Bauturile energizante pot provoca ADHD, anxietate si depresie in randul copiilor, arata un studiu

/ / Modificat: 2024-01-21
Bauturile energizante pot provoca ADHD, anxietate si depresie in randul copiilor, arata un studiu

Bauturile energizante ar putea parea un rasfat inofensiv pentru tineri, dar noile cercetari publicate in revista Public Health sugereaza ca acestea pot avea efecte negative asupra sanatatii, mai ales in cantitati mari.

Energizantele pot afecta calitatea somnului si performanta academica 

In urma unei analize sistematice a 57 de studii anterioare care au acoperit 1,2 milioane de copii din 21 de tari, cercetatorii de la Universitatea Newcastle din Regatul Unit au raportat ca consumul de bauturi energizante in randul tinerilor este legat de calitatea slaba a somnului si de durata scurta a somnului, precum si de performante academice mai scazute in comparatie cu cei care nu consuma bauturi energizante.

Consumul de bauturi energizante a fost asociat, de asemenea, cu un risc crescut de simptome de tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD), de suferinta psihologica, depresie, anxietate, rezistenta la insulina si probleme dentare.

In plus, acest studiu, care a fost o actualizare a unei analize din 2016, a afirmat, de asemenea, constatarile studiului anterior privind o corelatie pozitiva puternica intre consumul de bauturi energizante si fumat, consumul de alcool si consumul de alte substante.

Cesar Sauza, un dietetician nutritionist inregistrat la ehproject.org, care nu a fost implicat in cercetare, a laudat studiul si a spus ca rezultatele reflecta ceea ce a vazut in propria sa practica.

"Rezultatele nu sunt surprinzatoare", a declarat Sauza pentru Medical News Today. "In practica clinica am vazut ca bauturile energizante afecteaza negativ copiii in ceea ce priveste performanta lor academica, probabil din cauza somnului alterat. Un alt motiv pentru care rezultatele nu sunt surprinzatoare este ca majoritatea bauturilor energizante sunt bogate in zahar si cofeina, ambele avand efecte negative asupra copiilor atunci cand sunt consumate in exces."

"Revizuirea a avut criterii stricte de includere si a exclus 48 din cele 103 originale care au fost considerate de "calitate slaba"", a adaugat el. "Indiferent de conceptie, revizuirile sistematice precum aceasta nu ar trebui sa fie folosite ca dovezi solide, ci ca dovezi care justifica necesitatea unor studii longitudinale suplimentare care sa analizeze in mod specific efectele bauturilor energizante asupra copiilor pe termen lung."

Acestea fiind spuse, cercetatorii de la Newcastle au declarat ca rezultatele lor au fost suficient de puternice - avand in vedere ca s-au bazat pe analiza repetata a unor cercetari anterioare de calitate - pentru a sugera schimbari de politici care ar putea intra in vigoare pentru a imbunatati sanatatea copiilor.

"Ne-am exprimat ingrijorarea cu privire la impactul acestor bauturi asupra sanatatii pentru cea mai mare parte a unui deceniu, dupa ce am constatat ca acestea erau vandute copiilor cu varste de pana la 10 ani [si] mai ieftine decat apa imbuteliata", a declarat intr-un comunicat de presa Amelia Lake, profesor de nutritie in domeniul sanatatii publice de la Fuse, Centrul pentru cercetare translationala in domeniul sanatatii publice de la Universitatea Teesside din Anglia.

 "Dovezile sunt clare ca bauturile energizante sunt daunatoare pentru sanatatea mentala si fizica a copiilor si tinerilor, precum si pentru comportamentul si educatia lor. Trebuie sa luam masuri acum pentru a-i proteja de aceste riscuri".

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bauturi energizante Anxietate copii Depresie

Articole recomandate

Citeste si despre