Cum iti dai seama cand copilul are nevoie de ochelari. Metoda „cucu-bau” poate fi edificatoare

/ / Modificat: 2022-06-30
Cum iti dai seama cand copilul are nevoie de ochelari. Metoda „cucu-bau” poate fi edificatoare

Tot mai multi copii au nevoie sa poarte ochelari de la varste fragede. Numarul cazurilor de tulburari de vedere la cei mici a crescut in ultima perioada, mai ales dupa ce la inceputul pandemiei copiii au petrecut tot mai mult timp in fata ecranelor calculatorului, tabletei sau al telefoanelor mobile, in cadrul scolii online. Problemele oftalmologice la copii pot fi destul de greu de diagnosticat la timp. In aceste cazuri parintii trebuie sa stie ca un joc banal ii poate ajuta sa isi dea seama daca micutul lor are sau nu nevoie de un control si, poate, chiar de ochelari.

Dr. Roxana Cozubaș, medic primar oftalmolog, a explicat ca tot mai des la copii apare miopia, un viciu de refractie care afecteaza vederea la distanta. „Vederea copiilor din ziua de azi este, din pacate, mai concentrata in aproape. Cei doi ani de pandemie si-au spus cuvantul pentru tot ceea ce inseamna vedere de aproape - telefon, tableta, laptop, stat in interior, juca cu jucarii in maximum un metru distanta. Anumite structuri din interiorul ochiului incep sa se concentreze doar in zona de aproape si nu mai vad bine la distanta. Asta inseamna pentru ei o aparitie si o progresie a miopiei”, a subliniat specialistul.

Invitata in emisiunea „Neatza cu Razvan si Dani”, medicul Roxana Cozubas le recomanda parintilor sa testeze vederea copiilor chiar acasa, cu banala metoda „cucu-bau”. Aceasta consta in acoperiera fiecarui ochi in parte pentru a testa vederea cu celalalt. „Sunt copii destul de inteligenti, care reusesc sa isi dea seama ca vad mai prost cu un ochi decat cu celalalt si isi trag singuri parintii de maneca”, a punctat oftalmologul.

Cand este recomandat primul consult oftalmologic

Totusi, controalele la specialist sunt foarte importante inca din primele luni de viata. Un prim consult oftalmologic este ideal la varsta de 6 luni, iar apoi controalele pot fi periodice, in functie de recomandarea medicului.

Vestea buna este ca ochiul isi termina perioada de dezvoltare in jurul varstei de 7 ani, variatiile de pana atunci putand fi usor corectate. Abia dupa implinirea varstei de 7 ani poate sa apara, in general, miopia si nevoia reala de a purta ochelari.

Cum ajuti copilul sa se obisnuiasca mai usor cu ochelarii

Atunci cand oftalmologul recomanda ochelari pentru copil, parintii au mult de furca pentru a-l convinge sa-i poarte. Unii se tem ca vor fi batjocoriti de colegi si prieteni, altii pur si simplu nu se simt confortabil cu ei.

Ca parinte poti veni in ajutorul copilului cu o strategie simpla: ochelarii trebuie purtati progresiv, pentru a permite ochilor sa se obisnuiasca; pentru inceput ei pot fi folositi doar la scris sau citit, apoi cand copilul foloseste dispozitive electronice si astfel cel mic nu se va confrunta atat de puternic cu senzatia de ameteala.

FOTO: Pixabay

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ochelari vedere copii

Articole recomandate

Citeste si despre