Mitul mucusului verde si utilizarea antibioticelor pentru “tratarea” acestuia

/ / Modificat: 2023-03-02
Mitul mucusului verde si utilizarea antibioticelor pentru “tratarea” acestuia

Noua, parintilor, ne place sa descifram posibilele boli pe baza culorii secretiilor copiilor nostri. Unul dintre cele mai populare diagnostice "cu ochiul liber" este, fara indoiala, culoarea mucusului: daca este verde, are nevoie de antibiotice.

Functia mucusului

Mucoasa este unul dintre principalele motive pentru care parintii consulta medicul pediatru, cu precizari privind forma, cantitatea si culoarea.

Mucoasa nu este altceva decat o aparare produsa de organism. Este o substanta groasa si lipicioasa secretata de o membrana mucoasa; in nas, de mucoasa nazala. Functia sa este de a tine microorganismele in afara corpului nostru. Orice agent invadator care incearca sa patrunda in corpul nostru va fi prins in acest mucus si apoi expulzat sau inghitit si distrus de acidul gastric.

De ce sunt mucii verzi?

Sistemul nostru imunitar este alcatuit din diferite tipuri de celule, inclusiv neutrofile. Neutrofilele distrug celulele invadatoare prin fagocitoza, adica "mananca" agentii invadatori, in acest caz virusi si bacterii.

Pentru a le ucide, neutrofilele elibereaza o enzima numita mieloperoxidaza (MPO), care contine fier, care devine verde in mucus. Deoarece neutrofilele moarte traiesc doar o perioada scurta de timp si sfarsesc in mucus, acesta este cel care face ca mucusul sa fie verde.

Cum ramane cu relatia cu antibioticele?

Multi oameni cred ca culoarea mucusului este un semn ca copilul are o infectie grava care trebuie tratata cu antibiotice, dar este pur si simplu un semn ca sistemul imunitar isi face treaba. O raceala incepe, de obicei, cu un mucus limpede si fluid, iar apoi evolueaza spre un mucus mai gros si verzui. Nu este un semn ca trebuie administrat un antibiotic, ci mai degraba ca organismul se apara singur.

Atunci cand copilul are mucus din cauza unei raceli obisnuite, ceea ce cunoastem ca fiind o raceala, aceasta se datoreaza unei infectii usoare a sistemului respirator superior, cauzata de un virus, in principal "rinovirus". In cazul gripei, care provoaca, de asemenea, febra, aceasta este cauzata de virusul gripal.

Prin urmare, intrucat sunt cauzate de virusuri, antibioticele nu sunt prescrise in niciunul dintre cele doua cazuri. Antibioticele sunt contraindicate atat pentru raceala, cat si pentru gripa, deoarece aceste boli sunt cauzate de virusuri si nu de bacterii.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mucus copii Mituri Antibiotice copii Antibiotice

Articole recomandate

Citeste si despre