Neofobia, teama de a incerca alimente noi. Cum o poti gestiona

/ / Modificat: 2019-07-24
Neofobia, teama de a incerca alimente noi. Cum o poti gestiona

Perioada in care incepe diversificarea alimentatiei la bebelusi este un motiv de panica pentru orice mama.

Nu stii cum va primi micutul gusturile noi, nu stii cum veti face fata colicilor. Si, cu toate astea, trece, pentru ca micutul inca nu are o personalitate atat de puternica pentru a face lucrurile si mai dificile.

Cand sunt, insa, mai marisori, unii copii refuza cu inversunare sa manance ceea ce le dai si incepeti sa aveti probleme.

Ai putea crede ca incapatanarea sau rasfatul sunt principalele cauze ale refuzului copiilor de a incerca alimente noi, insa nu e neaparat asa. Introducerea acestora in rutina alimentara poate fi naturala pentru unii copii, dar pentru altii poate fi chiar traumatizanta. Si asta pentru ca, daca unora le place sa incerce gusturi noi, altii se tem pur si simplu sa iasa din zona de confort, adica sa sufere de neofobie.

Frica de ceva nou este foarte des intalnita la copii si ii poate aduce pe adulti la disperare. Ce ai de facut? In niciun caz nu trebuie sa obligi copilul sa manance!

Ce este neofobia si care sunt cauzele ei

Neofobia apare in general in jurul varstei de 2-3 ani si dispare dupa varsta de 5 ani. Preferintele si aversiunile pentru anumite alimente variaza de la un idivid la altul si sunt influentate de mai multi factori precum disponibilitatea alimentelor, obisnuinta, factorii economici, dar si factorii genetici.

Sunt studii care arata ca bebelusii se nasc cu un instinct protector fata de alimentele noi si de aceea cei mai multi dintre ei refuza sa le incerce si au nevoie de timp si de mai multe incercari pentru a le accepta.

Neofobia si carentele nutritionale

Desi este o etapa trecatoare si nu are complicatii, nu e rau sa te consulti cu medicul pediatru, mai ales atunci cand copilul are o dieta destul de restrictiva, pentru a evita aparitia de carente nutritionale ce pot duce la boli cardiovasculare si diabet de tip II.

Un studiu realizat de specialisti de la Institutul National de Sanatate din Finlanda, de la Universitatea din Helsinki si de la Universitatea Tartu din Estonia arata ca neofobia alimentara are un impact serios asupra calitatii dietei: subiectii, cu varste cuprinse intre 25 si 74 de ani, ingerau o cantitate mai mica de fibre, proteine si acizi grasi mononesaturati, si o cantitate mai mare de grasimi saturate si sare.

Se poate preveni neofobia? Sunt anumiti factori asupra carora putem actiona in cadrul acestui demers. Puterea exemplului este cea mai eficienta, deoarece copiii invata in special prin imitarea adultilor. Daca vor observa la tine, ca parinte, anumite obiceiuri alimentare, el le va imprumuta si iti va usura misiunea atunci cand vine vorba de introducerea unor alimente noi in dieta sa. De asemenea, ii poti povesti lucruri interesante despre mancare, despre gusturi.

Neofobia este o teama derivata in cele mai multe cazuri dintr-o dieta saraca in gusturi, astfel ca este bine sa asiguram copiilor un meniu variat, care sa includa fructe, verdeturi, peste. Nu le oferiti mereu aceleasi alimente, ci provocati-i cat mai devreme sa experimenteze gusturi noi.

Pregatiti din cand in cand mancaruri mai sofisticate, care combina diferite gusturi, ingrediente si texturi.

Cand sunteti la masa, pastrati o atmosfera calma, placuta, fara elemente care sa va distraga atentia (televizor, telefoane, tablete, jucarii).

Lasati copiii, chiar si cand sunt mici, sa manevreze mancarea, sa experimenteze cu ea. Tentatia lor de a duce lucrurile la gura este foarte mare si vor gusta tot ce au la indemana. Curiozitatea este, deci, o buna arma contra neofobiei. Cand sunt ceva mai mari, ia-i cu tine la cumparaturi si implica-i in procesul pregatirii mesei, pentru a se familiariza cu alimentele.

Nu forta niciodata un copil sa incerce un aliment sau o mancare gatita. Nu-l pedepsi, nu-l santaja si nu-l ameninta pentru ca nu vei obtine nimic asa. Insista, totusi, cu rabdare si respect, explicandu-i de ce ar fi bine sa incerce si folosind puterea exemplului. Nu renunta din prima sau a doua incercare, pentru ca psihologii spun ca acceptarea unui aliment poate avea nevoie si de 10-15 incercari.

Gusturile noi se introduc inca din viata uterina si din timpul alaptarii

In timpul sarcinii este important ca mama sa aiba o dieta variata si sanatoasa pentru ca substantele nutritive si chiar gusturile ajung la copil prin lichidul amniotic. Incepand din al doilea trimestru de sarcina se dezvolta papilele gustative ale fatului, iar acesta incepe sa experimenteze diferite senzatii.

In timpul alaptarii, laptele matern isi schimba gustul in functie de alimentatia mamei, astfel ca bebelusul va fi predispus sa le accepte mai usor cand veti incepe diversificarea.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre