Somnul copiilor se schimba complet la varsta de doi ani

/ / Modificat: 2020-09-29
Somnul copiilor se schimba complet la varsta de doi ani

De ce dormim? Aceasta este una dintre intrebarile pe care oamenii de stiinta si cercetatorii si-au pus-o de mult timp, mai ales dupa ce mai multe studii au aratat ca in loc sa fie pasiv creierul este activ in timpul somnului.

 

De la aceasta descoperire, s-a studiat incontinuu cum functioneaza creierul nostru cand ne odihnim. Un nou studiu a constatat ca la varsta de 2 ani, functia creierului in repaus sufera o schimbare drastica, indicand un nou obiectiv. 

Publicat in revista Science Advances, studiul realizat de Universitatea din California din Los Angeles a analizat ce face creierul nostru in timp ce dormim, cum este legat somnul de marimea corpului si mai ales de ce trebuie sa dormim atat de mult in copilarie.La sfarsitul cercetarii lor, oamenii de stiinta au reusit sa identifice un moment din copilaria timpurie in care are loc o schimbare foarte importanta: scopul creierului in timp ce ne odihnim.

Creierul copiilor de 2 ani trece la un proces reparator 

Conform rezultatelor, scopul odihnei noastre se schimba drastic intre varsta de 2 si 3 ani, trecand de la un proces de invatare si reorganizare la un proces reparator, in care creierul se odihneste de la utilizarea si stresul de zi cu zi.

Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au terminat de procesat toate informatiile din cercetarile lor si au gasit un rezultat concludent: copiii au aratat o scadere dramatica a timpului de somn REM in jurul varstei de 2,4 ani, iar scopul somnului a fost in principal unul reparator. 

Cercetatorii explica faptul ca aceasta faza reparatorie este similara cu ceea ce facem atunci cand reparam partile unui computer pentru a-l face sa functioneze din nou corect. Somnul non-REM permite creierului sa elibereze informatii despre care nu este nevoie sa continuam sa functionam corect.

Acestia clarifica faptul ca, desi stadiul REM al invatarii si organizarii scade, acesta nu dispare, ci pur si simplu incepe sa functioneze mai lent si intra in fundal, deoarece prioritatea acum este protejarea creierului de posibile daune.

Sursa: bebesymas.com 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre