Criza de antibiotice pentru copii, in farmacii. Cat de grava este situatia

/ / Modificat: 2022-11-11
Criza de antibiotice pentru copii, in farmacii. Cat de grava este situatia

Piata farmaceutica din Romania se confrunta cu o situatie alarmanta. O asociatie a farmaciilor independente atrage atentia asupra faptului ca de pe piata lipsesc antibiotice importante, mai ales din cele pentru copii. Asociatia Farmaciilor Independente Ethica cere autoritatilor sa rezolve situatia cat mai repede, cu atat mai mult cu cat ne aflam la inceputul sezonului rece, cand cazurile de infectii respiratorii la copii se inmultesc alarmant.

Asociatia atrage atentia asupra faptului ca, din cauza lipsei de medicamente din farmacii, pacientii sunt nevoiti de multe ori sa se intoarca la medic si sa li se recomande un tratament alternativ. Altii parcurg distante lungi si cauta din farmacie in farmacie, in speranta ca vor gasi medicamentele prescrise.

„Odata cu inceperea scolii si intoarcerea copiilor in colectivitati, suprapuse peste sezonul rece, infectiile respiratorii acute sunt din ce in ce mai intalnite si realitatea crunta este ca nu avem cu ce sa tratam copiii care au nevoie de antibiotic. Vorbim de cazuri concrete de copii care se recupereaza foarte greu sau necesita internare pentru ca banalele antibiotice, in special siropuri sau suspensii orale de uz pediatric, nu se gasesc. Este o situatie extrem de grava, iar noi ca farmacisti ne vedem neputinciosi in a o rezolva”, a declarat presedintele asociatiei, Cristina Pavel.

Reprezentanta asociatiei atrage atentia ca daca situatia nu se va remedia, exista riscul ca anumite afectiuni banale sa se agraveze si sa necesite spitalizare. Astfel, copiii care ar fi putut fi tratati acasa vor ajunge la spital, din cauza ca nu li s-au administrat medicamentele necesare la timp. Cristina Pavel le cere autoritatilor, in numele asociatiei pe care o reprezinta, sa rezolve cat mai repede situatia, astfel incat efectele crizei de antibiotice sa fie minimizate.

„Probabil, daca situatia nu se rezolva, vom vedea mult mai multe cazuri agravate, mult mai multi copii la urgente sau internati in spital pentru afectiuni care puteau fi tratate acasa. Autoritatile trebuie sa fie informate si trebuie sa ia masuri pentru minimizarea efectelor acestei crize si pentru a readuce pe piata din Romania cantitatile necesare de antibiotice”, a explicat Cristina Pavel.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Antibiotice copii Medicament copii

Articole recomandate

Citeste si despre