De ce nu ar trebui sa dam copiilor antibiotice atat de usor

/ / Modificat: 2019-02-07
De ce nu ar trebui sa dam copiilor antibiotice atat de usor

Antibioticele sunt necesare si chiar pot salva vieti, dar sunt, de asemenea, supraexpuse si utilizate in mod abuziv. Cand antibioticele sunt prescrise copiilor pentru boli virale (mai degraba decat bacteriene), ele sunt ineficiente si pot provoca modificari pe toata durata vietii bacteriilor intestinale, metabolismului si sistemului imunitar.

Antibioticele sunt printre cele mai frecvent prescrise medicamente pentru copii. Una din cinci vizite pediatrice de asistenta medicala acuta a dus la o reteta prescrisa cu antibiotice. La varsta de 20 de ani, un copil a primit in jur de 17 tratamente cu antibiotice.

Cresterea la nivel mondial a rezistentei la antibiotice a alarmat comunitatea medicala. Bacteriile patogene devin rezistente la antibiotice.

Bacteriile potential periculoase care sunt imune la antibiotice ar putea deveni "super bacterii", care nu au niciun tratament. Din fericire, unii medici au redus utilizarea antibioticelor si le prescriu acum doar atunci cand este strict necesar. Cu toate acestea, ca parinte, trebuie sa fii atent la administrarea antibioticelor copiilor tai.

Multe boli din copilarie nu necesita administrare de antibiotice: raceli, infectii ale urechii si durerile in gat.

Antibioticele ucid bacteriile, nu virusurile. Cu toate acestea, multi medici prescriu antibiotice pentru bolile copilariei care sunt virale, ceea ce inseamna ca este putin probabil ca antibioticele sa aiba vreun efect. Cel mai adesea prescrierile de antibiotice pediatrice sunt pentru infectiile respiratorii superioare si infectiile urechilor, dintre care 60-73% sunt estimate a fi virale.

Infectiile respiratorii superioare, cum ar fi raceala obisnuita sau gripa, sunt cauzate in principal de virusuri. Un procent de 80% din aceste infectii sunt virale prin natura lor si pot fi cauzate de microbi, cum ar fi rhinovirus, parainfluenza si metaphenumovirus. Un studiu a aratat ca antibioticele au fost prescrise in proportie de 57% din timp pentru infectii ale tractului respirator acut, in ciuda faptului ca numai 27% au fost bacteriene. Extrapolarea acestor date conduce la o estimare ca exista pana la 11,4 milioane de prescriptii inutile pentru antibiotice in fiecare an!

In mod obisnuit, durerile gatului nu trebuie tratate cu antibiotice. La copiii sub 5 ani, 95% din durerile gatului sunt virale. La copiii mai mari (cu varsta cuprinsa intre 5 si 16 ani), 70% din dureri sunt de asemenea virale. De fapt, doar 20% dintre acestea sunt considerate a fi cauzate de infectii bacteriene.

Bacteriile care conduc cel mai frecvent la dureri de gat sunt streptococul B-hemolitic al grupului A, dar pana la 30% dintre oamenii sanatosi transporta aceasta bacterie fara probleme. Cele mai multe dureri de gat vor trece de la sine, fara a avea efecte grave.

De ce nu ar trebui sa luam antibiotice atat de usor

Suprasolicitarea si abuzul de antibiotice au consecinte pe termen lung asupra sanatatii copiilor. Cand iei un antibiotic pe cale orala, acesta este absorbit in intestin si intra in sange. Odata ajuns in circulatie, se deplaseaza catre toate organele si tesuturile, distrugand bacteriile oriunde le gaseste. Administrarea de antibiotice cu spectru larg tinteste o gama mare de bacterii, inclusiv multi microbi benefici. Indiferent de locul in care ar putea fi infectarea, ele afecteaza intregul corp si elimina o multime de organisme utile.

Un studiu recent (2016) a aratat ca un singur tratament cu antibiotice duce la modificari serioase si pe termen lung ale microbiotei intestinale. La copiii finlandezi de exemplu, o singura cura de antibiotice macrolide a provocat schimbari majore in microbiota intestinala, iar aceste schimbari nu au revenit la normal pana la aproape doi ani dupa finalizarea tratamentului. Antibioticele macrolide includ eritromicina, azitromicina si claritromicina.

Studiul a aratat ca la copiii care au luat antibiotice s-au inregistrat:

  • actinobacterii mai mici, inclusiv Bifidobacterium, care este o bacterie intestinala benefica frecvent utilizata in probiotice
  • rezistenta mai mare la antibiotice cu macrolide, ceea ce inseamna ca aceste antibiotice pot sa nu functioneze mai tarziu in viata.

Posibile afectiuni cauzate de antibiotice - astm, eczeme si alergii

Impactul antibioticelor asupra bacteriilor intestinale poate fi in mod direct sau indirect legat de ratele mai mari de aparitie ale bolii inflamatorii intestinale, astmului, alergiilor si metabolismului afectat pe care il vedem la copii carora li se administreaza un nivel mai ridicat de antibiotice.

Astmul a fost de aproape doua ori mai probabil sa se dezvolte la copiii care au primit antibiotice in primul an de viata decat la cei carora nu li s-a administrat. Riscul a fost cel mai mare la copiii care au primit mai mult de patru cure de antibiotice, in special la cei care primesc antibiotice cu spectru larg cum ar fi cefalosporina. Utilizarea de antibiotice in primul an de viata este, de asemenea, asociata cu rinoconjunctivita si eczema la copii.

Atat utilizarea antibioticelor in timpul sarcinii, cat si utilizarea acestora in primele luni de viata au fost asociate cu un risc crescut de alergii alimentare. Riscul de alergie alimentara creste odata cu cresterea numarului de cure cu antibiotice.

Antibioticele au, de asemenea, un impact asupra sanatatii metabolice si a greutatii corporale. Utilizarea timpurie a antibioticelor creste riscul unei persoane de a fi supraponderal mai tarziu in viata.

Compozitia microbiana fecala in copilarie poate prezice daca un copil va fi supraponderal sau va avea o greutate normala la varsta de sapte ani. La animale, chiar si o perturbare pe termen scurt a microbiotei de la antibiotice a schimbat expresia genetica in intestinul subtire si a condus la schimbari de-a lungul vietii in compozitia corporala.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Antibiotice Antibiotice copii Antibiotice risc copii

Articole recomandate

Citeste si despre