Copilul la oftalmolog, primele consultatii si ochelarii de vedere

/ / Modificat: 2010-11-09
Copilul la oftalmolog, primele consultatii si ochelarii de vedere

Vederea copiilor este controlata frecvent la sugari la vizitele regulate la pediatru. De la o anumita varsta si chiar si in afara dificultatilor de vedere pe care le-ar putea acuza copilul, vizita la oftalmolog este obligatorie. Altfel, copiii pot ajunge sa poarte ochelari in cazul unei afectiuni care ar fi putut fi evitata cu un control la timp. Odata cu aceasta, incepe sa apara si complexul purtarii ochelarilor.

Cand trebuie dus prima oara la control oftalmologic copilul mic?

Chiar daca copilul manifesta simptome de probleme de vedere sau nu, copilul trebuie dus neaparat la oftalmolog la varsta prescolara, pe la 3 ani sustin specialistii.

Medicii spun ca un examen oftalmologic general este esential la varsta prescolara.

Daca se descopera din timp unele probleme de vedere inainte de ca acesta sa intre la scoala, se pot impiedica anumite afectiuni ce ar putea interactiona cu procesul de invatare. Asadar, la varsta prescolara copiii necesita un control oftalmologic preventiv, chiar daca nu manifesta probleme de vedere.

Pentru copiii care au usoare defecte de vedere ca prezbitism, miopie sau strabism, specialistii recomanda un examen anual. Acest lucru este necesar penntru ca medicul sa constate schimbarile ce apar, eventual nevoia unor ochelari sau lentile de contact si alte astfel de schimbari.

Avand in vedere ca vederea se dezvolta complet la copii abia in jurul varstei de 8 ani, la varsta prescolara precum si la inceputul scolii, vazul este in continua dezvoltare. Examenul oftalmologic este necesar anual tocmai din cauza acestor schimbari.

Este important ca examenul sa fie realizat de un medic oftalmolog inainte de intrarea la scoala si nu de o asistenta medicala sau de un pediatru. Nu este nevoie numai de un screening vizual, ci de o investigare amanuntita a functiilor ochiului, care se face doar la oftalmolog. Tocmai de aceea spunem ca este nevoie de un examen complet.

Ochelarii de vedere la copii, cum il motivezi sa ii poarte?

Ochelarii de vedere creeaza de cele mai multe ori complexe copiilor. Acestia sunt catalogati la scoala sau la gradinita ca fiind urati, tocilari, aragaz cu 4 ochi. Copiii au tendinta sa rada de cei care poarta ochelari. Iata cum il poti ajuta sa se adapteze mai bine si sa accepte ideea ca ochelarii sunt importanti pentru el:

  • Este important sa implici copilul in selectia ochelarilor astfel incat sa ii placa ceea ce vede in oglinda cand ii poarta.

  • De asemenea, este important sa ii explici beneficiile pe care le are in urma purtarii acestora. Foloseste-te de exemple specifice. Spune-i ca daca ii poarta va vedea mai bine mingia atunci cand joaca fotbal. Daca micutul tau este pasionat de fotbal atunci va fi interesat de toate metodele prin care si-ar putea imbunatati performantele.

  • Fa programarea pentru alegerea ochelarilor cand copilul este foarte activ si energic. Unii sunt plini de viata si functioneaza mai bine dimineata, altii mai dupa-amiaza.

  • Nu mergeti sa alegeti ochelarii daca micutul este obosit, suparat, trist, morocanos sau infometat. Nu va avea rabdare si dispozitie pentru a face acest lucru.

  • Mai intai alege impreuna cu opticianul cateva modele de rame care sunt potrivite pentru el si apoi lasa-i lui decizia finala.

  • Vorbeste-i mereu despre ochelari si scoate in evidenta aspectele pozitive ale purtarii acestora. Acest lucru il va ajuta sa se adapteze si sa se simta confortabil cu ei.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vedere clara copii Acuitate vizuala Ochelari vedere copii

Articole recomandate

Citeste si despre