Dupa cat timp vede clar un nou-nascut?

/ / Modificat: 2018-03-02
Dupa cat timp vede clar un nou-nascut?

Nou nascutul nu vede clar inca de la nastere. Majoritatea pediatrilor ii considera chiar orbi pana la 6 luni. Chiar si la aceasta varsta bebelusul nu are inca un simt vizual dezvoltat suficient si nu poate recunoaste cu exactitate forme, culori si imagini. Descopera cum evolueaza dezvoltarea vederii la nou-nascuti si care este varsta la care acestia vad clar!

Nou nascutul vede de la nastere!

Atunci cand medicii se exprima cu privire la bebelusi ca ar fi "orbi pana la 6 luni", nu trebuie sa iei vorbele lor adliteram. Ei numesc astfel prima parte a vietii sugarului pentru ca acesta nu reuseste sa distinga mai nimic pana atunci. Ei vad de la nastere, dar incetosat si blurat.

Vederea pana la 6 luni

La nastere, bebelusul poate detecta vag lumina (cand este intuneric si cand lumina) si miscarile care au loc in jurul lui. Vederea lui este centrala si de aceea este esential ca miscarile sa aiba loc fix in fata lui pentru a le sesiza. Acuitatea vizuala la nastere este de 1/20. Acuitatea vizuala reprezinta capacitatea perceptiei vizuale sau gradul in care o persoana poate distinge detalii fine.

Incepand cu 3 luni vederea incepe sa se clarifice, iar bebelusul poate detecta fete si se poate uita indelung la un obiect, ca de exemplu la o zornaitoare pe care i-o tii in fata.

De la 4 luni bebelusul incepe sa recunoasca obiecte si chiar sa intinda mana spre a le prinde atunci cand le vad.

La 6 luni bebelusul nu numai ca recunoaste in totalitate obiectele care i se arata, dar poate face diferenta intre un biberon sau suzeta si o jucarie.

Vederea copiilor pana la 1 an

Pe la varsta de 9 luni bebelusul are o acuitate vizuala de 3/10, iar campul vizual este in continua expansiune. Este capabil sa sesizeze aproape toate formele, de marimi diferite si de toate culorile.

Atunci cand implineste 1 an se poate spune ca are o vedere asemanatoare adultilor. Acuitatea vizuala ajunge undeva la 4/10 si odata cu primii pasi reuseste sa perceapa si inaltimea.

Vazul la copilul de 2 ani

Atunci cand implinesc 2 ani copii pot vedea foarte bine, dar vederea lor nu este pe deplin dezvoltata asa acum multi cred. Acuitatea vizuala la aceasta varsta este de numai 20/60 nici macar la jumatate din capacitatea de a vedea.

Vazul este pe deplin dezvoltat la varsta de 8 ani

Dezvoltarea completa a cortexului vizual are loc la varsta de 8 ani. La aceasta varsta copiii ar trebui sa aiba o acuitate vizuala de 20/20. Daca nu o are atunci este esential sa faca un control pentru a se detecta eventuale probleme de vedere.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltare bebelusi Vedere clara copii Acuitate vizuala Dezvoltare simt vizual Vazul la nou nascuti

Articole recomandate

Citeste si despre