri ca micutul nu duce lipsa, in nicio etapa de dezvoltare, de urmatorii nutrienti:

Nou-nascuti si bebelusi

Copiii care sunt alaptati la san au nevoie sa primeasva surse din vitaminele B12 si D.

Atunci cand ajungi la varsta in care diversifici alimentatia copilului, asigura-te ca acesta primeste suficiente proteine. Proteinele sunt luate de regula din carne, dar daca aceasta lispeste trebuie sa apelezi la substituenti: tofu, branza cottage, iaurt, iaurt de soia, legume.

Copii mici

Este esential sa asiguri copilului mic vitamina D, vitamina B12, fier, calciu,, proteine si zinc pe care sa le poata obtine din alimentatie. Pune accentul pe cereale fortificate in alimentatia lui, dar si pe fructe si legume.

Copii mari

In alegerile alimentare ale copilului trebuie sa verifici constant daca acesta primeste prin dieta nutrienti ca zinc, fier, calciu, vitamina D sau vitamina B12. El poate prelua acestea din: cereale integrale, fructe, legume sau nuci si alune. La adolescenta, fetele au nevoie de mult fier – oua, linte, nuci, seminte, naut.

Atunci cand cresti un copil vegetarian trebuie sa fii foarte atenta la alimentatia lui si la aportul caloric si nutritional pe care il primeste zilnic. Cresterea si dezvoltarea normala a copilului trebuie sa fie scopul tau principal, iar alimentatia contribuie din plin la acestea. Atunci cand cresti copilul in acest stil alimentar, trebuie sa urmaresti mereu semne ale deficientelor. Copiii pot creste mari si sanatosi chiar si cu o dieta vegetariana, insa trebuie sa te sfatuiesti mereu cu medicii cu privire la necesitatile lui.

Care sunt cele mai mari griji cu privire la cresterea unui copil vegetarian?

  • furnizarea de proteine si aminoacizi reprezinta o grija pentru parinti, deoarece acestea erau primite din surse de carne; combinatia dintre grau si legume poate asigura portia de aminoacizi esentiali necesara, decat daca sunt consumate separat;

  • furnizarea de calciu si vitamina D.

Au nevoie copiii vegetarieni de suplimente alimentare?

Atunci cand cresti un copil cu un regim alimentar vegetarian nu este neobisnuit sa apelezi la suplimente alimentare sau alimente fortificate pentru a compensa pierderile nutritionale ale acestei diete.

Totusi, indicat este sa vorbesti cu pediatrul inainte si sa stabilesti exact planul alimentar pentru nevoile copilului tau. De asemenea, vizitele periodice la el te ajuta sa stabilesti daca copilul se dezvolta normal si daca trebuie sa schimbi ceva in alimentatie sau in aportul de vitamine si minerale. Daca este bine planificata, dieta vegetariana este o alegere sanatoasa pentru orice copil.

Te-ar mai putea interesa si "10 nutrienti esentiali de care orice copil are nevoie".

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copilul vegetarian Suplimente nutritionale copii mici Alimentatie copii Vitamine minerale copii

Articole recomandate

Citeste si despre