Cat de multa pasta de dinti este recomandata pentru copii?

/ / Modificat: 2023-02-19
Cat de multa pasta de dinti este recomandata pentru copii?

Pasta de dinti este un produs care ajuta la prevenirea multor probleme orale la copii, dar utilizarea excesiva poate duce la alte complicatii.

Cand vine vorba de igiena orala, multi parinti se intreaba cata pasta de dinti ar trebui sa foloseasca copiii lor. Pentru unii, cu cat folosesc mai mult produs, cu atat mai bine protejati vor fi dintii lor. Dar nu este asa si, de fapt, folosirea unei cantitati mai mari de pasta de dinti decat cea recomandata poate fi contraproductiva si poate provoca daune ireversibile gurii copiilor.

Cititi mai departe pentru a afla cat de multa pasta de dinti este necesara, suficienta si sigura pentru a curata gura copiilor dumneavoastra.

Ce se intampla cand cei mici folosesc prea multa pasta de dinti?

Potrivit unei declaratii publicate de Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), mai mult de 40% dintre copiii cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani folosesc prea multa pasta de dinti. Acest exces poate fi daunator pentru dintii lor, crescand riscul de colorare si decolorare permanenta.

Potrivit studiului, informatiile au fost colectate printr-un sondaj efectuat in randul a peste 5 000 de parinti de copii mici. Dintre acestea, aproximativ 40 % au folosit o periuta de dinti care continea mai multa pasta de dinti decat era necesar (ocupand jumatate sau toata suprafata acesteia).

Desi fluorul este benefic pentru ingrijirea orala si prevenirea cariilor, acesta este benefic in anumite doze. Dar, atunci cand este ingerat in exces la inceputul vietii, poate duce la defecte in structura dintilor. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de fluoroza.

In timp ce dintii sunt inca in curs de dezvoltare, excesul de fluor in organism poate provoca modificari ale smaltului, cum ar fi colorarea, decolorarea si defecte anatomice ale dintilor.

Trebuie remarcat faptul ca acest lucru se intampla atunci cand dintii sunt inca in grosimea osului si nu au aparut inca in gura. Prin urmare, din primul an de viata al unui copil si pana dupa varsta de 6 ani, trebuie sa se acorde o atentie deosebita. Consecintele pot aparea atat la nivelul dintilor de lapte, cat si la nivelul dentitiei permanente.

Cantitatea recomandata de pasta de dinti pentru copii

Potrivit Asociatiei Spaniole de Pediatrie, se recomanda periajul dintilor copiilor cu o pasta de dinti pentru copii care contine 1000 de parti pe milion (ppm) de fluor. Acest lucru ar trebui sa se faca de indata ce apar primii dinti in gura.

Pastele de dinti nu sunt produse destinate a fi inghitite, dar la copii aceasta este o situatie inevitabila. Mai ales atunci cand incep sa-si dezvolte abilitatea de a scuipa. Prin urmare, avand in vedere aceasta posibilitate, se recomanda utilizarea unor cantitati specifice in functie de varsta.

De la 0 la 3 ani

In acest stadiu, apare calcifierea incisivilor si a molarilor permanenti, in special intre 15 si 30 de luni. Prin urmare, este esential sa se controleze aportul de fluor si sa nu se exagereze.

La copiii cu varsta sub 3 ani, cantitatea de pasta de dinti recomandata este o pasta nu mai mare decat marimea unui bob de orez. Ingrijitorii sunt cei care ar trebui sa se ocupe de igiena dentara de indata ce apare primul dinte in gura si, prin urmare, ar trebui sa fie cei care supravegheaza respectarea acestui punct.

Periajul trebuie facut de doua ori pe zi sau conform instructiunilor medicului stomatolog pediatru. Daca este posibil, copilul trebuie asezat intr-o pozitie care sa permita ca pasta de dinti sa cada din gura dupa periaj.

Intre 3 si 6 ani

De la varsta de 3 ani, cantitatea de pasta de dinti care trebuie folosita este de marimea unui bob de mazare. Trebuie sa continue sa se perieze de cel putin doua ori pe zi sau de cate ori sugereaza medicul stomatolog pediatru. Si ar trebui sa incerce sa-si curete dintii dupa ce mananca dulciuri sau bauturi racoritoare.

La aceasta varsta, adultii sunt inca responsabili pentru igiena dentara a copiilor. In timp ce copiii pot face o parte din activitate pentru a exersa, ingrijitorii trebuie sa finalizeze procesul. Dincolo de initiativa sugarilor, acestia nu poseda inca abilitatile motorii necesare pentru un periaj eficient.

Este important sa incurajam copiii sa scuipe pasta de dinti dupa ce se spala pentru a evita ingerarea fluorurii continute in produs. Pentru ca intre 4 si 6 ani, premolarii si molarii doi se calcifica, iar controlul incorporarii excesive a acestui element va preveni defectele acestor dinti.

De la 6 ani incolo

De la varsta de 6 ani, se poate folosi o pasta de dinti cu 1450 ppm de fluor sau aceeasi ca cea folosita de adulti. Cantitatea care trebuie pusa pe periuta de dinti poate fi, de asemenea, crescuta, deoarece copiii au un control mai bun asupra capacitatii lor de a scuipa.

Cantitatea de pasta de pe periuta de dinti ar trebui sa fie de unul pana la doi centimetri sau o portiune de marimea unui naut mare.

Adultii ar trebui sa continue sa supravegheze si sa insoteasca igiena dentara a copiilor lor. Este responsabilitatea lor sa le reaminteasca de necesitatea de a face acest lucru, sa le ofere pasta de dinti, sa verifice daca tehnica este corecta si daca copilul nu inghite pasta de dinti.

Fluorul este un aliat de care trebuie sa profitam

S-a dovedit ca fluorul este un mineral care ofera multiple beneficii pentru ingrijirea dentara: creste rezistenta smaltului, favorizeaza mineralizarea dintilor si reduce proliferarea bacteriana. Prin urmare, reduce semnificativ riscul de aparitie a cariilor dentare.

Prin urmare, se recomanda utilizarea fluorurii de la o varsta frageda, dar aceasta ar trebui sa fie folosita in mod responsabil si la recomandarea unui medic stomatolog pediatru. Fiecare copil are propriile conditii de predispozitie care determina riscul de a suferi de carii, astfel ca medicul stomatolog va recomanda doze in functie de fiecare caz in parte.

Pastele de dinti sunt o modalitate simpla si convenabila de a preveni cariile la copii de la o varsta frageda. Dar depasirea dozei recomandate pentru fiecare varsta poate avea consecinte negative, mai ales pentru dintii in formare.

Acesta este motivul pentru care parintii joaca un rol fundamental in ingrijirea sanatatii orale a copiilor lor. Insotirea lor in momentul igienei dentare cu responsabilitate si fara a depasi cantitatea de pasta de dinti recomandata este esentiala pentru a asigura o buna sanatate orala.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pasta dinti copii Alegere pasta dinti copii Igiena dentara copii

Articole recomandate

Citeste si despre