Astigmatismul la copii

/ / Modificat: 2017-09-26
Astigmatismul la copii

Astigmatismul este o problema de vedere frecventa in randul copiilor si nu numai. Statisticile oftalmologilor arata ca 3 din 10 copii cu varste cuprinse intre 5-17 ani au aceasta problema. Uneori, ea nu necesita tratament, iar in cazuri avansate se poate corecta prin lentile, ochelari sau, foarte rar, prin interventie cu laser.

Ce este astigmatismul?

Astigmatismul este cea mai comuna si mai putin ingrijoratoare problema de vedere. Conditia de curbura neregulata de pe suprafata frontala a ochiului, numita cornee, este cunoscuta in medicina sub numele de astigmatism. El nu este considerat o bala, ci mai degraba o eroare de refractie, care este marcata de o mica tulburare in forma corneei.

Care este cauza astigmatismului la copii?

In conditii normale, ochii au o forma sferica. Corneea este la fel de neteda si curbata in toate planurile ei. Lumina care patrunde in cornee este concentrata si dispersata in mod egal in toate directiile. Pentru ca se refracta uniform, imaginea obiectului este clara. Asa cum specificam mai sus, in majoritatea cazurilor boala este cauzata de o cornee cu forme neregulate (astigmatism cornean). Acesta se mai numeste si astigmatism cornean. Exista insa cazuri in care forma neregulata este identificata in spatele corneei si se numeste astigmatism lenticular.

Aceasta conditie apare adesea si pe baza unei predispozitii genetice a copilului, daca persoane din familie au suferit de astigmatism. Si anumite leziuni sau traume oculare, precum si interventii chirurgicale pot conduce la aparitia problemei de vedere.

Care sunt simptomele astigmatismului la copii?

vederea incetosata sau distorsionata la toate distantele; mai degraba este vorba de o vedere usor incetosata;

• necesitatea rasucirii capului sau inclinarii usoare a lui pentru obtinerea unei imagini mai clare a obiectelor; pot aparea dureri de cap si oboseala oculara din aceasta cauza;

• incapacitatea de a vedea obiecte, atat de la distante mici, cat si de la cele mari, fara a incrucisa vederea;

• senzatie de disconfort si iritatie la nivelul ochilor;

• dificultate in a focaliza anumite cuvinte sau linii tiparite.

Cum se trateaza astigmatismul la copii?

Majoritatea formelor de astigmatism nu necesita corectie. In functie de gradul de dezvoltare al lui si de problemele de vedere asociate, medicul decide daca micutul are nevoie sau nu de ochelari sau lentile de vedere sau chiar de interventie cu laser.

Lentile de contact

Lentilele de contact pentru vedere sunt recomandate doar copiilor cu astigmatism care manifesta adesea dureri de cap, oboseala oculara sau denaturarea vederii din cauza inclinarii frecvente a capului pentru a putea vedea clar obiectele. Fata de lentilele obisnuite de vedere care isi modifica usor pozitia la clipire, cele pentru astigmatism revin la pozitia initiala dupa fiecare clipire.

Ochelarii de vedere pentru corectia astigmatismului

Acest tip de ochelari sunt speciali si sunt creati astfel incat sa echilibreze forma patologica a corneei. Fata de ochelarii normali, acestia au lentile cilindrice. Dioptria, precum si alte particularitati ale ochelarilor se stabilesc de medic in urma consultului oftalmologic si a eventualelor probleme de vedere asociate pe care le mai poate avea copilul. Astigmatismul este adesea prezent alaturi de miopie si hipermetropie.

Interventia cu laser

Astigmatismul poate fi corectat si cu ajuotrul laserului. Medicii nnu opteaza pentru aceasta metoda decat daca astigmastimul este foarte avansat si pune probleme mari vederii copilului.

Pe de alta parte, interventia cu laser este singura care poate corecta efetiv cauza aparitiei astigmatismului. Ca orice interventie, presupune si riscuri si efecte secundare, de aceea este bine sa vorbiti toate aceste aspecte cu medicul inainte de a lua decizia.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Afectiuni vedere copii Vedere clara copii

Articole recomandate

Citeste si despre