Miopia la copii

/ / Modificat: 2011-05-30
Miopia la copii

Miopia este una dintre cele mai cunoscute defecte oculare si apare adesea la copii. Majoritatea  manifesta o forma progresiva de miopie, care se agraveaza in copilarie. Insa acest viciu de refractie poate fi corectat cu ochelari corespunzatori si pana la 20 de ani se pot vindeca complet de ea.

Care sunt cauzele miopiei?

Miopia se caracterizeaza prin imposibilitatea de a vedea clar obiecte de la distanta, insa cu o vedere buna a lor de aproape. La persoanele cu miopie globul ocular este putin mai lung decat de obicei sau corneea este prea curbata. Razele de lumina care formeaza imaginile pe care le vede un copil se concentreaza in fata globului ocular, in loc sa se focuseze pe retina, adica pe cea mai sensibila parte a ochiului la lumina. Cand acest lucru se intampla, obiectele de la distanta par incetosate sau neclare.

Miopia progresiava este preodminant genetica. Copiii mostenesc o predispozitie de a manifesta boala de la parintii lor.

Anumiti factori ca lucrul cu obiecte care necesita atentia si concentrarea indelunga la detalii sau care necesita privirea de aproape a lor pe termen mai lung poate influenta evolutia bolii. Daca muschiul ochiului nu se relaxeaza suficient la un anumit interval de timp, ochiul ramane intr-o stare contractata, iar copilul va avea dificultati in a vedea la distanta.

Care sunt simptomele miopiei la copii?

Cel mai adesea copiii mici se plang ca nu pot vedea anumite lucruri aflate la o anumita distanta de ei. De asemenea, ai putea observa ca cel mic se apropie cu privirea foarte mult de un obiect pentru a-l vedea bine. Urmareste copilul si vezi daca acesta se incrunta atunci cand se uita la ceva (in special la un obiect aflat la distanta), priveste cu ochii intredeschisi sau clipeste foarte des. Este important sa mergi cu micutul la control oftalmologic in primul an de viata, apoi la 3 ani si apoi la fiecare 2 ani, mai ales daca exista persoane in familie care au avut sau au inca manifesta aceasta boala.

Care sunt complicatiile miopiei?

Daca miopia nu este detectata la timp la copil, in special inainte de 6 ani, poate duce la aparitia ambliopiei (ochi lenes), si, mai tarziu, la orbirea ochiului afectat. Miopie severa poate duce si la alte complicatii destul de grave asupra vederii si sanatatii ochilor:

  • dezlipire de retina;
  • degenerare maculara (o conditie medicala in care cea mai sensibila parte a retinei se degenereaza, iar partea centrala a vederii este afectata);
  • glaucom (o afectiune in care apare o crestere a presiunii fluidului din ochi);
  • cataracta (afectiune in care cristalinul ochiului devine opac).

Cum se trateaza miopia la copii?

Inca exista controverse daca miopia progresiva poate fi stopata din evolutie la copii. Unele studii sugereaza ca folosirea atropinei combinate cu lentile bifocale incetinesc progresia miopiei. Un copil cu miopie necesita purtarea ochelarilor. Acestia se fac pe comanda, in functie de gradul de severitate al bolii si conform indicatiilor medicului oftalmolog si au rolul de a ajuta copilul sa vada obiecte de la distanta. Lentilele pentru corectarea miopiei trebuie sa fie divergente (cu minus). Rama ochelarilor trebuie sa fie din palstic, usoara si stabila pentru a nu pune presiune si a nu incomoda copilul. Pe masura ce creste si este capabil sa aiba grija singurel de el, acesta poate purta lentile de contact.

Oftalmologii sustin ca varsta potrivita pentru trecerea la lentile de contact este cea adolescentina, cand acestia dezvolta un grad mai mare de responsabilitate si independenta. Interventiile chirurgicale pentru corectarea miopiei nu sunt recomandate la copii, deoarece globul ocular al ochilor este in plina dezvoltare la varsta copilariei.

In rest, copiii care fac teme sau citesc de aproape trebuie sa faca o pauza de 3-5 minute la fiecare 30-40 de minute si sa-si relaxeze ochii. Acesta trebuie sa incerce sa se uite pe geam sau la alte obiecte la distanta. Daca este depistata la timp, copilul poarta ochelari corespunzator si frecventeaza cu regularitate medicul, miopia poate disparea pana cand acesta implineste 20 de ani.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Miopie copii Afectiuni ochi Vedere copii

Articole recomandate

Citeste si despre