Durerile abdominale la copii, cand sunt o problema?

/ / Modificat: 2013-04-16
Durerile abdominale la copii, cand sunt o problema?

"Au, ma doare burtica", ai auzit de foarte multe ori de la copilul tau, dar nu a fost nevoie sa mergi mereu la medic cu el. Durerile abdominale sau de burta sunt frecvente in perioada copilariei si nu pun de obicei mari probleme. Totusi, acestea pot fi uneori semnul unei infectii, al apendicitei, intoxicatii alimentare grave sau al unei boli gastrointestinale.

Atunci cand sunt bebelusi, copiii au dureri abdominale de la colici, constipatie sau de la simple indigestii. Pe masura ce cresc, acestea indica debutul unor afectiuni frecvente la copii: gastrointestinale, raceli, gripe etc. Insa exista cazuri in care ele ascund o problema medicala serioasa, care ignorata poate pune in pericol sanatatea si chiar viata micutului.

Infectiile

Virusurile si bacteriile pot da dureri abdominale. Infectiile virale dispar de multe ori de la sine, in timp ce cele de natura bacteriana au nevoie de ingrijire medicale specifice. Daca acestea nu sunt tratate apar complicatii de la hemoragii interne pana la septicemii

Gastroenterita sau "raceala la stomac"

Gastroenterita se manifesta adesea prin dureri de burta asociate cu diaree, greata sau varsaturi. Daca nu este remediata la timp pot aparea diverse complicatii, una dintre cele mai severe fiind deshidratarea.

Ocluzie/Blocajul intestinal

Un blocaj intestinal poate cauza dureri abdominale severe la copii. Acestea sunt asociate cu voma severa. Obstructionarea intestinala este o urgenta medicala. In unele cazuri se apeleaza si la interventie chirurgicala.

Alergie

In special alergiile la mancare sunt cele care dau nastere crampelor abdominale severe. Ele mai sunt acompaniate si de flatulenta, balonare sau diaree.

Ulcer

Ulcerul este o alta boala care poate sta in spatele durerilor abdominale severe si recurente. Simptomul este insotit si de voma si sange in scaun. Crampele severe pot indica o agravare a unui ulcer preexistent, de aceea este recomandat un consult medical de urgenta.

Hepatita

Hepatita este cauzata de virusuri care determina inflamarea ficatului: A, B si C. Unul dintre semnele hepatitei este chiar durerea abdominala superioara in partea dreapta. Urmareste cu atentie evolutia durerilor de burtica la copii si intreaba-l exact locatia exacta a durerii.

Apendicita

Aceasta este una dintre afectiunile la care se gandesc multi parinti atunci cand copilul se plange de dureri in partea dreapta a abdomenului. In general, crampele abdominale provocate de apendicita sunt localizate in dreapta abdomenului inferior, insa uneori ea poate fi difuza creandu-se senzatia de durere in tot abdomenul. Este important sa verifici la medic aceasta ipoteza, caci netratarea apendicitei conduce la complicatii ca peritonita si chiar la deces.

Intoxicatia/Otravirea

Aceasta poate fi provocata de mai multi factori: de la alimente si medicamente la inghitirea samponului sau sapunului pana la ingerarea din greseala a unor detergenti sau a altor substante extrem de toxice. Crampele abdominale sunt un semn al intoxicatiei, asa ca intreaba copilul daca a inghitit ceva de care nu stii!

Probleme emotionale

De multe ori copiii pot manifesta astfel de crampe nu din cauze somatice, ci mai degraba emotionale. Atunci cand sunt supusi unui stres emotional puternic (pierderea unei persoane apropiate, divort, daca a suferit un abuz) sau cand au o temere puternica (legata de scoala, de un coleg, de o activitate etc.) copii pot suferi de dureri de burtica ca forma de manifestare a starii lor interioare. Analizeaza starea lui generala si vezi daca este activ, mananca, se joaca. Daca suspectezi astfel de probleme apeleaza la un psihoterapeut.

Diabet

In caz de diabet netratat sau ignorat, durerile abdominale denota aparitia unor complicatii. Insa acestea apar foarte rar, pentru ca pana la aparitia lor, diabetul este de obicei diagnosticat la copii si tinut sub control. Totusi, este bine sa investighezi situatia si sa faci niste analize amanuntite micutului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dureri abdominale copii Sanatate copii

Articole recomandate

Citeste si despre