Kombucha, o bautura tot mai apreciata. Este sigura pentru copii? Ce trebuie sa stie parintii

/ / Modificat: 2023-07-31
Kombucha, o bautura tot mai apreciata. Este sigura pentru copii? Ce trebuie sa stie parintii

Ceaiul Kombucha este o bautura care a devenit populara in intreaga lume. Desi beneficiile sale sunt inca in curs de studiu, multi parinti se intreaba daca copiii pot bea acest ceai.

Ceaiul Kombucha este o bautura care a castigat popularitate datorita gustului sau unic si a potentialelor beneficii. Este preparata din ceai verde sau ceai negru fermentat, care sunt renumite pentru proprietatile lor de sanatate. Este, de asemenea, o bautura potentiala pentru a inlocui bauturile racoritoare. Dar suntem siguri ca copiii pot bea ceai kombucha? Ei bine, trebuie sa evaluezi cum este preparat si ce contine.

Ce este ceaiul kombucha?

Pentru a fi siguri daca sa dam sau nu bautura kombucha unui copil, sa trecem in revista ce este kombucha si cum se prepara. Journal of Food Science a publicat in 2022 un articol in care explica ingredientele si modul de preparare.

Ceaiul Kombucha este o bautura fermentata cu un gust fructat, acrisor si usor spumos. Dupa 10 zile de fermentare, poate avea gustul de otet de vin. Se obtine din ceai negru, verde, rosu sau galben care este fermentat prin adaugarea de zaharuri si microorganisme (bacterii si drojdii). Procesul dureaza intre 7 si 14 zile.

Fermentii sunt cunoscuti sub numele de SCOBY sau "ciuperca de ceai", care nu este altceva decat un amestec benefic de bacterii lactice (LAB) si drojdii care produc acid acetic, acid lactic si alcool. Odata fermentat, acesta este pasteurizat si pastrat la frigider pentru comercializare.

Pot copiii sa bea kombucha?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, trebuie analizate avantajele si dezavantajele acestei bauturi pentru copii.

Substantele nutritive gasite in ceaiul kombucha provin din materia prima si din sinteza realizata de microorganismele care fermenteaza. Spcialistii  spun ca ceaiul kombucha contine unele minerale precum fier, fluor, mangan si potasiu. De asemenea, se regasesc vitamina C si vitaminele din complexul B, dar concentratiile lor nu sunt ridicate.

Cat de mult alcool se produce?

In timpul procesului de fermentare a kombucha, drojdia transforma zaharul adaugat in alcool, care creste odata cu numarul de zile de fermentare. Atunci cand bautura este pasteurizata, SCOBY este inactivat si productia de alcool se opreste. Dar cat de mult poate fi produs? Pentru ca valorile variaza in functie de regiune si de substraturile si ingredientele care fac parte din bautura. Acesta este motivul pentru care ceaiul kombucha este standardizat in diferite parti ale lumii.

Un studiu publicat in Journal of AOAC International clarifica faptul ca exista limite in ceea ce priveste continutul de alcool din kombucha. In SUA, pentru a fi clasificata ca fiind "non-alcoolica", valorile alcoolului trebuie sa fie cuprinse intre mai putin de 0,5 si 1,1 la suta in volum. In Brazilia, reglementarile le separa in kombucha "non-alcoolica" (pana la 0,5 la suta) si kombucha "alcoolica" (0,6 si 0,8 la suta). Iar pentru reglementarile canadiene, acestea nu trebuie sa depaseasca 1 la suta.

Deci, pot copiii sa bea kombucha?

Dupa cum iti vei da seama, exista o mare varietate de ceaiuri kombucha pe piata, cu sau fara adaos de zahar, cu sau fara probiotice, pasteurizate sau nu, cu diferite arome de fructe sau plante, cum ar fi ghimbir, menta, lamaie, afine, capsuni, mango, printre altele. Acest lucru permite sa avem o gama de produse din care sa alegem.Asadar, pe baza potentialelor beneficii, bioactivi si nutrienti pe care kombucha ii are in raport cu alte bauturi, este posibil ca si copiii sa bea acest ceai.

Cu toate acestea, este nevoie de consultarea prealabila a unui profesionist si in anumite conditii:

  • Alege ceaiuri kombucha pasteurizate. Nu folosi niciodata ceaiuri artizanale facute in casa sau nereglementate. Acest lucru garanteaza oprirea procesului de fermentare dupa imbuteliere si, in consecinta, a productiei de alcool.
  • Citeste cu atentie eticheta produsului. Cauta informatii despre continutul de zahar, calorii si alcool. Asigura-te ca nu contine ingrediente care pot provoca alergii la copil.
  • Selecteaza bauturi kombucha fara zahar sau cu un nivel scazut de zahar si cu niveluri de alcool permise de reglementari.
  • In cazul ceaiurilor kombucha cu caracteristici probiotice, nu uita ca acestea nu sunt pasteurizate. Asadar, verifica cu medicul daca sunt sau nu potrivite. Exista si alte produse probiotice non-alcoolice care pot fi luate in considerare in dieta.
  • Tine cont de faptul ca o portie medie pentru un adult este de ordinul a 350 de mililitri. Iti poti permite un pahar mic de 180 de mililitri, daca preferi, de 2 sau 3 ori pe saptamana.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bauturi copii Bauturi

Articole recomandate

Citeste si despre