Farmaciile vor putea vinde antibiotice fara reteta! Care sunt conditiile

/ / Modificat: 2024-01-19
Farmaciile vor putea vinde antibiotice fara reteta! Care sunt conditiile

Farmaciile din Romania vor putea vinde din nou antibiotice fara reteta, potrivit unui ordin al Ministerului Sanatatii, publicat recent in Monitorul Oficial. 

Tratamentul va fi insa eliberat doar pentru maximum trei zile. Pentru a primi doza de urgenta, adica pentru 72 de ore, pacientii vor trebuie sa completeze o declaratie pe propria raspundere ca nu au ridicat alte medicamente din alta unitate farmaceutica. 

De asemenea prescriptia medicala va fi valabila doar pana la ultima zi a tratamentului indicat si va putea fi eliberata fractionat numai in cadrul aceleiasi farmacii.

Printre antibioticele ce pot fi eliberate direct la farmacie, in doza de urgenta, se numara Amoxicilina, Amplicilina, Doxicilina si Oxicilina. Farmaciile vor avea 60 de zile la dispozitie pentru a-si adapta sistemele informatice la noile cerinte.

„Farmacistii care isi desfasoara activitatea in unitati farmaceutice autorizate, in situatii de urgenta medicala, pot elibera medicamente din categoria antibiotice si antifungice de uz sistemic a caror denumire comuna internationala este marcata cu semnul „*“ in anexa nr. 1 la prezentul ordin, in lipsa unei prescriptii medicale, in cantitatea maxima aferenta dozei pe 72 de ore, doza calculata in acord cu modul de administrare prevazut in rezumatul caracteristicilor produsului.

Doza de urgenta poate fi eliberata o singura data in cursul unui tratament pentru un pacient, in baza declaratiei al carei model este prevazut in anexa nr. 3 care face parte integranta din prezentul ordin”, scrie in noul ordin. 

  • Surse: hotnews.ro
  • Foto: Unsplash / Tbel Abuseridze

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Antibiotice Medicamente

Articole recomandate

Citeste si despre