5 greseli frecvente ale parintilor care pot duce la aparitia cariilor dentare la copii

/ / Modificat: 2023-02-19
5 greseli frecvente ale parintilor care pot duce la aparitia cariilor dentare la copii

Când avem un copil, tot ce ne dorim este bunăstarea și fericirea lui. Dar când vine vorba de cariile dentare, părinții fac adesea unele greșeli care favorizează dezvoltarea bolii la copiii lor.

Aflați care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac părinții și care pot duce la apariția cariilor dentare la copiii lor.

1. Întârzierea primei vizite la medicul stomatolog pediatru

Unii adulți așteaptă ca cei mici să aibă dureri sau probleme cu dinții pentru a merge la stomatologul pediatru. Alții consideră că controalele ar trebui să înceapă odată cu apariția dinților permanenți.

Cu toate acestea, faptul de a nu vizita dentistul de la o vârstă fragedă este una dintre greșelile pe care le pot face părinții și care ar putea duce la apariția cariilor dentare la copiii lor. Prima vizită la medicul dentist ar trebui să aibă loc înainte ca copilul să împlinească un an, atunci când apar în gură dinții de lapte. După aceea, este benefic să vizitați profesionistul la fiecare 6 luni, din următoarele motive:

Aceasta permite monitorizarea dezvoltării și creșterii corecte a maxilarelor și a erupției dinților.

Ajută la detectarea timpurie a oricăror probleme și la aplicarea de măsuri preventive. Tratamentele vor fi mai ușoare și mai puțin invazive dacă sunt abordate de la început.

Facilitează relația copilului cu profesionistul. Construirea unei legături de afecțiune și încredere face ca consultațiile să fie mai plăcute pentru toată lumea.

Profesionistul educă și învață părinții despre tot ceea ce ține de îngrijirea gurii copiilor lor.

2. Nu acorda importanță dinților de lapte

A crede că dinții de lapte nu au nevoie de atenție este o altă greșeală pe care o fac părinții și care ar putea duce la apariția cariilor la acești dinți. Este adevărat că această dentiție durează doar o perioadă scurtă de timp și apoi cade, dar acest lucru nu înseamnă că nu au nici un scop în gură și nu necesită îngrijire.

Dinții de lapte le permit copiilor să mestece, să vorbească și să zâmbească normal. În plus, acestea promovează creșterea corectă a maxilarelor și dezvoltarea formei feței, în timp ce, în același timp, mențin spațiul și ghidează erupția dinților permanenți.

Dacă dinții temporari nu sunt îngrijiți, aceștia pot face carii sau alte infecții. Aceste probleme nu numai că afectează calitatea vieții copilului, dar au și un impact asupra dinților permanenți care se formează.

Cum să ai grijă de dinții de lapte

Dinții de lapte sunt îngrijiți cu o igienă orală adecvată în fiecare zi și o dietă sănătoasă. În plus, ar trebui să se facă vizite regulate la medicul stomatolog pediatru.

În cazul în care dinții de lapte, precum și dinții permanenți, sunt deja bolnavi, aceștia trebuie restaurați. Vizita la medicul dentist pentru a îndepărta afecțiunea și a repara dinții rupți este crucială pentru a menține dintele până când acesta va cădea de la sine.

Dinții de lapte grav rupți sau erupți prematur pot duce la probleme de mușcătură în viitor și la necesitatea de a recurge la ortodonție. Prin urmare, îngrijirea acestor mici dinți temporari evită neplăcerile în prezent și în viitor.

3. Oferirea de alimente și băuturi foarte dulci copiilor

Zahărul pe care îl ingerăm este folosit de bacteriile din gură pentru a crește și a se înmulți. În metabolismul lor, se produc acizi care, atunci când intră în contact cu țesuturile dure ale dinților, le distrug și provoacă carii.

A le da copiilor prea mult zahăr este o altă greșeală parentală care poate duce la apariția cariilor dentare la copii. Unele dintre produsele care conțin cantități mari de zahăr sunt dulciurile, bomboanele, prăjiturile, produsele de patiserie și băuturile răcoritoare, așa că este de preferat să le evităm.

Folosirea unui biberon pe timp de noapte pentru a adormi copilul este un alt factor de luat în considerare. Contactul zahărului din lapte cu suprafețele dinților pentru perioade lungi de timp favorizează dezvoltarea cariilor din copilărie. În plus, plasarea substanțelor îndulcite în interiorul biberonului sau umezirea cu ele a tetinei suzetei predispune, de asemenea, la boală.

4. Lăsați copiii să se spele singuri.

Copiii mici nu au capacitatea de a-și curăța singuri gura în mod corespunzător. Lipsa abilităților motorii, lipsa de coordonare și cunoștințele insuficiente de tehnică îi determină să lase mai multe zone necurățate.

Adulții ar trebui să se ocupe de igiena orală a copiilor până când aceștia sunt capabili să o facă singuri, adică între 6 și 8 ani. După aceea, ar trebui să supravegheze procesul pentru a-i ajuta pe copii să curețe toate zonele gurii.

În plus, este important să curățați limba și să folosiți ața dentară. Îndepărtarea plăcii de pe suprafața limbii și din zona dintre dinți ajută la prevenirea cariilor dentare.

5. Utilizarea pastelor de dinți fără fluor

Una dintre greșelile pe care părinții le fac adesea și care poate duce la apariția cariilor dentare la copiii lor este teama că fluorul din pasta de dinți le-ar putea face rău. Trebuie să știți că, dacă pasta de dinți este folosită în mod corespunzător, fluorul nu numai că este inofensiv, dar ajută și la prevenirea bolii.

Fluorul este un produs al naturii care întărește smalțul dentar și îl face mai rezistent la acizii bacterieni. De asemenea, ajută la reducerea metabolismului și a proliferării bacteriilor care cauzează cariile dentare.

Pe de altă parte, părinții trebuie să aibă grijă să aplice cantitatea corectă de pastă de dinți cu fluor în funcție de vârsta copilului pentru a evita consumul excesiv de mineral. În acest articol vă spunem cât de multă pastă de dinți ar trebui să folosiți.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Igiena dentara copii Periaj dentar copii Periuta dinti copii

Articole recomandate

Citeste si despre